Breaking news

agora spitiou
A

Το νέο πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ και πρόκειται να υλοποιήσει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, προβλέπει την χρηματοδότηση νέων, μέσω ευνοϊκών δανείων, για την αγορά σπιτιού και συγκεκριμένα για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» αφορά στη χορήγηση στεγαστικών δανείων, που θα καλύπτουν έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, με ανώτατο όριο τις 150.000 ευρώ, για αγορά πρώτης κατοικίας. Το πρόγραμμα  αφορά την αγορά διαμερισμάτων έως 120 τ.μ. και έτος κατασκευής έως και το 2007, ενώ η υλοποίηση του προγράμματος προβλέπεται να ξεκινήσει από το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ουσιαστικά, η ΔΥΠΑ θα χρηματοδοτεί στο 100% τα 3/4 αυτών των δανείων και οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν το υπόλοιπο 1/4 του δανείου από τις τράπεζες με τους όρους που αυτές θέτουν.

Για παράδειγμα, η δόση που θα πληρώνει ένας δανειολήπτης για ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ, σύμφωνα πάντα µε τα σημερινά επιτόκια της ΕΚΤ, θα είναι περίπου 275 ευρώ.

Οι δικαιούχοι και τα εισοδηματικά κριτήρια

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα απευθύνεται σε 10.000 νέους ή νέα ζευγάρια 25 έως 39 ετών που έχουν τελέσει σύμφωνο συμβίωσης ή θρησκευτικό/πολιτικό γάμο, με ετήσιο καθαρό εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης.

Υπενθυμίζουμε ότι τα νέα αυξημένα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης διαμορφώνονται ως εξής:

 

  • Στα 16.000 ευρώ για τους άγαμους
  • Στα 24.000 ευρώ για τους έγγαμους με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί

Πώς θα λάβετε 100% χρηματοδότηση για την αγορά σπιτιού

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι κ. Χατζηδάκης, κατά την παρουσίαση του προγράμματος, άφησε ένα «παραθυράκι», σύμφωνα με το οποίο τα νέα ζευγάρια μπορούν να αποκτήσουν με εντελώς άτοκο δάνειο το σπίτι που επιθυμού.

Το «παραθυράκι» αυτό δεν είναι άλλο από την απόκτηση... τριών παιδιών. 

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημείωσε ο υπουργός Εργασίας, προκειμένου η δράση να βοηθήσει τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες και να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, υπάρχει ειδικός όρος κατά τον οποίο:

  1. Όταν ο αιτών είναι νέο ζευγάρι (25-39) ετών με τρία και πλέον παιδιά κατά την ημερομηνία υποβολής της ή
  2. Όταν ο αιτών είναι νέος ή νέο ζευγάρι, το οποίο, κατά τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου (π.χ. 30 έτη), αποκτήσει τρία παιδιά, τότε το επιτόκιο 1% θα καλύπτεται από πόρους της ΔΥΠΑ και τα στεγαστικά δάνεια θα χορηγούνται άτοκα.

 

Παραδείγματα

 

σπιτι μου

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω»

Παράλληλα, σύμφωνα με τα μέτρα της ΔΕΘ, θα τρέξει και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω», που χορηγεί επιδότηση έως 35.000 ευρώ σε νέου για την ριζική ανακαίνιση του σπιτιού τους.

Πιο συγκεκριμένα, κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, ως κίνητρο σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, θα δοθεί κρατική επιδότηση έως 10.000 ευρώ για να τα ανακαινίσουν. Με την υποχρέωση, όμως, να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Η πολιτεία έτσι καλύπτει έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης κάθε κλειστού διαμερίσματος.

Δείτε εδώ περισσότερα για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω»

Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Ενοικιάζω»

Ακόμα, θα «τρέξει» και το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω», το οποίο επιδοτεί την ανακαίνιση κατοικιών οι οποίες είναι κενές και δεν χρησιμοποιούνται, προκειμένου να διατεθούν σε μισθώσεις διάρκειας τουλάχιστον 3 ετών. Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 50 εκατ. Ευρώ και το ποσοστό επιδότησης των υλικών και εργασιών ανακαίνισης φθάνει έως 40 %.

Αφορά κατοικίες μέχρι 100 τ.μ. στις οποίες ο ωφελούμενος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας, οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ.

Οι ωφελούμενοι θα επιλέγονται με βαθμολογία που πριμοδοτεί όσους έχουν μικρότερη ακίνητη περιουσία και ζητούν μικρότερη ενίσχυση από τη μέγιστη (40%).

Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Δείτε εδώ περισσότερα για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Ενοικιάζω»

Δείτε ΕΔΩ την παρουσίαση όλων των μέτρων στέγασης

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις