Breaking news

μάγια_κλωνοποιημένος_λύκος
A

Μία εταιρεία στο Πεκίνο που ειδικεύεται στην γενετική, κατάφερε επιτυχώς να κλωνοποιήσει έναν αρκτικό λύκο, πράξη η οποία μπορεί να ενισχύσει την προσπάθεια διάσωσης των ειδών προς εξαφάνιση.

Η Sinogene Biotechnology αποκάλυψε τον μικρό θηλυκό λύκο, που ακούει στο όνομα Μάγια, 100 περίπου ημέρες αφότου γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου. Η Μάγια δημιουργήθηκε ακριβώς με την ίδια τεχνική που είχε δημιουργηθεί και η Ντόλι το πρόβατο, που αποτέλεσε το πρώτο θηλαστικό που κλωνοποιήθηκε, στην Σκωτία το 1996.

Η τεχνική πίσω από την κλωνοποίηση των θηλαστικών ονομάζεται σωματική, πυρηνική μεταφορά κυττάρων, κατά την οποία οι ερευνητές παίρνουν υλικό από έναν άλλο λύκο, τοποθετώντας το έμβρυο της Μάγια στην μήτρα ενός σκυλιού μπίγκλ, το οποίο λειτουργεί ως παρένθετη μητέρα.

Συγκεκριμένα ο νεογέννητος λύκος έχει το ίδιο γονιδίωμα με τον αυθεντικό, ωστόσο η Μάγια δεν έχει συνυπάρξει ακόμη με άλλο λύκο, πάρα μόνο με έναν σκύλο, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο Zhao Jianping αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Sinogene.

Ακόμη πρόσθεσε ότι «Για τους κλωνοποιημένους σκύλους και γάτες δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα πρώιμης κοινωνικοποίησης. Όσο νωρίτερα πραγματοποιείται τόσο πιο ευεργετική αποδεικνύεται για τη μελλοντική τους ανάπτυξη».

Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες της Μάγια: 

Οι αρκτικοί λύκοι είναι ευρέως γνωστοί και ως "πολικοί" ή "λευκοί" λύκοι και δεν θεωρούνται είδος υπό εξαφάνιση όπως άλλοι λύκοι, καθώς ζουν απομονωμένοι χωρίς να απειλούνται από ανθρώπους.

Η εταιρεία γενετικής πίσω από το πρότζεκτ επιθυμεί να ερευνήσει και ζώα τα οποία βρίσκονται περισσότερα σε κίνδυνο από ότι οι αρκτικοί λύκοι όπως η Μάγια. Ωστόσο λέγεται πως ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και είναι ευκολότερο για την ώρα «να κλωνοποιηθούν κυνοειδή και γάτες» είπε ο γενικός διευθυντής.

Έπειτα πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται στο συγκεκριμένο πεδίο, με σκοπό το επόμενο τους βήμα να είναι η κλωνοποίηση σπάνιων ειδών, πέρα από γάτες και σκύλους, το οποίο προβλέπεται να είναι και δυσκολότερο.

Ωστόσο υπάρχουν ανησυχίες για την υγεία των κλωνοποιημένων ζώων και στο πως η κλωνοποίηση ενδέχεται να επηρεάσει την βιοποικιλότητα.

Για την ώρα η Μάγια είναι προορισμένη να περάσει το υπόλοιπό της ζωής της στην αιχμαλωσία, λόγω της έλλειψης κοινωνικοποίησης της.  

Με πληροφορίες από Euronews.com 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις