CLOSE

Breaking news

ΙΝΤΙΜΕ
A

Σχεδόν 10 μήνες μετά τη σύγκρουση αμαξοστοιχίας του Intercity με εμπορική αμαξοστοιχία στις 28 Φεβρουαρίου, στοιχίζοντας τη ζωή σε 57 ανθρώπους και προκαλώντας τον τραυματισμό δεκάδων άλλων στα Τέμπη, συγκροτήθηκε σε σώμα η εξεταστική επιτροπή, που θα διερευνήσει το έγκλημα των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό, με την πλειοψηφία, που αποτελούν τα μέλη της κυβέρνησης, να αρνείται το διακομματικό προεδρείο, που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω επιτροπή συστάθηκε μετά από πρόταση του ΚΚΕ, που ενέκρινε η κυβέρνηση, μετά το κύμα αντιδράσεων που υπήρξε για την αδιανόητη δήλωση του υπουργού Εργασίας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, που ισχυρίστηκε ότι δεν ενδιαφέρει τους πολίτες η σύσταση Εξεταστικής για την τραγωδία.

Το προεδρείο της Βουλής απαρτίζεται από βουλευτές της κυβέρνησης. Ειδικότερα, πρόεδρος εξελέγη ο βουλευτής της ΝΔ, κ.  Δημήτρης Μαρκόπουλος, αντιπρόεδρος η βουλευτής της ΝΔ, κ Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα και γραμματέας ο βουλευτής της ΝΔ Αναστάσιος Μπαρτζώκας, με 16 ψήφους της πλειοψηφίας της επιτροπής έκαστος.

Μετά από σχετική πρόταση του κ. Μαρκόπουλου, οι 31 βουλευτές της επιτροπής αποφάσισαν να μην λάβουν την προβλεπόμενη από τον Κανονισμό της Βουλής αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στην εξεταστική επιτροπή. Παράλληλα, αποφάσισαν να αποστείλουν τις επόμενες ημέρες στο προεδρείο, αρχικό κατάλογο μαρτύρων, αλλά και εγγράφων, που σχετίζονται με την υπόθεση, προκειμένου, την ερχόμενη Τρίτη να τεθούν προς συζήτηση στην επιτροπή.

Σημειώνεται ότι από πλευράς αντιπολίτευσης ετέθη πρόταση συγκρότησης διακομματικού προεδρείου, η οποία απορρίφθηκε από την πλειοψηφία. Όπως είπε ο κ. Μαρκόπουλος, η προέλευση μας ως προεδρείο από την πλειοψηφία δεν θα εμποδίσει την θεσμική λειτουργία της επιτροπής, καθώς «είναι δεδομένος ο σεβασμός μας στην διαδικασία και τον κανονισμό της Βουλής, όπως και προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η διαφάνεια, η αμεροληψία και η μετριοπάθεια θα αποτελέσουν την πυξίδα μας αναφορικά με όλες τις διαδικασίες».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία μετέχει στην εξεταστική επιτροπή, είπε ότι ως πρώτοι μάρτυρες πρέπει να κληθούν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο τέως υπουργός υποδομών & Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, που πρότεινε τη σύσταση της συγκεκριμένης επιτροπής, ο Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι: «Επρεπε να συγκροτηθεί Διακομματικό προεδρείο χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αν θέλει μπορεί να βάζει προσκόμματα και εμπόδια στο έργο της επιτροπής. Σε κάθε περίπτωση το ΚΚΕ θα κάνει ότι μπορεί να προχωρήσει το έργο της επιτροπής, να γίνει έρευνα σε βάθος και να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες όπου υπάρχουν».

Μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής

Στην επιτροπή συμμετέχουν από τη ΝΔ, 16 βουλευτές, και πιο συγκεκριμένα οι Γιάννης Ανδριανός, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Κώστας Καραγκούνης, Χρήστος Κέλλας, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Ξενοφών Μπαραλιάκος, Αναστάσιος Μπαρτζώκας, Ανδρέας Νικολακόπουλος, Κατερίνα Παπακώστα – Παλιούρα, Φάνης Παππάς, Θάνος Πλεύρης, Ζωή Ράπτη, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Τσαβδαρίδης, Βασίλης Υψηλάντης, Ιάσονας Φωτήλας.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πέντε βουλευτές, και πιο συγκεκριμένα οι Βασίλης Κόκκαλης, Διονύσης Καλαματιανός, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Γιάννης Σαρακιώτης.

Από το ΠΑΣΟΚ, τρεις βουλευτές, και πιο συγκεκριμένα οι Μιλένα Αποστολάκη, Παναγιώτης Δουδωνής και Απόστολος Πάνας.

Από το ΚΚΕ δύο βουλευτές, και πιο συγκεκριμένα οι Νίκος Καραθανασόπουλος και Μαρία Κομνηνάκα.

Από την Ελληνική Λύση ένας βουλευτής, και πιο συγκεκριμένα ο Παύλος Σαράκης.

Από τους Σπαρτιάτες ένας βουλευτής, και πιο συγκεκριμένα ο Πέτρος Δημητριάδης.

Από τη Νίκη, ένας βουλευτής, και πιο συγκεκριμένα ο Τάσος Οικονομόπουλος.

Από την Πλεύση Ελευθερίας, και πιο συγκεκριμένα η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ανεξάρτητοι βουλευτές, και πιο συγκεκριμένα η Πέτη Πέρκα.

Επιμέλεια: Νάντια Βαβουράκη

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις