CLOSE

Breaking news

Επίδομα ανεργίας και μετά τους 12 μήνες – Τι αλλάζει και ποιους αφορά
A

Την επέκταση της καταβολής του επιδόματος ανεργίας για περισσότερο από 12 μήνες, με συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις, εξετάζει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και η διοίκηση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, επεξεργάζονται την επέκταση του επιδόματος ανεργίας και την κατάργηση του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας, το οποίο πρόκειται να συγχωνευτεί με το πρώτο.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΔΥΠΑ, Σπύρο Πρωτοψάλτη, παρατηρείται πως σήμερα είναι ελάχιστοι εκείνοι που δικαιούνται το επίδομα μακροχρόνια ανέργων, μετά τους 12 μήνες του επιδόματος ανεργίας, κυρίως επειδή υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια για το φορολογικό έτος πριν από το έτος ανεργίας, δηλαδή όταν οι νυν άνεργοι εργάζονταν.

«Σε αυτήν τη βάση εξετάζουμε το ενδεχόμενο ενσωμάτωσής του στο επίδομα ανεργίας που θα λειτουργήσει ανταποδοτικά, κυρίως σε ανέργους που εργάζονταν για πολλά χρόνια και έχουν πληρώσει πολλά χρήματα μέσω του συστήματος ασφάλισης κατά της ανεργίας», αναφέρει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Real News.

Αυτή τη στιγμή, το επίδομα των 200 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους καταβάλλεται μετά τους 12 μήνες της τακτικής επιδότησης και για τους επόμενους 12 μήνες, ενισχύοντας τον άνεργο συνολικά για 24 μήνες.

Η ενίσχυση αυτή καταβάλλεται, πλέον, σε 20.000 - 25.000 ανέργους ετησίως λόγω των κριτηρίων που υπάρχουν, όταν οι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα της ΔΥΠΑ για περισσότερους από 12 μήνες ήταν 488.714 τον Σεπτέμβριο φέτος (το 58,4% του συνόλου των ανέργων).

Για αυτό και η αρμόδιοι της ΔΥΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο οι άνεργοι που θα πληρούν τις προϋποθέσεις να εξακολουθήσουν να ενισχύονται με επίδομα μετά τους 12 μήνες της τακτικής επιδότησης, λαμβάνοντας μάλιστα ποσό που μπορεί να υπερβαίνει και τα 200 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τα χρόνια που έχουν απασχοληθεί πριν μείνουν άνεργοι. Οι αλλαγές στο επίδομα για τους μακροχρόνια ανέργους θα συνδυαστούν με την πιλοτική μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας μέσω νέων προγραμμάτων κατάρτισης, προκειμένου ο άνεργος να συμμετάσχει στην αναζήτηση νέας θέσης απασχόλησης για να επανενταχθεί στην αγορά εργασίας, έχοντας αποκτήσει επιπλέον εφόδια.

Επομένως, αναμένεται να θεσπιστεί και ένα πλαίσιο κατά το οποίο θα αποτελεί υποχρέωση του ανέργου να είναι διαθέσιμος για κατάρτιση και έτοιμος να επανενταχθεί εκ νέου στην αγορά εργασίας το ταχύτερο δυνατό.

Βασικός στόχος του νέου πλαισίου που θα διέπει το επίδομα ανεργίας είναι η σύνδεσή του με τον πρότερο εργασιακό μισθό και τον ασφαλιστικό βίο του ανέργου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την «R», θα προβλέπεται ότι το πρώτο χρονικό διάστημα μετά την απόλυση θα δίδεται στον άνεργο αυξημένο ποσό επιδόματος, πιο κοντά στον μισθό του, το οποίο μπορεί να μειώνεται σταδιακά όσο περνούν οι μήνες, χωρίς όμως να πέφτει κάτω από το σημερινό όριο των 479 ευρώ ανά μήνα. Επίσης, στο νέο καθεστώς θα λαμβάνεται υπ' όψιν ο μέσος μισθός που είχε ο άνεργος ως πρώην εργαζόμενος την τελευταία τριετία.

Βάσει αυτού, θα υπολογίζεται ένα ποσοστό 55%-60% που θα ισχύει για τους πρώτους έξι μήνες. Στη συνέχεια, για το δεύτερο εξάμηνο μελετάται ο άνεργος να λαμβάνει 479 ευρώ, το ποσό δηλαδή που ισχύει σήμερα. Για παράδειγμα, αν ένας άνεργος, ως εργαζόμενος την τελευταία τριετία, είχε μέσο μισθό τριετίας 1.500 ευρώ, τότε θα λαμβάνει το πρώτο εξάμηνο 825 ευρώ/μήνα, ενώ το δεύτερο εξάμηνο θα λαμβάνει 479 ευρώ.

Τι ισχύει σήμερα με το επίδομα μακροχρόνια ανέργων

Ως δικαιούχοι του επιδόματος ορίζονται οι μακροχρόνια άνεργοι Έλληνες υπήκοοι και υπήκοοι κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ηλικίας από 20 μέχρι και 66 ετών, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι κατά της ανεργίας, βρίσκονται σε διαρκή κατάσταση ανεργίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 12 μήνες, εφόσον έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής επιδότησης ανεργίας και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους δεν ξεπερνά το ποσό των 10.000 ευρώ.

Δεν προσμετράται στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα το επίδομα ανεργίας, ασθενείας, μητρότητας, καθώς και το επίδομα μακροχρονίως ανέργου (για τυχόν χορήγηση του κατά το επόμενο ημερολογιακό έτος).

Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν, εντός αποσβεστικής προθεσμίας δύο μηνών από τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας, τις αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά με τους εξής τρεις τρόπους: αυτοπροσώπως στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας τους ή της τελευταίας απασχόλησής τους, ηλεκτρονικά, μέσω του e-services και μέσω των ΚΕΠ.

Το εν λόγω επίδομα δεν επιδέχεται προσαυξήσεις, είναι προσωποπαγές και δεν μεταβιβάζεται.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την υποβολή της αίτησης χορήγησης είναι:

  • Αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος* του προ-προηγούμενου της άσκησης του δικαιώματος φορολογικού έτους, που χορηγείται μέσω του συστήματος TAXISNET (Το δικαιολογητικό αυτό θα προσκομίζεται μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας της διαλειτουργικότητας με την ΑΑΔΕ)
  • Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για όσους έχουν ανήλικα τέκνα
  • Αριθμός Καταθετικού Λογαριασμού (ΙΒΑΝ), στον οποίο ο πολίτης εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος.
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις