Την «εκκαθάριση» των ΑΕΙ ξεκινάει η κυβέρνηση Μητσοτάκη προγραμματίζοντας σχεδόν 290.000 διαγραφές φοιτητών τον Σεπτέμβριο όπως προανήγγειλε σήμερα η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.
Συγκεκριμένα, η υπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή εγγεγραμμένοι περίπου 325.000 «αιώνιοι» φοιτητές στα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια από τους οποίους υπολογίζεται πως οι 35.000 δεν έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές τους και για τους οποίους θα υπάρξει «παράθυρο» για να μη διαγραφούν.
Η κα. Ζαχαράκη ξεκαθάρισε πως με τον όρο «αιώνιοι φοιτητές» αναφέρεται σε όσους έχουν ξεπεράσει το όριο φοίτησης που ορίζεται στα 6 χρόνια για τις σχολές 4ετους φοίτησης και στα 7 χρόνια για τις σχολές 5ετούς φοίτησης.
Ποιοι γλυτώνουν τη διαγραφή
Η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι οι διαγραφές των φοιτητών θα ξεκινήσουν μετά την εξεταστική του Σεπτεμβρίου ενώ θα υπάρξει παράταση μόλις δύο εξαμήνων για όσους είναι κοντά στο πτυχίο.
Συγκεκριμένα, δήλωσε πως από τη διαγραφή θα εξαιρεθούν οι φοιτητές που έχουν περάσει το 75% των μαθημάτων ή μονάδων ECTS και έχουν συμμετάσχει σε εξετάσεις τουλάχιστον δύο φορές τα τελευταία δύο χρόνια.
Ειδική ρύθμιση για εξαίρεση από τις διαγραφές θα υπάρχει επίσης για τους φοιτητές με αναπηρία άνω του 50%, για γονείς με παιδιά έως 8 ετών, για εργαζόμενους που εργάζονται περισσότερες από 20 ώρες την εβδομάδα καθώς και για αθλητές με απαιτητικό πρόγραμμα.
«Και τι πειράζουν οι αιώνιοι φοιτητές»;
Στην ερώτηση «τι πειράζουν οι αιώνιοι φοιτητές» κλήθηκε να απαντήσει η υπουργός καθώς η ακαδημαϊκή κοινότητα υποστηρίζει πως οι εγγραφές παλαιών φοιτητών δεν επηρεάζουν σε τίποτα την λειτουργία των Πανεπιστημίων.
Η ίδια απάντησε ότι «οι διαγραφές δεν είναι απλώς διοικητικό μέτρο, αλλά απαραίτητο βήμα για την αξιολόγηση και τη διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων». Συμπλήρωσε δε ότι «το προφίλ κάθε ιδρύματος επηρεάζεται όταν στους καταλόγους περιλαμβάνονται ανενεργοί φοιτητές, καθώς στρεβλώνεται η αναλογία φοιτητών-διδασκόντων και η εικόνα των ιδρυμάτων».
«Φανταστείτε ένα τμήμα που έχει 100 ενεργούς φοιτητές αλλά εμφανίζεται με 150 εγγεγραμμένους. Η εικόνα αυτή δεν βοηθά ούτε στην αποτίμηση του έργου ούτε στην εξεύρεση συνεργασιών με άλλα πανεπιστήμια», σημείωσε.
Επηρεάζεται και η χρηματοδότηση;
Σημειώνεται ότι η ρύθμιση για τη διαγραφή των αιωνίων φοιτητών έρχεται τη στιγμή που η κυβέρνηση ξεκινάει τη λειτουργία των ιδιωτικών Πανεπιστημίων δημιουργώντας φοιτητές, άρα και μελλοντικούς πολίτες, δύο ταχυτήτων... Η μείωση των φοιτητών από τα δημόσια ΑΕΙ είναι απαραίτητη προκειμένου να δημιουργηθούν «πελάτες» για τα «μη κρατικά» -όπως επιμένει να τα αποκαλεί η κυβέρνηση- Πανεπιστήμια.
Εύλογα λοιπόν κάποιος θα αναρωτηθεί αν η μείωση των εγγεγραμμένων φοιτητών πρόκειται να φέρει στο μέλλον και μείωση της ήδη μειωμένης χρηματοδότησης της δωρεάν Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ελπίζουμε να μη δημιουργηθεί στο μέλλον ένας «χάρτης» στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών παρόμοιος με αυτόν που έχει δημιουργηθεί στα Μεταπτυχιακά, όπου τα περισσότερα πλέον είναι επί πληρωμή.