Breaking news

Θεσσαλονίκη: Ψηφιακές πλατφόρμες, πόλεις που μαθαίνουν και μικροδιαπιστευτήρια – Νέες μέθοδοι κατάρτισης ενηλίκων
A

Στο πλαίσιο ενός προγράμματος ψηφιακής επιχειρηματικότητας, εκπαιδευτές και καταρτιζόμενοι από την Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Πολωνία συναντιούνται σε ένα ψηφιακό περιβάλλον όχι για να ακούσουν απλώς μια διάλεξη ή ένα πολύωρο σεμινάριο, αλλά για να δουν ένα εύπεπτο και γρήγορο υλικό και μετά να χρησιμοποιήσουν όσα αναφέρονται σε αυτό, σε τοπικό και διακρατικό επίπεδο.

Έτσι αναπτύσσουν ψηφιακές δεξιότητες, εκπαιδεύονται να μαθαίνουν, να αντιμετωπίζουν προβλήματα και αλλαγές που προκύπτουν, να κινητοποιούν τους εαυτούς τους, να έχουν πάθος στους στόχους. Όλα τα παραπάνω αποτελούν τις λεγόμενες ήπιες δεξιότητες (soft skills) για τις οποίες υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον σήμερα στην αγορά εργασίας, όπως τόνισε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ψηφιακής Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Φούσκας, επιστημονικά Υπεύθυνος του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του έργου του Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας, όπου παρουσιάστηκαν νέες μέθοδοι στην κατάρτιση, ο κ. Φούσκας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Infusse», μέσω του οποίου, όπως είπε, γίνεται προσπάθεια «να εντοπιστούν τα προβλήματα της εκπαίδευσης τώρα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι εκπαιδευτές και οι εκπαιδευόμενοι».

«Σήμερα δεν ισχύει το ερώτημα τι θα γίνω όταν μεγαλώσω, γιατί συνεχώς πρέπει να αλλάζουμε και να μαθαίνουμε καινούρια πράγματα. Για μένα αυτό είναι ωραίο και ενδιαφέρον» είπε και υπογράμμισε ότι ζητείται πλέον από τους εργαζόμενους να είναι δημιουργικοί, καινοτόμοι, να σκέφτονται καινούρια πράγματα και όχι απλώς να κάνουν τυποποιημένα πράγματα που τα κάνει μια μηχανή.

Παράδειγμα κατάρτισης η Επιστημονική Ένωση για την προώθηση της εκπαιδευτικής καινοτομίας

Από την πλευρά της, η προϊσταμένη του τμήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης Περιφερειακής Διεύθυνσης ΔΥΠΑ Θεσσαλίας, Κέλλυ Γεροστεργίου, έφερε ως παράδειγμα νέας μεθόδου κατάρτισης την Επιστημονική Ένωση για την προώθηση της εκπαιδευτικής καινοτομίας, μια από τις μεγαλύτερες κοινότητες μάθησης των εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων με 25.000 μέλη από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που τους δίνει τη δυνατότητα να εκπαιδεύονται, να συμμετέχουν σε διοργανώσεις και προγράμματα με πολύ καινοτόμες μεθοδολογίες.

Στο ίδιο πνεύμα η Λάρισα έγινε μια πόλη που μαθαίνει και ανέπτυξε εκπαιδευτικές δραστηριότητες για ενήλικες ενώ και η ίδια η ΔΥΠΑ εστιάζει μέσα από τις δράσεις της στην εκπαίδευση και την κατάρτιση.

Τι είναι τα μικροδιαπιστευτήρια

Στο χάσμα μεταξύ των γνώσεων που παρέχει το σχολείο και των νέων αναγκών που θέτει μια ταχύτατα μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας αναφέρθηκε ο υπεύθυνος Ευρωπαϊκών έργων ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ Βασίλειος Σιωμάδης, ο οποίος τόνισε ότι προέκυψε πια η ανάγκη της θεσμοθέτησης των μικροδιαπιστευτηρίων, δηλαδή της διαπίστευσης των μαθησιακών αποτελεσμάτων που αποκτά κάποιος από μικρά σεμινάρια.

Ήδη εκδόθηκε το 2022 σύσταση του Συμβουλίου της ΕΕ σχετικά με μια ευρωπαϊκή προσέγγιση για τα μικροδιαπιστευτήρια, τη δια βίου μάθηση και την απασχολησιμότητα.

Το Τhess Intec προχωράει ταχύτατα

Χαιρετίζοντας τις εργασίας της ημερίδας ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας γνωστοποίησε ότι «το Τhess Intec προχωράει ταχύτατα» και τόνισε: «Η συμφωνία με ιδιωτικά κεφάλαια έκλεισε και θα έχουμε πολύ σύντομα ευχάριστα νέα να ανακοινώσουμε».

Εξάλλου ανέφερε ότι το 2022 στη χώρα μας δημιουργήθηκαν 72.847 νέες θέσεις εργασίας ενώ από αυτές, ποσοστό 17,8%, ή αλλιώς μια στις πέντε νέες θέσεις, δημιουργήθηκαν στην Κεντρική Μακεδονία. Επιπλέον και οι επτά περιφερειακές ενότητες από το 2019 ως το 2022 συνεχίζουν να έχουν θετικό ισοζύγιο κάθε χρόνο και σε κάθε ενότητα μειώνεται η ανεργία και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

Από την άλλη πλευρά ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι σχεδόν 8 στους 10 εργοδότες αναφέρουν σοβαρή σχετική δυσκολία να βρουν εξειδικευμένα ταλέντα στην περιοχή και πλέον η μεγάλη πρόκληση είναι η γεφύρωση της καταγραφόμενης αναντιστοιχίας προσφοράς και ζήτησης είτε μέσω προγραμμάτων αναβάθμισης δεξιοτήτων, είτε μέσω προγραμμάτων επανακατάρτισης σε περιζήτητες ειδικότητες, είτε μέσω κινήτρων για επιστροφή μέρους όσων έφυγαν από την περιοχή.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας τόνισε ότι στην Κεντρική Μακεδονία υπάρχει τάση αύξησης των προσλήψεων στις 3 από τις 4 επιχειρήσεις και υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για νέες ειδικότητες που σχετίζονται με το περιβάλλον, την κυκλική οικονομία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα χρηματοοικονομικά και το μάρκετινγκ. Το επόμενο μεγάλο βήμα, όπως είπε, είναι η σύνδεση της εκπαίδευσης με το νέο εργασιακό περιβάλλον που διαμορφώνεται.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις