Breaking news

apolisi
A

Τα «πάνω κάτω» φέρνει στη διάρθρωση του δημόσιου τομέα το νέο Νομοσχέδιο του υπουργείο Εσωτερικών το οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, νέο σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο και παροχή ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων που επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους (μπόνους παραγωγικότητας).

Στο Νομοσχέδιο προβλέπονται παράλληλα η δημιουργία ενιαίου πλαισίου δεξιοτήτων για το σύνολο των διαδικασιών του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης, εισάγεται ο θεσμός του συμβούλου ανάπτυξης ανθρωπίνου δυναμικού και καθιερώνεται το Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης, με βάση το οποίο θα αυτοαξιολογούνται οι δημόσιες υπηρεσίες.

Αν και το νέο σύστημα αξιολόγησης προβλέπει την κατάργηση της βαθμολογίας για τους δημόσιους υπαλλήλους, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για κατάργηση της σύμβασης, στην περίπτωση που ο υπάλληλος λάβει τέσσερις δυσμενείς, πλην, όμως, πλήρως δικαιολογημένες, με πραγματικά γεγονότα, αξιολογήσεις

 

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, το 97% των υπαλλήλων αξιολογούνται τουλάχιστον πολύ επαρκείς, με βαθμολογία άνω του 75/100, ενώ το ποσοστό των άριστων αξιολογήσεων ξεπερνά το 50%. «Το ισχύον σύστημα είναι βαρύ, δαπανηρό και χρονοβόρο και δεν μας δίνει κανένα αποτέλεσμα. Γι’ αυτό καθίσταται αναγκαία η μεταρρύθμιση» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος στη διάρκεια της παρουσίασης του νέου συστήματος.

 

Υπενθυμίζουμε ότι το σχέδιο Νόμου, που τέθηκε σε διαβούλευση από τον κ. Βορίδη, και έχει τον τίτλο: «Σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και άλλες διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα», θα είναι αναρτημένο στον διαδικτυακό τόπο της Ανοιχτής Διακυβέρνησης για σχόλια και παρατηρήσεις έως και αύριο, Τρίτη 24 Μαΐου 2022  και αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές Ιουνίου.

Η αξιολόγηση με τον κανόνα «3-3-3»

Εάν ψηφιστεί το Νομοσχέδιο, τότε από τον Ιανουάριο του 2023, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα αξιολογούνται στις εξής δεξιότητες: ομαδικότητα, ηγετικότητα, επαγγελματισμό και ακεραιότητα, προσανατολισμό στο αποτέλεσμα, οργάνωση και προγραμματισμό, προσανατολισμό στον πολίτη, προσαρμοστικότητα, διαχείριση γνώσης καθώς και επίλυση προβλημάτων και δημιουργικότητα.

Να σημειωθεί ότι η αξιολόγηση αφορά συνολικά 200.000 δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν στις κατηγορίες που υπόκεινται σε αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τον υπουργό εσωτερικών, η αξιολόγηση των δεξιοτήτων θα γίνει με τον κανόνα «3-3-3», δηλαδή θα ελεγχθούν οι τρεις δεξιότητες στις οποίες ο υπάλληλος έχει πολύ καλή επίδοση, τρεις στις οποίες χρήζει βελτίωσης και τρεις όπου η επίδοσή του είναι μέτρια.

Κι ενώ ένας «κακός» υπάλληλος, ύστερα από τέσσερα… φάουλ αξιολόγησης, με ειδικώς μνημονευόμενα πραγματικά γεγονότα, μπορεί να δει την πόρτα της εξόδου, ένας «εξαιρετικός» συνάδελφός του μπορεί να επιβραβευθεί, καθώς η αξιολόγηση πρόκειται να λειτουργήσει ως στοιχείο για την περαιτέρω εξέλιξή του στην επιλογή προϊσταμένων.

Η αξιολόγηση των προϊσταμένων

Από την άλλη, για την αξιολόγηση των προϊσταμένων η βαθμολόγηση δεν καταργείται. Αντίθετα, η αποτύπωση του επιπέδου δεξιοτήτων βαθμολογείται από 1 έως 5 και λαμβάνεται σε ποσοστό 40% στη συνολική αξιολόγηση. Η επίτευξη των στόχων θα βαθμολογείται με 50% κι ένα 10% θα είναι η αξιολόγηση του προϊσταμένου από τους υφιστάμενούς του. Μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών, η αξιολόγηση των υφισταμένων θα γίνεται επώνυμα. 

Στην περίπτωση που ο προϊστάμενος μείνει, μετεξεταστέος τόσο στην αξιολόγηση των δεξιοτήτων όσο και στη στοχοθεσία, τότε, και πάλι ύστερα από παράθεση τεκμηριωμένων πραγματικών περιστατικών, μπορεί και ακόμα και να παυθεί από τα καθήκοντά του.

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 αναμένεται να δοθεί πιλοτικά το μπόνους παραγωγικότητας, με τη μορφή χρηματικού πριμ, σε τρεις κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων. Ετσι, σε πρώτη φάση η χρηματική επιβράβευση θα συνδεθεί με τα Ετήσια Σχέδια Δράσης Υπουργείων, τα έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς και των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, αλλά και με την υλοποίηση δημοσιονομικών στόχων.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις