Breaking news

talk
A

Διακανονισμό, μέσω του οποίου θα πληρώσει εκατομμύρια δολάρια σε χιλιάδες πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, που κατέθεσαν αγωγές, ισχυριζόμενοι πως το ταλκ που παράγει η εταιρεία φέρεται να προκάλεσε καρκίνο των ωοθηκών, προτείνει η εταιρεία Jonhnson & Jonhnson.

Ειδικότερα, χθες, Μεγάλη Τετάρτη, εκπρόσωποι της εταιρείας σημείωσαν πως σχεδιάζεται διακανονισμός, μέσω του οποίου θα δοθούν αποζημιώσεις ύψους 6,5 εκατομμυρίων σε 25 χρόνια, για να διευθετήσει τις αγωγές, που κατατέθηκαν, εάν συμφωνήσουν οι ενάγοντες, με την απόφαση αυτή να μοιάζει με σιωπηρή παραδοχή του ότι τo εν λόγω ταλκ συνδέεται με την πρόκληση του καρκίνου των ωοθηκών.

Πάντως, η εταιρεία δεν παραδέχεται επισήμως την κατηγορία ότι τα προϊόντα με βάση το ταλκ προκάλεσαν καρκίνο των ωοθηκών, αλλά ισχυρίζεται ότι: «Η βρεφική σκόνη ταλκ που έχει πλέον καταργηθεί και άλλα προϊόντα ταλκ είναι ασφαλή για τους καταναλωτές».

Σημειώνεται ότι περίπου το 99% των αγωγών που σχετίζονται με το ταλκ που κατατέθηκαν κατά της Jonhnson & Jonhnson και των θυγατρικών της προέρχονται από καρκίνο των ωοθηκών.

Η εταιρεία κατέγραψε χρέωση περίπου 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο για να αυξήσει το αποθεματικό της για αξιώσεις ταλκ σε περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η συμφωνία, που εκκρεμεί έγκριση από τους ενάγοντες, θα επιτρέψει στην J&J να επιλύσει τις αγωγές μέσω μιας τρίτης κατάθεσης πτώχευσης μιας θυγατρικής εταιρείας, της LTL Management. Τα δικαστήρια απέρριψαν τις δύο προηγούμενες προσπάθειες της J&J να επιλύσει τις αγωγές μέσω της πτώχευσης αυτής της θυγατρικής, η οποία δημιουργήθηκε για να απορροφήσει τις υποχρεώσεις της εταιρείας για ταλκ.

Η J&J θα ξεκινήσει μια τρίμηνη περίοδο ψηφοφορίας για τους ενάγοντες, με την ελπίδα να φτάσει το όριο στήριξης του 75% που απαιτείται για μια συμφωνία πτώχευσης που θα τερμάτιζε εντελώς τη διαφορά και θα αποτρέψει μελλοντικές αγωγές. Οι διεκδικητές δεν είχαν την ευκαιρία να ψηφίσουν σε προηγούμενες υποθέσεις πτώχευσης της LTL Management, ανέφεραν στελέχη της J&J σε μια κλήση με επενδυτές χθες, Μεγάλη Τετάρτη, σύμφωνα με πληροφορίες του CNBC. 

Η J&J έχει τη «σημαντική υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των διεκδικητών» με βάση τις συνομιλίες με τους δικηγόρους ή την εκπροσώπησή τους, πρόσθεσαν τα στελέχη.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτό το σχέδιο είναι προς το συμφέρον των εναγόντων και θα πρέπει να λάβει ευνοϊκή και άμεση επιβεβαίωση από το πτωχευτικό δικαστήριο», δήλωσε ο Erik Haas, παγκόσμιος αντιπρόεδρος δικαστικών διαφορών της J&J, κατά τη διάρκεια της κλήσης.

Υποστήριξε ότι ο διακανονισμός είναι μια πολύ καλύτερη ανάκαμψη για τους ενάγοντες από ό,τι θα ήταν πιθανό σε μια δίκη.

«Όπως δείχνει αυτό το ιστορικό, οι περισσότεροι από τους ενάγοντες δεν έχουν ανακτήσει, ούτε αναμένεται να ανακτήσουν ποτέ κάτι στη δίκη», είπε ο Haas. «Με τον ρυθμό με τον οποίο έχουν εκδικαστεί οι υποθέσεις χρήσης, θα χρειαστούν δεκαετίες για να εκδικαστούν οι υπόλοιπες υποθέσεις που σημαίνει ότι οι περισσότεροι ενάγοντες δεν θα δουν ποτέ τη μέρα τους στο δικαστήριο» σημείωσε. 

Ωστόσο, οι δικαστικές διαφορές οδήγησαν σε ορισμένες μεγάλες δικαστικές αποφάσεις για τους ενάγοντες. Αυτό περιλαμβάνει ένα βραβείο περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπέρ 22 γυναικών που κατηγόρησαν τον καρκίνο των ωοθηκών τους στον αμίαντο στα προϊόντα ταλκ της J&J.

Οι μετοχές της J&J έκλεισαν περισσότερο από 4% υψηλότερα την Τετάρτη.

Η J&J είπε ότι οι υπόλοιπες εκκρεμείς αγωγές σχετίζονται με έναν σπάνιο καρκίνο που ονομάζεται μεσοθηλίωμα και θα αντιμετωπιστούν εκτός του νέου σχεδίου διευθέτησης. Ο φαρμακευτικός κολοσσός είπε ότι έχει ήδη επιλύσει το 95% των αγωγών μεσοθηλιώματος που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα.

Η J&J σημείωσε χθες, Μεγάλη Τετάρτη ότι έχει καταλήξει σε «τελικούς και ολοκληρωμένους» διακανονισμούς για να επιλύσει μια έρευνα από έναν συνασπισμό περισσότερων από 40 πολιτειών σχετικά με ισχυρισμούς ότι η εταιρεία παραπλάνησε ασθενείς σχετικά με την ασφάλεια της βρεφικής πούδρας ταλκ και άλλων προϊόντων με βάση το ταλκ.

Η εταιρεία έχει επίσης καταλήξει σε μια κατ' αρχήν συμφωνία για την επίλυση αξιώσεων από προμηθευτές του ταλκ της, στους οποίους περιλαμβάνονται η Imerys Talc America, η Cyprus Mines Corporation και τα συνδεδεμένα μέρη τους.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις