Breaking news

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
A

Ξεκινά σήμερα, Τρίτη 27 Φεβρουαρίου, στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Παρά τις έντονες αντιδράσεις σύσσωμης της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και  των συνταγματολόγων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου να έρθει την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Το τελικό κείμενο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 7 Μαρτίου και θα ψηφιστεί την επομένη, στις 8 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία προγραμματίζεται να μιλήσει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το σχέδιο νόμου «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» περιλαμβάνει συνολικά 205 άρθρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός των φοιτητών, υπάρχουν χιλιάδες πανεπιστημιακοί που ζητούν την απόσυρση του εν λόγου νομοσχεδίου, ενώ και οι συνταγματολόγοι, τονίζουν πως το Άρθρο 16 του Συντάγματος είναι ξεκάθαρο και όταν λέει πώς κάτι «απαγορεύεται», δεν εννοεί τίποτα άλλο από ότι απαγορεύεται. Ακαδημαϊκοί εκδίδουν ανακοινώσεις στις οποίες σημειώνουν πως τα ΝΠΠΕ θυμίζουν τη «βάφτιση» της τρόικας σε θεσμούς, ενώ προειδοποιούν για αλλεπάλληλες επιπτώσεις στα πτυχία, στα εργασιακά δικαιώματα, καθώς και στις αμοιβές των αποφοίτων.

Στους «δρόμους» οι φοιτητές

Οι φοιτητές, που από την αρχή έχουν δείξει την αντίθεση τους στο εν λόγω νομοσχέδιο, δίνουν συνεχώς «ραντεβού» στους δρόμους, προκειμένου να φωνάξουν και να πιέσουν την κυβέρνηση να μην το ψηφίσει. Το νέο ηχηρό «όχι» θα ακουστεί αύριο, Τετάρτη, όπου οι φοιτητές θα βρίσκονται δίπλα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που απεργούν. 

Πορεία φοιτητών ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ
Πορεία φοιτητών ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι, ενώ διανύουμε την όγδοη εβδομάδα των φοιτητικών κινητοποιήσεων, σχεδόν ένα στα δύο Τμήματα των ΑΕΙ πανελλαδικά, τελούν υπό κατάληψη: τα 207 από τα 433 Τμήματα, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 47% του συνόλου.

«Απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση»

«Καταπέλτης» για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη που προβλέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων ήταν και το σχόλιο της Μαρίας Καραμανώφ, πρώην αντιπρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και προέδρου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος.

Σε κείμενο που κατέθεσε στη δημόσια διαβούλευση τόνισε πως το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, «διακυβεύει το μέλλον όχι απλώς του Κράτους Δικαίου αλλά της έννοιας του Δικαίου αυτής καθ’ εαυτήν». Όσον αφορά την κυβερνητική «ερμηνεία» του άρθρου 16, εξηγεί πως το ρήμα «απαγορεύω» και το επίρρημα «αποκλειστικά» δεν είναι δεκτικά ερμηνείας.

Η κα. Καραμανώφ εξηγεί ακόμα πως ο μόνος τρόπος για να είναι νόμιμη η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ στην Ελλάδα είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος η οποία όμως απαιτεί συγκεκριμένες τυπικές διαδικασίες και αυξημένες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες που αντικατοπτρίζουν μια ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συναίνεση.

Τέλος, εκφράζει τον φόβο πως αν το νομοσχέδιο περάσει, ανοίγει ο δρόμος για την περαιτέρω καταπάτηση του Συντάγματος αναφέροντας πως «δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο να επεκταθεί η τακτική αυτή και στις... ανεπίδεκτες αναθεώρησης διατάξεις του Συντάγματος».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις