Breaking news

Έρευνα: Σχεδόν ένας στους δύο εργαζόμενους ανησυχεί πως θα χάσει τη δουλειά του
A

Τις απόψεις των εργαζομένων στην Ελλάδα αποτυπώνει η έρευνα της Randstad και αναδεικνύει τη δυναμική των επαγγελματικών τους προσδοκιών καταγράφοντας τις βασικές έννοιες που κινητοποιούν τους εργαζόμενους, μέσα από τις νέες αλλά και τις παγιωμένες τάσεις στην ελληνική αγορά εργασίας.

Ένα από τα κεντρικά ευρήματα της έρευνας για το 2024 είναι η πλήρης παγίωση της προτεραιότητας των εργαζομένων για ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, έννοια που κατατάσσεται πλέον στο ίδιο επίπεδο με τις οικονομικές απολαβές (94%) και ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους παράγοντες που κρίνονται σημαντικοί για την τρέχουσα και μελλοντική τους εργασία.

Εν μέσω αρνητικής εισοδηματικής συγκυρίας, με τα συνδικάτα να προετοιμάζουν απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας την άμεση και ουσιαστική ενίσχυση μισθών, καθώς και την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην έρευνα, θέτουν -με συντριπτικά ποσοστά – τις βασικές προτεραιότητες:

  • Ικανοποιητικές αποδοχές (94%)
  • Ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής (94%)
  • Εργασιακή ασφάλεια (92%)
  • Ασφάλιση υγείας/παροχές υγείας (90%)

Επίσης, σχεδόν ένας στους δύο ανησυχεί για ενδεχόμενη απώλεια της εργασίας του.

Παρόλα αυτά, το 50% των Ελλήνων εργαζομένων έχει τη θέληση να παραμείνει σε μια θέση εργασίας που του αρέσει, ακόμη και αν δεν υπάρχουν προοπτικές εξέλιξης. Μάλιστα, το 46% δηλώνει ότι θα αποχωρούσε εάν η εργασία του στεκόταν εμπόδιο στο να απολαύσει τη ζωή του, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ισορροπίας και της ευχαρίστησης στον τομέα της απασχόλησης.

Ακόμη, οι εργαζόμενοι δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην υποστήριξη της ψυχικής υγείας (88%) και στην ευελιξία του ωραρίου εργασίας (82%).

Η ανάπτυξη νέων και η ενίσχυση υφιστάμενων δεξιοτήτων αναδεικνύεται ως κεντρική προτεραιότητα για τους εργαζόμενους, με το 73% από αυτούς να εκτιμά την αξία της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης, τόσο στη σημερινή του εργασία όσο και για τη μελλοντική του απασχόληση. Με το ένα τρίτο των εργαζομένων (33%) να δηλώνει ότι δεν θα δεχόταν μια θέση εργασίας, εάν αυτή δεν προσέφερε ευκαιρίες για μάθηση και εξέλιξη, γίνεται εμφανές ότι η διασφάλιση της ανθεκτικότητας των δεξιοτήτων για το μέλλον είναι μη διαπραγματεύσιμη για τους εργαζόμενους.

Η έρευνα Workmonitor για το 2024, με συνολικό δείγμα 27.000 εργαζόμενους σε 34 αγορές, διεξήχθη το διάστημα 23 Οκτωβρίου – 11 Νοεμβρίου 2023 σε 753 εργαζόμενους στην Ελλάδα, σε πληθυσμό ηλικίας 18-67.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις