Breaking news

Η λέξη της χρονιάς ήταν το gaslighting
A

Η «ευγενής» τέχνη του Gaslighting ή αλλιώς η προσπάθεια χειραγώγησης κάποιου άλλου φαίνεται πως κέρδισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των χρηστών του διαδικτύου το 2022, καθώς κατέκτησε την πρώτη θέση στις αναζητήσεις σύμφωνα με το λεξικό Merriam - Webster.

Συγκεκριμένα οι αναζητήσεις της λέξης αναφορικά με τη σημασία της αυξήθηκαν κατά 1.750% φέτος, συγκριτικά με πέρυσι.

Οι χρήστες είτε ήθελαν να μάθουν τι μπορεί να σημαίνει με παραπάνω τεκμηρίωση αυτή η ευρέως διαδεδομένη λέξη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε επειδή πιθανότατα έχουν έρθει αντιμέτωποι με αυτή ή ακόμη επειδή ενδιαφέρονται να μάθουν μερικές τεχνικές εφαρμογής της.

Μιλώντας στο Associated Press, ο Πίτερ Σοκολόφκσι δήλωσε ότι «Είναι μία λέξη η οποία αναδύθηκε πολύ γρήγορα στην Αγγλική γλώσσα, αποτελώντας έκπληξη για όλους».

Gaslighting είναι μία τακτική κατά την οποία εφαρμόζεται ψυχολογική χειραγώγηση από ένα άτομο σε ένα άλλο, συνήθως για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχοντας ως συνέπεια το θύμα να πέφτει θύμα των σκέψεων και ενεργειών του, σε σημείο που να τις αμφισβητεί. Κατά την εφαρμογή του, συγχύζεται η αντίληψη της πραγματικότητας του ατόμου, σε συνδυασμό τόσο με την αυτοπεποίθηση του και τον αυτοσεβασμό του, καθώς καλλιεργείται πνευματική αστάθεια, καταλήγοντας έτσι να αμφιβάλλει για τις ίδιες του τις ενέργειας, φτάνοντας ακόμη και στην εξάρτηση του νοητικά από εκείνον που το εφαρμόζει.

Αξίζει να αναφερθεί πως πρόκειται για μία ιδιαιτέρως "τοξική", ψυχοκοινωνική συμπεριφορά, η οποία βρίσκει πρόσχορο έδαφος σε συντρόφους που τρέφουν κακοποιητικές σχέσεις και συμπεριφορές. Συχνά αποτελεί και τακτική παραπλάνησης της κοινής γνώμης, ενώ έχει παρατηρηθεί και στην ιατρική, ιδίως όταν ένας γιατρός ενδέχεται να αντιμετωπίσει έναν ασθενή λέγοντας του, ότι όλα είναι στο μυαλό του, αναφορικά με τα πιθανά συμπτώματα μίας νόσου.

Το λεξικό διάλεξε την εν λόγω λέξη ως εκείνη της χρονιάς, με βάση τις αναζητήσεις που έγιναν γύρω από αυτή, για τον οποιονδήποτε λόγο π.χ. ακόμη και για την ετυμολογία της.

Η λέξη προέρχεται μέσα από το γνωστό θεατρικό έργο του Πάτρικ Χάμιλτον με τίτλο «Gas Light», το οποίο κυκλοφόρησε το 1938 και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Τζόρτζ Κιούκορ στην ευρέως γνωστή ταινία με πρωγωνίστρια την Ίνγκριντ Μπέργκμαν.

Αμέσως μετά το gaslighting δεύτερη λέξη στη λίστα των πιο διαδεδομένων είναι ο «ολιγάρχης» και τρίτη κατά σειρά η λέξη «Όμικρον» με αφορμή τη μετάλλαξη του κορονοϊού.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις