Breaking news

Θέσεις εργασίας
A

Χιλιάδες αναμένονται να είναι οι νέες προσλήψεις και διορισμοί για το 2023 στο δημόσιο, με τον αριθμό τους να ανέρχεται στις 16.000 , συγκριτικά με τις 16.748 που ήταν φέτος, μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, στις προσλήψεις περιλαμβάνονται οι εκτιμώμενες προς υλοποίηση προσλήψεις με βάση τον προγραμματισμό προσλήψεων το 2023, καθώς και προσλήψεις που δεν υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα έτη.

Από το σύνολο των εγκεκριμένων προσλήψεων τακτικού προσωπικού το μεγαλύτερο μέρος κατανέμεται στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας.

Ειδικότερα η κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της προβλεπόμενης δαπάνης από τους νέους διορισμούς και προσλήψεις για το έτος 2023, έχουν ενσωματωθεί πιστώσεις ύψους 122 εκατ. ευρώ στις «Γενικές Κρατικές Δαπάνες» του υπουργείου Οικονομικών.

Οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης τακτικών υπαλλήλων, η μισθοδοσία των οποίων βαρύνει απευθείας τον τακτικό προϋπολογισμό, παρουσιάζονται αυξημένες τα τελευταία χρόνια.

Το 2021, βάσει απολογιστικών στοιχείων, αποχώρησαν συνολικά 17.741 τακτικοί υπάλληλοι, εκ των οποίων το 47% από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το 24% από το υπουργείο Υγείας και το 15% συνολικά από τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη.

Ακόμη, με βάση τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία αποχωρήσεων έτους 2022 και λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής (ΕΑΑ), τα τέσσερα προαναφερθέντα υπουργεία εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ποσοστό (82%) επί των συνολικών αποχωρήσεων υπαλλήλων που μισθοδοτούνται από τον τακτικό προϋπολογισμό τόσο κατά το τρέχον έτος όσο και το 2023.

Ακολουθήστε το Proson.gr και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα του εργασιακού τομέα.

Οι διορισμοί και προσλήψεις για το 2023

Όσον αφορά στον προγραμματισμό των μόνιμων προσλήψεων για το 2023 που ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης είχε αναφέρει πως η πολιτική του Δημοσίου, όσον αφορά στις προσλήψεις δεν είναι πολιτική αντιμετώπισης της ανεργίας, αλλά πολιτική κάλυψης των αναγκών του Δημοσίου σε ανθρώπινο δυναμικό.

Συγκεκριμένα το υπουργικό συμβούλιο έχει εγκρίνει 17.942 μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο το 2023 και όπως είχε αναφέρει ο κ. Βορίδης σχεδόν η μία στις δύο θέσεις των εγκεκριμένων μόνιμων προσλήψεων του επόμενου έτους απαιτούν πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ , καθώς δίνεται έμφαση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ο κ. Βορίδης διαβεβαίωσε ότι για τις προσλήψεις τηρείται ο δεσμευτικός κανόνας μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση, που υπάρχει στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

«Έρχεται» η προκήρυξη για τον Πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

Την Παρασκευή εστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση η προκήρυξη του μεγάλου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, μέσω της οποίας θα προκύψουν πιθανώς πολλοί από τους παραπάνω διορισμούς.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του proson.gr, το Εθνικό Τυπογραφείο εργάζεται πυρετωδώς για να δημοσιεύσει την προκήρυξη, ενώ στόχος είναι να πάρει ΦΕΚ η προκήρυξη σήμερα, Δευτέρα 21 Νοεμβρίου.  

Ακόμη σημειώνεται ότι οι αιτήσεις για τον διαγωνισμό θα «τρέξουν» αποκλειστικά εντός του Δεκεμβρίου. Όσοι θέλουν λοιπόν να συμμετάσχουν θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους στο ΑΣΕΠ εντός των προκαθορισμένων ημερομηνιών που θα αναγράφονται στο σχετικό ΦΕΚ. 

Δεκτά όλα τα πτυχία

Στον μεγάλο διαγωνισμό του δημοσίου θα μπορούν να συμμετάσχουν αποκλειστικά απόφοιτοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δηλαδή απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Όπως έγινε γνωστό με την αποστολή του διαγωνισμού στο Εθνικό Τυπογραφείο, η προκήρυξη θα κάνει δεκτά όλα τα πτυχία, τουλάχιστον για τις θέσεις των διοικητικών υπαλλήλων. 

Εκτός αυτού ζητούνται 31 ειδικότητες ΠΕ (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) και 21 ειδικότητες ΤΕ (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης). (Ο πίνακας θέσεων της προκήρυξης).

Η μεγαλύτερη κοινότητα σε Facebook - Viber για το Πανελλήνιο Διαγωνισμό ΑΣΕΠ

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες τα δύο τεστ και τέσσερις ενότητες θα είναι κοινά για όλους. Από τα δύο διαφορετικά τεστ στα οποία θα εξεταστούν οι υποψήφιοι, το πρώτο θα είναι ένα τεστ γενικών γνώσεων και το δεύτερο ένα τεστ δεξιοτήτων.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά το τεστ δεξιοτήτων θα είναι γραπτό, θα διεξαχθεί με τη μέθοδο των πολλαπλών επιλογών (multiple choice) και θα αξιολογεί την ικανότητα των υποψηφίων να αναλύουν προβλήματα καθώς και να ιεραρχούν τις ανάγκες στον χώρο εργασίας. 

Παραδείγματα ερωτήσεων εξέτασης με απαντήσεις από το GoLearn

Στην Ελλάδα ο κορυφαίος φορέας προετοιμασίας για τον Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ είναι ο εκπαιδευτικός οργανισμός GoLearn ο οποίος προετοιμάζει και μοριοδοτεί κάθε χρόνο πάνω από 40.000 ενήλικες που θέλουν να διορισθούν στο δημόσιο μέσω προκήρυξης, διαγωνισμού και πινάκων ΑΣΕΠ.

Είναι μάλιστα ο μοναδικός φορέας που συνεργάζεται με Δημόσια Πανεπιστήμια και κορυφαίους πανεπιστημιακούς πραγματοποιώντας πανελλαδικά πάνω από 15 μοριοδοτούμενα εκπαιδευτικά προγράμματα.

ΚΑΝΤΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΔΩ 

Πώς θα προλάβετε τον Διαγωνισμό και ποιο είναι το κορυφαίο Φροντιστήριο ΑΣΕΠ στην Ελλάδα

Αυτή είναι η πρώτη σε επιλογή προετοιμασία στην Ελλάδα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για τον Διαγωνισμό ΑΣΕΠ

Η κορυφαία εξ αποστάσεως προετοιμασία στην Ελλάδα (Δείτε περισσότερα εδώγια τον Πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό ΑΣΕΠ έχει διάρκεια 3 μήνες (και 2 μήνες τελικές επαναλήψεις έως την εξέταση) και πραγματοποιείται από την goLearn εξ αποστάσεως

Ο λόγος που αποτελεί αυτή την στιγμή νο1 σε όλη την Ελλάδα είναι αρχικά η εμπειρία του GoLearn με πάνω από 40.000 ενήλικους να το επιλέγουν κάθε χρόνο για να μοριοδοτηθούν - προετοιμαστούν για προκηρύξεις ΑΣΕΠ και από την άλλη το ιδιαίτερα χαμηλό κόστος που ισχύει τώρα.

Δείτε περισσότερα εδώ και προλάβετε την έκπτωση 50%

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις