Breaking news

Πρόεδρος ΑΣΕΠ κ. Θάνος Παπαϊωάννου
A

Συνέντευξη στην ΕΡΤ παραχώρησε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ κ. Θάνος Παπαϊωάννου στην οποία ξεκαθάρισε όλα τα «θολά» σημεία σχετικά με τη διεξαγωγή του 2ου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού καθώς και το τι θα γίνει με τους επιτυχόντες του πρώτου γραπτού διαγωνισμού.

Όσον αφορά τον νέο μεγάλο διαγωνισμό του δημοσίου αρχικά ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε ότι θα λειτουργήσουν δύο εξεταστικά κέντρα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. «Έχουμε μπει στην τελική ευθεία. Αυτή την στιγμή υποβάλλονται οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους» δήλωσε διευκρινίζοντας ότι η υποβολής λήγει την Τετάρτη, 14 Μαΐου.

Mιλώντας για τις ημερομηνίες διεξαγωγής δήλωσε ότι ο προγραμματισμός διεξαγωγής των εξετάσεων είναι για τα μέσα Ιουνίου επισημαίνοντας ότι φέτος έχει αλλάξει το σύστημα. «Δεν υπάρχει η έννοια του να πετύχεις πια, αφού δεν υπάρχει βάση» τόνισε διευκρινίζοντας ότι οι επιτυχόντες θα μπουν σε μια «δεξαμενή» για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε επίσης ότι από τους υποψήφιους του δεύτερου γραπτού διαγωνισμού θα καλυφθούν οι μόνιμες θέσεις που θα εγκριθούν από το υπουργείο Εσωτερικών για τα έτη 2026 και 2027, καθώς οι θέσεις που έχουν εγκριθεί για το 2025 θα καλυφθούν από τους επιτυχόντες του πρώτου.

Θα έρθουν από όλη την Ελλάδα - Ηλεκτρονικά η διαδικασία

«Θα γίνει ηλεκτρονικά ο διαγωνισμός. Οι υποψήφιοι θα έρθουν σε δύο ηλεκτρονικά εξοπλισμένα εξεταστικά κέντρα στην Αθήνα (Μαρούσι) και τη Θεσσαλονίκη, έχοντας κλείσει ηλεκτρονικά ραντεβού για το πότε θέλουν και μπορούν να εξεταστούν, ποια μέρα και ώρα» σημείωσε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ. Στο ίδιο σημείο πρόσθεσε ότι η διαδικασία των ραντεβού θα είναι ίδια με αυτή που ακολουθούν οι πολίτες για να εκδώσουν νέα ταυτότητα ή για να εμβολιαστούν.

Όπως είπε στους δημοσιογράφους, οι υποψήφιοι απ’ όλη την Ελλάδα θα προσέλθουν παρά την απόσταση από τα εξεταστικά κέντρα. «Οι ενδείξεις δείχνουν ότι θα έρθουν. Θα έχουμε συμμετοχή από την επαρχία στην πληθυσμιακή αναλογία της επαρχίας».

Μάλιστα, όπως τόνισε, το να γίνεται ο διαγωνισμός ηλεκτρονικά είναι μια μεγάλη καινοτομία και από πλευράς περιεχομένου και από πλευράς ταχύτητας εξαγωγής αποτελεσμάτων.

Η επιτυχία βασίζεται στην κατάταξη - Οι καλύτεροι περνούν

Όπως επανέλαβε, δεν υπάρχει βάση για τους υποψήφιους διευκρινίζοντας ότι μπορούν να διαγωνιστούν όσοι είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίου και ΤΕΙ και όσοι έχουν πτυχίο αναγνωρισμένο από το ΣΑΕΠ.

Όσον αφορά το αν έχει ανακοινωθεί ο αριθμός των επιτυχόντων δήλωσε ότι αυτή την στιγμή δεν είναι συγκεκριμένος: «Πας, δίνεις, κατατάσσεσαι και μετά έρχονται οι θέσεις που θα αποφασιστούν για το ’26 και ’27».

Ειδικότερα, όπως ανέφερε οι επιτυχόντες καλούνται να δηλώσουν ενδιαφέρον όταν προκηρυχθούν οι θέσεις. Η κατανομή θα γίνεται με βάση τη σειρά κατάταξης, ειδικότητα, τόπο προτίμησης, ειδικά και κοινωνικά κριτήρια (πολύτεκνοι, ΑμεΑ κ.λπ.)

Τι θα γίνει με τους επιτυχόντες του 2023

Μιλώντας για τους επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού που έγινε το Μάρτιο του 2023, σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα ολοκληρώνονται οι προκηρύξεις για τους υποψηφίους Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που αφορούν περίπου 12.300 περίπου θέσεις.

«Οι επιτυχόντες είναι 15.000. Απ’ αυτούς τους 15.000, πάνω από 1.000 δεν υπέβαλαν αίτηση στην πρώτη φάση. Από τους υπόλοιπους που βγήκαν διοριστέοι μέχρι στιγμής 600 έχουν αρνηθεί το διορισμό τους» ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου σημειώνοντας ότι τον επόμενο μήνα θα κλείσει από αυτός ο κύκλος.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις