Breaking news

athina
A

Την έντονη αντίδραση του εκφράζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.), στα σενάρια που αναφέρουν πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει μέτρα για τον περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα.

Για το λόγο αυτό, ο ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α. οργάνωσε συνάντηση με μέλη, τόσο με φυσική παρουσία στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, αλλά και διαδικτυακά με ζωντανή μετάδοση σε όλα τα Social Media για να συζητήσει την πρόθεση της κυβέρνησης για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου της βραχυχρόνιας διαμονής.

Στην συνάντησή αυτή παρουσιάστηκαν αρκετά ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Σύλλογος, τα καταλύματα βραχυχρόνιας διαμονής αυξήθηκαν κατά 6%, πανελλαδικά, τα τελευταία τρία χρόνια. Όπως φαίνεται αναλυτικά στο γράφημα, το 2019 υπήρχαν στην Ελλάδα 136.658 καταλύματα τύπου airbnb, ενώ σήμερα ανέρχονται στα 144.857.

airbnb

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ακόμα το γεγονός ότι εδώ και 3 χρόνια οι κλίνες των ακινήτων της βραχυχρόνιας διαμονής στην χώρα μας έχουν περάσει τις κλίνες των ξενοδοχείων!

Βέβαια, οι αριθμοί αυτοί εξηγούν και μία πλευρά του προβλήματος, την οποία δεν αναφέρει καθόλου ο ΠΑΣΥΔΑ, και δεν είναι άλλη από την έλλειψη σπιτιών για μόνιμη ενοικίαση στην Αττική. Είναι κοινό μυστικό ότι η αναζήτηση στέγης, σε φυσιολογική τιμή, έχει μετατραπεί πλέον σε «Γολγοθά», όχι μόνο στο Κέντρο της Αθήνας αλλά σε ολόκληρη την Περιφέρεια της Αττικής.

Μάλιστα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε ο ΠΑΣΥΔΑ,  μόνο στην Αττική, υπάρχουν πάνω από 12.000 ακίνητα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για βραχυχρόνιες μισθώσεις. 

airbnb

Στην ανακοίνωση του ο ΠΑΣΥΔΑ αναφέρει πως θεωρεί, βάσει των στοιχείων που παρουσίασε συνολικά, πως η βραχυχρόνια διαμονή, όχι μόνο δεν αφαιρεί από την «πίτα» των ξενοδόχων, αλλά προσθέτει μια δεύτερη πολύ μεγαλύτερη με συνεχώς αυξανόμενη τάση. 

Αναφέρει ακόμα, πως, θέτοντας οποιονδήποτε χρονικό η χωρικό περιορισμό στην βραχυχρόνια διαμονή, όπως προτείνουν οι ξενοδόχοι, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των επισκεπτών προς την χώρα μας δεδομένου ότι τα ξενοδοχεία δεν διαθέτουν περισσότερες κλίνες για να καλύψουν αυτή την αύξηση. 

Μάλιστα, για να δείξουν την έντονη δυσαρέσκεια τους, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών, είναι έτοιμοι να «κλείσουν τα ημερολόγιά» τους την εβδομάδα του Πάσχα και αν τελικά ψηφιστούν οποιαδήποτε περιοριστικά μέτρα για τον κλάδο τους να συνεχίσουν με «κλείσιμο» και της εβδομάδας του Δεκαπενταύγουστου. 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε ο ΠΑΣΥΔΑ.

Τι έχει ζητήσει ο ΣΕΤΕ

Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με επιστολές του προς την κυβέρνηση, έχει ζητήσει την θέσπιση αυστηρών μέτρων και περιορισμών των κατοικιών που νοικιάζονται με βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΕΤΕ έχει ζητήσει να μπει όριο στον αριθμό των κατοικιών που εκμισθώνονται βραχυχρόνια ανά Δήμο και προτείνει να παρέχεται το δικαίωμα στους Δήμους να ορίζουν, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τους, η οποία θα αιτιολογείται με βάση σχετική επιστημονική μελέτη, το μέγιστο αριθμό ακινήτων που μπορούν να εγγράφονται στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης για την περιοχή εντός των ορίων τους.

Παράλληλα, προτείνει να προβλεφθεί η υποχρέωση κάθε ψηφιακής πλατφόρμας να παρακρατά φόρο 5% επί του συνολικού αντιτίμου της βραχυχρόνιας μίσθωσης καθώς και να επιβάλλεται φόρος υπέρ των ΟΤΑ Α’ βαθμού, ο οποίος θα ισούται με ποσοστό 0,5% επί του αντιτίμου της μίσθωσης και θα αξιοποιείται από τους ίδιους τους ΟΤΑ

Όσον αφορά τα διαμερίσματα στις πολυκατοικίες ο ΣΕΤΕ ζητάει να προβλεφθεί ρητά πως σε περίπτωση που το σύνολο των διαμερισμάτων πολυκατοικίας ή συγκροτήματος κατοικιών εκμισθώνεται με βραχυχρόνιες μισθώσεις, τότε αυτό θεωρείται τουριστικό κατάλυμα, το οποίο θα πρέπει να διαθέτει την αντίστοιχη αδειοδότηση.

Τέλος, προτείνεται την απαλλαγή από ΦΠΑ του εισπραττόμενου μισθώματος να περιορίζεται μόνο στην περίπτωση που ο δικαιούχος του εισοδήματος είναι φυσικό πρόσωπο και έχει καταχωρίσει στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέχρι δύο ακίνητα στον ΑΦΜ του. Σε αντίθετη περίπτωση, καθώς και σε κάθε περίπτωση που δικαιούχος του εισοδήματος είναι νομικό πρόσωπο, τότε στο εισπραττόμενο μίσθωμα θα πρέπει να επιβάλλεται ΦΠΑ.

Έρχεται κοινή ευρωπαϊκή νομοθεσία;

Υπενθυμίζουμε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε τον Νοέμβριο πως πρόκειται να υπάρξει κοινή νομοθεσία μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσον αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων. 

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κικίλιας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε ο ΣΕΤΕ, είπε πως γίνονται ενέργειες για να διαχωριστούν οι αναζητήσεις και η προβολή, δηλαδή ποιες αφορούν καταλύματα που διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση και ποιες ξενοδοχειακά καταλύματα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πρόκειται να γίνει διαχωρισμός της αγοράς ανάμεσα σε όσους μισθώνουν μαζικά καταλύματα (ακόμη και δεκάδες καταλύματα ως «πακέτο») και σε όσους εκμισθώνουν ένα ακίνητο στο πλαίσιο της τουριστικής ζήτησης.

Μένει λοιπόν να δούμε αν θα υπάρξει τελικά κάποια πολιτική παρέμβαση, που θα προσπαθήσει να δώσει λύση στο τεράστιο πρόβλημα εύρεσης στέγης που ταλαιπωρεί καθημερινά χιλιάδες πολίτες. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι, αν και το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο και διογκώνεται μέρα με την ημέρα, μέχρι στιγμής το κυβερνητικό επιτελείο είναι απλός «παρατηρητής» που δεν αποφεύγει, πολλές φορές, ακόμα και να σχολιάσει το εν λόγω ζήτημα!

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις