Breaking news

Σοφία Ζαχαράκη
A

Τους βασικούς άξονες του σχεδίου για το νέο Λύκειο και την καθιέρωση του Εθνικού Απολυτηρίου παρουσίασε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη. Η παρουσίαση έγινε ενώπιον των βουλευτών και των μελών της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, με την υπουργό να υπογραμμίζει ότι πρόκειται για κεντρική κυβερνητική επιλογή και εθνική προτεραιότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος της ομιλίες της η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι: «το Εθνικό Απολυτήριο αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα του πρωθυπουργού και βασικό κομμάτι του κυβερνητικού σχεδίου. Δεν στοχεύει μόνο στην πρόσβαση στα πανεπιστήμια, αλλά στη συνολική παιδεία των νέων μας, στην καλλιέργεια της γνώσης, της αυτογνωσίας και της προσωπικής τους ανάπτυξης».

Αποδέσμευση από την εξετασιοκεντρική λογική

Η κ. Ζαχαράκη δήλωσε ανοιχτή στον διάλογο, διαβεβαιώνοντας πως οι αλλαγές δεν θα επηρεάσουν τους σημερινούς μαθητές του Λυκείου, καθώς το νέο σύστημα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το σχολικό έτος 2029–2030, με σκοπό τη σταδιακή και ομαλή προσαρμογή όλων των εμπλεκομένων.

Η μεταρρύθμιση, όπως τόνισε η υπουργός, εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό για την αναβάθμιση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με το Λύκειο να αποκτά και πάλι τον αυτόνομο παιδαγωγικό του ρόλο, με έμφαση στην ουσιαστική εκπαιδευτική εμπειρία, την προσωπική ανάπτυξη και τη σταδιακή αποδέσμευση από την εξετασιοκεντρική λογική.

«Το Εθνικό Απολυτήριο δεν είναι απλώς μια μεταρρύθμιση. Είναι στρατηγική επιλογή που εστιάζει στις δεξιότητες, την αυτογνωσία και την ενίσχυση της διαφάνειας», υπογράμμισε η Υπουργός.

Οι τρεις πυλώνες του νέου Λυκείου

Το νέο μοντέλο Λυκείου στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες:

  • Ενίσχυση του μορφωτικού ρόλου του Λυκείου
  • Δίκαιη και αξιόπιστη αξιολόγηση των μαθητών
  • Ομαλή και διαφανής μετάβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Το Εθνικό Απολυτήριο ως κοινή βάση πρόσβασης

Το σχέδιο προβλέπει τη σύνδεση των πανελλαδικών εξετάσεων με το Εθνικό Απολυτήριο, με έμπνευση από ευρωπαϊκά πρότυπα, όπως το Matura, το Abitur και το Baccalauréat, προσαρμοσμένα όμως στις ελληνικές εκπαιδευτικές και πολιτισμικές συνθήκες.

«Η Ελλάδα μπορεί και δικαιούται να διαμορφώσει το δικό της σύγχρονο και αξιόπιστο μοντέλο πρόσβασης, που θα δίνει ουσιαστικές διεξόδους στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας», σημείωσε η Υπουργός.

Διεθνείς πρακτικές και ελληνική προσαρμογή

Η κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε επίσης σε διεθνή εκπαιδευτικά μοντέλα, όπου η πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση βασίζεται σε εθνικό απολυτήριο (π.χ. Ουγγαρία, Αυστρία, Εσθονία), ενώ υπογράμμισε τη σημασία αποκεντρωμένων και ευέλικτων συστημάτων που δίνουν χρόνο και στήριξη στους μαθητές.

Βήματα εφαρμογής και χρονοδιάγραμμα

  • Η μετάβαση στο νέο Λύκειο περιλαμβάνει:
  • Νέα, επικαιροποιημένα προγράμματα σπουδών
  • Επιμόρφωση εκπαιδευτικών και ενίσχυση του παιδαγωγικού ρόλου κάθε τάξης
  • Καθιέρωση απολυτήριων και προαγωγικών εξετάσεων σε όλες τις τάξεις
  • Αναβάθμιση της Τράπεζας Θεμάτων
  • Εσωτερικά και εξωτερικά εργαλεία αξιολόγησης
  • Επέκταση πιστοποίησης ξένων γλωσσών εντός του σχολείου
  • Επιπλέον, δύο επιστημονικές επιτροπές εργάζονται για το πώς θα συνυπολογίζονται οι βαθμοί Β’ και Γ’ Λυκείου στον τελικό βαθμό απολυτηρίου.

Το νέο σύστημα λαμβάνει υπόψη τον ψυχολογικό αντίκτυπο των εξετάσεων στους εφήβους, ιδιαίτερα στα κορίτσια και στους μαθητές ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Όπως τόνισε η Υπουργός, οι παρεμβάσεις σχεδιάζονται με γνώμονα τη στήριξη της ψυχικής υγείας και τη μείωση του εξεταστικού άγχους.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις