CLOSE

Breaking news

INTIME NEWS
A

Μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, κ. Αλέξης Τσίπρας στο in.gr.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι: «Η οικογενειοκρατία και το βύσμα πρέπει να σταματήσουν».

«H μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που είναι σαν να έχουμε βασιλεία. Οι γόνοι τριών οικογενειών είναι στα πράγματα εδώ και 50 – 60 χρόνια» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.

Μιλώντας για πολύ ουσιαστικές διαφορές και αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας αντιμετώπισε μόνο ως αστείο το σενάριο συγκυβέρνησης των τριών πρώτων κομμάτων. «Είναι σαν να μου λέτε να φτιάξει ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό μια ομάδα να πάρουν το πρωτάθλημα μαζί. Θα μας δείρουν οι φίλαθλοι» είπε εν είδη χιούμορ.

«Οι διαφορές μας είναι πολύ ουσιαστικές και κυρίως με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, που είναι κράμα νεοφιλελευθερισμού στην οικονομία και ακραίας δεξιάς στα κοινωνικά θέματα» τόνισε και δεσμεύθηκε ότι: «αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα στις εκλογές την επόμενη μέρα ανοίγει ο δρόμος για κυβέρνηση συνεργασίας προοδευτικών δυνάμεων».

«Οι μετρήσεις είναι μετρήσεις και η κάλπη είναι κάλπη» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, φέρνοντας το παράδειγμα της Τουρκίας που οι δημοσκόποι έπεσαν έξω λόγω της μεγάλης συμμετοχής και σημειώνει ότι: «το κρίσιμο για να διαψευστούν αυτές οι δημοσκοπήσεις είναι αν θα πάνε στην κάλπη νέοι ψηφοφόροι και αν οι αναποφάσιστοι θα καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα».

Αντίθετα, έτεινε χείρα συνεργασίας στον Νίκο Ανδρουλάκη. «Η απλή αναλογική που μας δίνει τη δυνατότητα να μιλήσουμε σοβαρά για προγραμματικές συγκλίσεις και κυβερνήσεις συνεργασίας ανοίγει την προοπτική για μια κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στα κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι απολύτως ορατό τούτη την ώρα και διά γυμνού οφθαλμού» ανέφερε.

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ, έρθει πρώτος στις εκλογές την επόμενη ημέρα ανοίγει ο δρόμος για κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων», δεσμεύθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το κρίσιμο λοιπόν είναι να συμφωνήσουμε» είπε ο κ. Τσίπρας, θέτοντας προς των ευθυνών τους και τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις και αναφέρεται στο πρόγραμμα 11 σημείων που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, το συμβόλαιο αλλαγής, όπως το ονόμασαν, σημειώνοντας ότι: «δεν άκουσε να διαφωνεί με αυτό ούτε ο Βαρουφάκης, ούτε ο Κουτσούμπας, ούτε κανένας».

Για τις υποκλοπές: «Δεν βάζει φυλακή ο πολιτικός τους πολιτικούς»

«Δεν βάζει φυλακή ο πολιτικός τους πολιτικούς, έτσι δεν είναι;», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι: «Για να ξεφύγουμε λίγο από αυτή τη συζήτηση, εγώ αυτό το οποίο λέω είναι ότι δεν μπορεί να είμαστε μια σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα και να έχει γίνει ένα τέτοιο σκάνδαλο και να μην λογοδοτήσει κανείς στη Δικαιοσύνη, να το κουκουλώσουν, να το συγκαλύψουν, γιατί αυτό έχουμε για μήνες συγκάλυψη. Και ο Μητσοτάκης λέει ψηφίστε με για να βαπτιστεί στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ».

«Δεν θα ξεχαστούν τα Τέμπη» - «Θα υπάρξει απόδοση ευθυνών»

«Θα υπάρξει Ειδικό Δικαστήριο αν προκύψουν ευθύνες για τα Τέμπη;» είναι το ερώτημα που τέθηκε ευθέως στον κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεσμέυθηκε ότι η τραγωδία δεν θα ξεχαστεί και θα υπάρξει απόδοση ευθυνών.

«Η δέσμευση που θα δώσω εγώ απέναντι στις 57 οικογένειες, αλλά και σε όλο τον ελληνικό λαό και στους νέους ανθρώπους που βγήκαν έξω στο δρόμο αγανακτισμένοι, γιατί ήταν ένα αφύσικο πράγμα αυτό που συνέβη, 12 λεπτά δύο τρένα να κινούνται το ένα απέναντι στο άλλο και κανείς να μην το παίρνει χαμπάρι; Υπάρχουν σαφώς ευθύνες, είναι ότι δεν θα ξεχαστούν τα Τέμπη σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Αν λοιπόν η Δικαιοσύνη, γιατί στο ζήτημα αυτό τον πρώτο λόγο τον έχει η Δικαιοσύνη που διενεργεί την έρευνα, εντοπίσει ευθύνες συγκεκριμένες πολιτικών προσώπων» και το αναπέμψει στη Βουλή «η υποχρέωσή μας είναι αυτό να μην το βάλουμε στο συρτάρι» ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας.

«Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται στήριξη, και ηθική στήριξη και χρειάζονται κι από εμάς που είμαστε στην πολιτική, τη δέσμευση ότι θα κάνουμε το παν ώστε να μην ξεχαστεί αυτό το οποίο συνέβη στα παιδιά τους και να βρούνε δικαίωση», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Καμία αύξηση εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες»

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προβλέπει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν αλλαγές στη ζωή τους, ωστόσο, όπως υπογράμμισε θα είναι «θετικές».

Ερωτηθείς για το αν ο κ. Κατρούγκαλος αποκάλυψε κάποια «κρυφή ατζέντα» του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι: «Δεν υπάρχει καμία αύξηση εισφορών».

Αντίθετα, εξήγησε ότι: «οι θετικές αλλαγές προκύπτουν από την αύξηση του αφορολογήτου ορίου στα 10.000 ευρώ, από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, από τη μείωση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης, αγροτικής γης, την ευνοϊκή ρύθμιση χρεών (με δόσεις και κούρεμα μέρους της οφειλής, όπως το 2018), ώστε η μεσαία τάξη να μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της χωρίς να χάσει την περιουσία της».

«Είμαι απόλυτα κάθετος σε αυτό» επέμεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως: «το πρόγραμμά μας είναι αναρτημένο εδώ και είκοσι ημέρες, είναι 50 σελίδες, μέχρι και την τελευταία λέξη. Είναι πιστεύω λαθροθηρία μεγάλη και unfair, λίγες ώρες πριν τις εκλογές, με fake news, να πάμε να κερδίσουμε ψήφους».

Διαβάστε επίσης: Το χρονικό της παραίτησης Κατρούγκαλου 

«Τα «pass» καταλήγουν στις τσέπες των μεγάλων εταιρειών» – «Μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ»

Ως προς τις παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της ακρίβειας, εστίασε στη μείωση των κοινωνικά άδικων έμμεσων φόρων, τονίζοντας ότι: «αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει πάνω από το 60% να είναι έμμεσοι φόροι, που πλήττουν κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα».

Ενώ ανέφερε ότι: «ο λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνείται να μειώσει τον ΦΠΑ είναι ακριβώς επειδή έχει υιοθετήσει αυτόν τον μηχανισμό ως μηχανισμό αναδιανομής εισοδήματος». «Έχουμε υπερέσοδα στα δημόσια ταμεία από ΦΠΑ και ΕΦΚ γύρω στα 4 -4,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση», εξήγησε ο κ. Τσίπρας.

«Μέρος τους επιστρέφει μέσω επιδοτήσεων και των γνωστών pass στους καταναλωτές», ωστόσο επισημαίνει ότι «επί της ουσίας τις επιδοτήσεις δεν τις παίρνει καταναλωτής, είναι ακριβώς pass για να πληρώνεις το ρεύμα, τη βενζίνη, τα τρόφιμα». «Κοινώς» εξήγησε ο κ. Τσίπρας ότι: «είναι ένας τρόπος για να επιστρέφουν τα χρήματα στις τσέπες των μεγάλων εταιρειών που κρατάνε υψηλά τις τιμές».

«Λοιπόν, εμείς αυτό τον μηχανισμό θέλουμε να τον σπάσουμε, γιατί θέλουμε να δούμε τις τιμές να μειώνονται, τα υπερκέρδη επίσης, ώστε να ανασάνει η μεσαία τάξη και οι αδύναμοι. Και βεβαίως να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε και μια κοινωνική πολιτική, όχι δίνοντας επιδοτήσεις στις εταιρείες, αλλά δίνοντας επιδοτήσεις στους αδύναμους» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Χρειάζεται χτύπημα της αισχροκέρδειας», σημείωσε, κάνοντας αναφορά στη «θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας, βάσει των στοιχείων της Eurostat, να έχει τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ της τιμής που πουλά ο παραγωγός και της τιμής που αγοράζει ο καταναλωτής από το ράφι, κατά μέσο όρο 300% απόκλιση».

Εντοπίζοντας την αιτία για την αισχροκέρδεια αυτή, «στο γεγονός ότι έχουμε σειρά από καρτέλ στην αγορά, σειρά από μεσάζοντες που καθορίζουν χαμηλές τιμές για τον παραγωγό, υψηλές τιμές για τον καταναλωτή» ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη σημασία σωστής λειτουργίας των ελεγκτικών μηχανισμών.

Για τους πλειστηριασμούς: «Βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής»

Για «βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής της ελληνικής κοινωνίας» μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερθείς στο θέμα των πλειστηριασμών.

«Μιλάμε για 700.000 ενυπόθηκες κατοικίες», σημείωσε δράττοντας την ευκαιρία να πει ότι: «αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα που έπρεπε να συζητάμε και όχι τις διάφορες ανοησίες για το νόμισμα ή τις ανύπαρκτες αυξήσεις εισφορών».

Ο μεγάλος κίνδυνος, όπως προειδοποίησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «είναι 700.000 κατοικίες να βγουν στο σφυρί, να έχουμε τη μεγαλύτερη αναδιανομή περιουσίας που συνέβη στη χώρα από τον πόλεμο και μετά».

«Αν δεν λυθεί αυτό το πρόβλημα, η κοινωνία μας θα γίνει ροντέο» ανέφερε ο κ. Τσίπρας «κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις