Νέο δικαστικό κεφάλαιο ανοίγει στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, καθώς οκτώ θύματα του παράνομου λογισμικού Predator κατέθεσαν αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, διεκδικώντας συνολικές αποζημιώσεις ύψους 7,6 εκατ. ευρώ για την παραβίαση των προσωπικών τους δεδομένων.
Οι ενάγοντες στρέφονται κατά της Intellexa, των τεσσάρων πρωτοδίκως καταδικασθέντων – Φέλιξ Μπίτζιος, Σάρα Αλεξάνδρα Χάμου, Ταλ Ντίλιαν και Γιάννης Λαβράνος – καθώς και εννέα ακόμη προσώπων, των οποίων ο ρόλος αναδείχθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο.
Μεταξύ των προσώπων που κατέθεσαν την αγωγή περιλαμβάνονται:
-
Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.
-
Η πρώην εργαζόμενη της META Άρτεμις-Μαίρη Σίφορντ.
-
Η δικηγόρος Αντωνία Πρίμπα, συνεργάτιδα του πρώην ευρωβουλευτή Στέλιου Κυμπουρόπουλου.
-
Ο δικηγόρος Ιωάννης Φυτίλης.
-
Η πρώην διευθύντρια Εγκληματολογικών Ερευνών Πηνελόπη Μηνιάτη.
-
Τα στελέχη της ΕΥΠ Αγγελική Ρούσσου και Ζωή-Μαρία Σακαλή.
-
Ο δημοσιογράφος Σπύρος Σιδέρης.
Σύμφωνα με την κοινή δήλωσή τους, αρκετοί από τους ενάγοντες είχαν βρεθεί ταυτόχρονα υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ, ενώ κάνουν λόγο για μια «ιδιότυπη κατάσταση ομηρίας», καθώς – όπως υποστηρίζουν – αγνοούν ποιος έχει πρόσβαση στα υποκλαπέντα δεδομένα τους και πώς αυτά ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον.
Τι αναφέρει η αγωγή
Η πολυσέλιδη αγωγή περιγράφει, σύμφωνα με τους ενάγοντες, ένα δίκτυο αλληλοσυνδεόμενων εταιρειών με δραστηριότητα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, το οποίο φέρεται να χρησιμοποιήθηκε:
-
για τη μεταφορά χρημάτων,
-
για την παράκαμψη κανονισμών ασφαλείας,
-
και για την αποστολή «μολυσμένων» SMS, μέσω των οποίων γινόταν η εγκατάσταση του λογισμικού Predator στα κινητά τηλέφωνα των στόχων.
Η περίπτωση της Πηνελόπης Μηνιάτη
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην περίπτωση της Πηνελόπης Μηνιάτη, βιολόγου-γενετίστριας και πρώην διευθύντριας της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.
Σύμφωνα με την αγωγή, λόγω της θέσης της διαχειριζόταν ιδιαίτερα ευαίσθητες υποθέσεις, όπως υποθέσεις τρομοκρατίας (ISIS), και υποθέσεις κατασκοπείας στη Ρόδο και τη Σάμο.
Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι η παρακολούθηση του τηλεφώνου της θα μπορούσε να έχει οδηγήσει όχι μόνο σε διαρροή προσωπικών δεδομένων, αλλά και σε έκθεση κρατικών απορρήτων, γεγονός που – σύμφωνα με δικαστικές πηγές – ενισχύει την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης ενδεχόμενων αδικημάτων, όπως αυτό της κατασκοπείας.
Νέα στοιχεία και επόμενα βήματα
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος των εναγόντων, Ζαχαρίας Κεσσές, δήλωσε ότι κατά την εκδίκαση της υπόθεσης θα παρουσιαστούν νέα στοιχεία, τα οποία ενδέχεται να οδηγήσουν το αστικό δικαστήριο στη διαβίβαση της δικογραφίας στην ποινική Δικαιοσύνη για τη διερεύνηση πιθανών κακουργηματικών πράξεων.
Η συζήτηση της αγωγής έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί στις 7 Απριλίου 2027.