Breaking news

Στο χείλος της καταστροφής ο πλανήτης: Σοκαριστικό 12μηνο ακραίας ζέστης
A

Ο πλανήτης μας μόλις κατέκτησε ένα «σοκαριστικό» νέο ορόσημο, υπομένοντας 12 συνεχόμενους μήνες πρωτοφανούς ζέστης, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία από την Copernicus, την υπηρεσία παρακολούθησης του κλίματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καύσωνες με ιστορικά υψηλές θερμοκρασίες σε περιοχές της Νότιας Ευρώπης και της Αμερικής και ασυνήθιστα ψυχρά κύματα δημιουργούν εκτός από καταστροφές και σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα των ανθρώπων και στα φυσικά οικοσυστήματα και κάνουν την επιστημονική κοινότητα να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι η αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα οδηγεί σε σημαντικές μεταβολές στο κλίμα της Γης

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, σύμφωνα με τον Copernicus, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ήταν κατά μέσο όρο 1,6 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

«Αυτό είναι ένας προάγγελος προοδευτικά πιο επικίνδυνων κλιματικών επιπτώσεων που είναι κοντά στον ορίζοντα», είπε ο Richard Allan, καθηγητής κλιματικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Reading στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η είδηση έρχεται καθώς η δυτική Αμερική βιώνει το πρώτο κύμα καύσωνα για αυτό το καλοκαίρι με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Όμως, η άνευ προηγουμένου ζέστη έχει αφήσει πίσω της νεκρούς και μεγάλες καταστροφές σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Δεκάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει στην Ινδία τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι θερμοκρασίες πλησίασαν τους 50 βαθμούς Κελσίου. Βίαιες θερμοκρασίες στη Νοτιοανατολική Ασία προκάλεσαν θανάτους, κλείσιμο σχολείων και μαρασμό των καλλιεργειών. Καθώς η ζέστη αυξήθηκε στο Μεξικό, μαϊμούδες άρχισαν να πέφτουν νεκρές από τα δέντρα.

«Νονοί του κλιματικού χάους» οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων και... τα χειρότερα έρχονται

Η 12μηνη ζέστη ήταν «σοκαριστική, αλλά δεν ήταν έκπληξη», δεδομένης της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο, δήλωσε ο Carlo Buontempo, διευθυντής του Copernicus, ο οποίος προειδοποίησε για χειρότερα επερχόμενα. «Αν δεν μειωθεί η ρύπανση από ορυκτά καύσιμα που προκαλεί τη θέρμανση του πλανήτη, «αυτή την συνέχεια υψηλών θερμοκρασιών ανά μήνα θα την θυμόμαστε ως συγκριτικά κρύα…», είπε χαρακτηριστικά.

Το Copernicus δημοσίευσε τα δεδομένα του την ίδια μέρα που ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες έκανε μια παθιασμένη ομιλία στη Νέα Υόρκη σχετικά με την κλιματική αλλαγή, κατηγορώντας τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων ως τους «νονούς του κλιματικού χάους» και, για πρώτη φορά, καλώντας ρητά όλες τις χώρες να απαγορεύσουν την διαφήμιση των των προϊόντων ορυκτών καυσίμων.

Ο Γκουτέρες προέτρεψε τους παγκόσμιους ηγέτες να πάρουν γρήγορα τον έλεγχο της σπειροειδούς κλιματικής κρίσης διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν επικίνδυνα σημεία ανατροπής.

«Παίζουμε ρώσικη ρουλέτα με τον πλανήτη μας», είπε την Τετάρτη. «Χρειαζόμαστε μια οδό διαφυγής από τον αυτοκινητόδρομο προς την κλιματική κόλαση», σημειώνοντας πως η ανθρωπότητα έχει έναν υπερμεγέθη αντίκτυπο στον κόσμο, παρομοιάζοντάς τον με τον μετεωρίτη που προκάλεσε την εξαφάνιση των δεινοσαύρων πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια.

«Στην περίπτωση του κλίματος, δεν είμαστε εμείς οι δεινόσαυροι», είπε ο Γκουτέρες. «Είμαστε ο μετεωρίτης. Δεν κινδυνεύουμε μόνο εμείς. Εμείς είμαστε ο κίνδυνος».

Ένα ακόμη πιο καυτό μέλλον

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αναμένεται να αρχίσουν να πέφτουν κάτω από τα επίπεδα-ρεκόρ τους επόμενους μήνες, καθώς το φαινόμενο Ελ Νίνιο δείχνει να εξασθενεί.

Στην ομιλία του ο Γκουτέρες αναφέρθηκε επίσης σε νέα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), τα οποία δείχνουν σχεδόν 86% πιθανότητα ότι τουλάχιστον ένα από τα χρόνια μεταξύ 2024 και 2028 θα σπάσει το ρεκόρ του θερμότερου έτους, που καθορίστηκε το 2023.

Ο WMO υπολόγισε επίσης σχεδόν 50% πιθανότητα ότι οι παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες για ολόκληρη την πενταετία μεταξύ 2024 και 2028 θα είναι πάνω από 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Αν συμβεί αυτό, θα φέρει τον κόσμο πιο κοντά στην παραβίαση του μακροπρόθεσμου ορίου των 1,5 βαθμών, που αποτελεί τον πυρήνα της Συμφωνίας των Παρισίων.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις