Breaking news

INTIME
A

Έκτακτο βοήθημα θα χορηγηθεί στους συνταξιούχους, όπως διεμήνυσε σήμερα, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός.

Ειδικότερα, μιλώντας στον realfm 97,8, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως λόγω των εσόδων από τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, αναμένεται να δοθεί εφάπαξ βοήθημα στις ευάλωτες ομάδες, και δη στους χαμηλοσυνταξιούχους, που δεν έχουν δει αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς.

Παράλληλα, αναφορικά με τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, ο πρωθυπουργός τόνισε πως: «Βάσει ενός ευρωπαϊκού κανονισμού, η χώρα είχε τη δυνατότητα να επιβάλει μια έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων για τα έτη 2022 -το κάναμε ήδη- και 2023. Τώρα, που έχουμε πια στη διάθεσή μας μια καλή εικόνα των λογιστικών κερδών των εταιρειών διύλισης και για το έτος 2023, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση. Θεωρώ ότι είναι μια δίκαιη απόφαση, καθώς πράγματι τα διυλιστήριά μας έβγαλαν πολύ υψηλά κέρδη και τα δύο αυτά έτη σε σχέση με τα ιστορικά τους κέρδη, ως αποτέλεσμα αλλαγών που έγιναν στη διεθνή αγορά των πετρελαιοειδών».

«Είναι λοιπόν μια κίνηση, εκτιμώ, κοινωνικής δικαιοσύνης. Αντίστοιχη, όπως σας είπα, κάναμε το 2022. Τα έσοδα για το 2023 θα είναι μικρότερα από αυτά του 2022, δεν μπορούμε να τα προσδιορίσουμε αυτή τη στιγμή με απόλυτη ακρίβεια. Αυτό το οποίο, όμως, γνωρίζουμε είναι ότι τα έσοδα αυτά θα στηρίξουν τον Προϋπολογισμό και θα κατευθυνθούν και για τη στήριξη ευάλωτων συμπολιτών μας, ειδικά συνταξιούχων οι οποίοι στο τέλος του έτους θα πρέπει να λάβουν μια βοήθεια, ειδικά για εκείνους τους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους λόγω της προσωπικής διαφοράς. Ήταν μια δέσμευση που, όπως θυμάστε, είχα αναλάβει προεκλογικά, η οποία θα χρηματοδοτηθεί σε έναν βαθμό και από αυτόν τον έκτακτο φόρο» είπε.

Σχετικά με την ακρίβεια που «πλήττει» τους Έλληνες πολίτες, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως: «Πήραμε μια σημαντική απόφαση σήμερα: να μονιμοποιήσουμε τον μειωμένο ΦΠΑ στα ταξί. Θα μας ακούν και διάφοροι φίλοι μας οι οποίοι αυτή τη στιγμή μετακινούνται με ταξί στο λεκανοπέδιο και σε ολόκληρη την επικράτεια. Το ίδιο κάνουμε επίσης και για τον καφέ -τονίζω, για τον καφέ- που θα πάρει ο εργαζόμενος όταν θα πάει στην δουλειά του, για το take away και για το delivery. Εκεί θα παραμείνει χαμηλός ο συντελεστής του ΦΠΑ. Διότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε ήδη σε μια περίοδο που τα στοιχεία του πληθωρισμού μας κάνουν πιο αισιόδοξους από ό,τι ήμασταν πριν από κάποιους μήνες και έχουμε και τις πρώτες ενδείξεις αποκλιμάκωσης πια τιμών. Διότι εμένα δεν με ενδιαφέρει μόνο να μειώνεται ο πληθωρισμός. Θέλω να δω και μειώσεις σε τιμές προϊόντων στο ράφι. Τις είδαμε για πρώτη φορά τον τελευταίο μήνα και προφανώς θέλουμε να τις δούμε σε πολύ μεγαλύτερη ένταση. Άρα, θα δώσουμε…».

«Το αποτέλεσμα θα το κρίνουμε σε δύο με τρεις μήνες από τώρα, θα αρχίσουμε να βλέπουμε κάποιες μειώσεις τιμών είμαι σίγουρος, θα κάνουμε και μια συζήτηση με τους μεγάλους παίκτες στην αγορά, είναι σαφές ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει ζήτημα με τις πολυεθνικές. Εάν χρειαστεί να δημοσιοποιήσω, αυτά που κάνουν και να υποστούν το κόστος της φήμης και όχι του προστίμου δεν θα διστάσω να το κάνω» τόνισε .

Όσον αφορά τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών, σημείωσε πως: «Δεν θα αλλάξει η κεντρική φιλοσοφία αυτής της πολιτικής απόφασης. Τονίζω και στους φίλους οι οποίοι μας ακούν ότι φαντάζομαι ότι κανείς ελεύθερος επαγγελματίας δεν προσδοκά το εισόδημά του να είναι στο ύψος του τεκμαρτού εισοδήματος, έτσι δεν είναι; Δηλαδή, όλοι θα θέλουμε να κερδίζουμε κάτι παραπάνω από αυτό, άρα να μην μας αφορά το τεκμαρτό εισόδημα. Δεν νομίζω ότι κανείς ξεκινάει λέγοντας ότι θέλει μια ζωή το εισόδημά του να είναι το εισόδημα του κατώτατου μισθού. Από εκεί και πέρα, ήταν μια παρέμβαση την οποία κάναμε την οποία την είχαμε προαναγγείλει προεκλογικά, γιατί είχαμε πει ότι θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε μια βαθμιαία συμμόρφωση ως προς την απόδοση του φόρου στον Κρατικό Προϋπολογισμό και αυτό μας επιτρέπει, ξέρετε, κ. Χατζηνικολάου, να μπορούμε να στηρίξουμε την ασφάλεια, την υγεία, την παιδεία. Είναι χρήματα όλων των φορολογουμένων».

«Τώρα, από εκεί και πέρα, έχω ζητήσει από το υπουργείο, τονίζω, αν υπάρχουν σημειακές αδικίες ή βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν, παραδείγματος χάρη όσον αφορά θέματα που αφορούν στο οικογενειακό εισόδημα, τέτοια ζητήματα, αυτά βεβαίως και θα τα δούμε. Αλλά δεν θα αλλάξει η κεντρική φιλοσοφία αυτής της πολιτικής. Νομίζω ότι με τον τρόπο τους και αυτοί που μπορεί να διαμαρτύρονται ίσως κάπου μέσα τους αντιλαμβάνονται και το δίκαιο αυτής της παρέμβασης. Και, τονίζω, κανείς ελεύθερος επαγγελματίας δεν φαντάζομαι ότι προσδοκά για μια ζωή να είναι κάτω από το τεκμαρτό εισόδημα. Δεν νομίζω ότι ασκεί το επάγγελμά του με αυτή την προσδοκία» διεμήνυσε.

Δείτε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού:

 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις