Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη, προγραμματίζεται η επόμενη εκδήλωση της πρωτοβουλίας Rebrain Greece, της δράσης που –σύμφωνα με την κυβέρνηση– φιλοδοξεί να προσελκύσει πίσω τα «εξειδικευμένα ελληνικά μυαλά» που μετανάστευσαν την τελευταία δεκαετία.
Η ανακοίνωση έγινε από την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, στο ετήσιο συνέδριο BrainReGain με τίτλο «Powering Greece Forward», όπου η ίδια εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό. Εκεί, παρουσίασε τους άξονες της κυβερνητικής στρατηγικής για την αντιστροφή του brain drain, που... ξεκίνησε από το εξωτερικό, με επόμενη στάση τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στόχος της εκδήλωσης, όπως τόνισε η υπουργός, είναι η διασύνδεση Ελλήνων επιστημόνων και επαγγελματιών υψηλής εξειδίκευσης που εργάζονται στις ΗΠΑ με ελληνικές επιχειρήσεις που αναζητούν προσωπικό. Το μήνυμα, ωστόσο, εκπέμπεται εκτός συνόρων – εκεί όπου πολλοί από τους ίδιους τους αποδέκτες του είχαν αναζητήσει καλύτερες ευκαιρίες.
Σύμφωνα με την κα Κεραμέως, η κυβέρνηση «κινείται δυναμικά» με στόχο τη δημιουργία των προϋποθέσεων για να επιστρέψουν όσοι έφυγαν «τα δύσκολα χρόνια της κρίσης». Έκανε δε λόγο για τρεις άξονες της στρατηγικής:
- Δημιουργία ευνοϊκού πλαισίου επιστροφής,
- Θέσπιση οικονομικών και φορολογικών κινήτρων,
- Ανάδειξη της αλλαγής εικόνας της χώρας.
«Αναλάβαμε το χρέος να φέρουμε πίσω τα λαμπρά μυαλά που έφυγαν»
«Αναλάβαμε το χρέος να φέρουμε πίσω τα λαμπρά μυαλά που έφυγαν», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός, παρουσιάζοντας μια σειρά από δείκτες και μεταρρυθμίσεις που –όπως είπε– αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα του 2024 «δεν έχει καμία σχέση με εκείνη που άφησαν πίσω τους».
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που παρουσίασε η υπουργός, από τους 680.000 Έλληνες που μετανάστευσαν την τελευταία δεκαετία, έχουν ήδη επιστρέψει 420.000. Παράλληλα, η υπουργός ανέφερε ότι:
- Η ανεργία μειώθηκε από 18% το 2019 σε 9% σήμερα
- Δημιουργήθηκαν πάνω από 500.000 νέες θέσεις εργασίας
- Ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 28%, ο κατώτατος κατά 35%
- Μειώθηκαν φόροι και εισφορές
- Η Ελλάδα καταγράφει ρυθμό ανάπτυξης +2,3% πάνω από τον μέσο όρο Ε.Ε.
Η κα Κεραμέως υπογράμμισε ακόμη ότι πολιτική σταθερότητα, εξωστρέφεια και φιλοεπενδυτικό περιβάλλον έχουν αυξήσει την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό, ενώ ειδικά για όσους επιστρέψουν μετά από πέντε χρόνια και πλέον απουσίας, υπάρχει φορολογικό κίνητρο με μείωση 50% στον φόρο εισοδήματος για 7 χρόνια.
Η υπουργός Εργασίας, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της, παραδέχθηκε ότι η τελική απόφαση επιστροφής είναι προσωπική, αλλά το υπουργείο —όπως είπε— οφείλει να δείξει ότι «αυτή η νέα Ελλάδα» έχει κάτι να προσφέρει επαγγελματικά.
Σημειώνεται, πάντως, ότι η εκστρατεία ενημέρωσης πραγματοποιείται εκτός συνόρων, με αντίστοιχες εκδηλώσεις σε Άμστερνταμ, Ντίσελντορφ και Λονδίνο — μια επιλογή που έχει ήδη προκαλέσει σχολιασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αρκετούς να επισημαίνουν πως ίσως η "επανεκκίνηση της Ελλάδας" (Rebrain) θα έπρεπε να ξεκινήσει… από την ίδια την Ελλάδα.