Breaking news

Αγορά εργασίας: Χιλιάδες εργαζόμενοι με μισθούς κάτω από 500 ευρώ
A
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις.
Βάλε το proson.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google

 Παρά τη συνεχή αποκλιμάκωση της ανεργίας, η εικόνα της ελληνικής αγοράς εργασίας εξακολουθεί να προκαλεί έντονο προβληματισμό. Τα τελευταία στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και τον e-ΕΦΚΑ αποκαλύπτουν ότι η αύξηση της απασχόλησης συνοδεύεται από εκτεταμένη χρήση ευέλικτων μορφών εργασίας και ιδιαίτερα χαμηλές αποδοχές για χιλιάδες εργαζόμενους.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν τέσσερις στις δέκα νέες προσλήψεις αφορούν μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, ενώ ο μέσος καθαρός μισθός για όσους εργάζονται με μειωμένο ωράριο διαμορφώνεται στα 472 ευρώ.

Ένας στους πέντε εργαζόμενους απασχολείται με μειωμένο ωράριο

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ για τον Νοέμβριο του 2025, στον ιδιωτικό τομέα εργάζονταν 2.778.622 μισθωτοί, εκ των οποίων 591.816 απασχολούνταν με καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Με άλλα λόγια, το 21,3% των εργαζομένων, δηλαδή περισσότεροι από ένας στους πέντε, εργάζονται με μειωμένο ωράριο.

Οι οικονομικές απολαβές παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλές. Ο μέσος μεικτός μισθός στη μερική απασχόληση ανέρχεται στα 541,54 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 472 ευρώ καθαρά. Αντίθετα, ο μέσος μισθός στην πλήρη απασχόληση διαμορφώνεται στα 1.349,95 ευρώ μεικτά.

Το 43,2% των νέων προσλήψεων αφορά ευέλικτες μορφές εργασίας

Η εικόνα επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της έκθεσης «Ροές Μισθωτής Απασχόλησης» του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ για τον Μάιο του 2026.

Κατά τον συγκεκριμένο μήνα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 368.429 προσλήψεις.

Από αυτές:

Συνολικά, 159.164 νέοι εργαζόμενοι, δηλαδή το 43,2% των προσλήψεων, εντάχθηκαν σε καθεστώς ευέλικτης απασχόλησης.

Η ίδια τάση καταγράφεται και στο σύνολο του πρώτου πενταμήνου του 2026. Από τις 1.361.618 προσλήψεις, οι 576.746 αφορούσαν μερική ή εκ περιτροπής εργασία, ποσοστό 42,36%.

Χιλιάδες συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερικής

Πέρα από τις νέες προσλήψεις, έντονο προβληματισμό προκαλεί και ο αριθμός των μετατροπών υφιστάμενων συμβάσεων.

Μόνο τον Μάιο του 2026:

  • 3.817 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερικής,
  • 1.015 μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής εργασία με συμφωνία εργαζομένου και εργοδότη,
  • 46 μετατράπηκαν μονομερώς από τον εργοδότη σε εκ περιτροπής εργασία.

Συνολικά, μέσα σε έναν μήνα πραγματοποιήθηκαν 4.878 μετατροπές συμβάσεων, γεγονός που ενισχύει περαιτέρω την παρουσία των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στην αγορά εργασίας.

Αν στις μετατροπές προστεθούν και οι νέες προσλήψεις με μερική ή εκ περιτροπής εργασία, προκύπτει ότι 164.042 εργαζόμενοι βρέθηκαν μέσα στον Μάιο σε καθεστώς ευέλικτης απασχόλησης. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο 44,5% του συνόλου των νέων προσλήψεων και μετατροπών συμβάσεων.

Προβληματισμός για την ποιότητα της απασχόλησης

Τα στοιχεία των δύο επίσημων φορέων αποτυπώνουν μια αγορά εργασίας που μπορεί να δημιουργεί νέες θέσεις, ωστόσο μεγάλο μέρος αυτών αφορά μορφές απασχόλησης με περιορισμένο ωράριο και χαμηλές αποδοχές.

Η εκτεταμένη χρήση της μερικής απασχόλησης, οι χιλιάδες μετατροπές συμβάσεων πλήρους εργασίας και οι μισθοί που σε πολλές περιπτώσεις δεν ξεπερνούν τα 472 ευρώ καθαρά αναδεικνύουν τις προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της αυξημένης εποχικής απασχόλησης.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το ποσοστό της μερικής απασχόλησης στην Ελλάδα παραμένει υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που διατηρεί στο επίκεντρο της συζήτησης όχι μόνο τον αριθμό των νέων θέσεων εργασίας, αλλά και την ποιότητα και τις αποδοχές που αυτές προσφέρουν.

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις.
Βάλε το proson.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google

Δημοφιλείς Ειδήσεις