Breaking news

INTIME NEWS
A

Μάχη δίνουν οι πυροσβέστες και οι εθελοντές στη Ρόδο, όπου για έκτη συνεχή ημέρα μαίνεται ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά, ενώ απομακρύνθηκαν προληπτικά 19.000 άνθρωποι. 

Εντωμεταξύ, εφιαλτική ήταν η χθεσινή νύχτα, καθώς σημειώθηκαν νέες αναζωπυρώσεις και νέες εκκενώσεις χωριών, με περίπου 19.000 ανθρώπους να έχουν μεταφερθεί προληπτικά. Ειδικότερα, 16.000 μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και τα 3.000 με πλωτά.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία από την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου εκκενώθηκαν προληπτικά οι παρακάτω οικισμοί: Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνας, Λάερμα, Λάρδος, Λίνδος, Κάλαθος Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκους, Μάσσαρη, Χαράκι αλλά και από ξενοδοχεία των περιοχών αυτών.

Σύμφωνα με το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, οι δυνάμεις ενισχύθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες. Έτσι τα ξημερώματα επιχειρούσαν 266 πυροσβέστες, 16 πεζοπόρα, 42 οχήματα, 4 ελικόπτερα και τρία αεροπλάνα, ενώ την επιχείρηση συντονίζει ένα ακόμη ελικόπτερο. 

Τρία τα κύρια μέτωπα στο νησί

Από νωρίς το πρωί σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις σε τρία ενεργά μέτωπα. Στο Κιοτάρι και νοτιοδυτικά προς Γεννάδι όπου χωματουργικά επιχειρούν για να μην περάσει η φωτιά το ρέμα, Απόλλωνα προς Προφήτη Ηλία όπου υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις, γίνεται προσπάθεια να μην επεκταθεί βορειότερα προς το πυκνό δάσος και στην περιοχή Λαέρμων-Γαδουρά.

Στην διάρκεια της νύχτας δόθηκε εντολή οι κάτοικοι των χωριών Μάσαρη, Μαλώνας και Χαράκι της Ρόδου να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τις κοινότητες αυτές και να κινηθούν προς την πόλη της Ρόδου.

Νωρίτερα, είχε ζητηθεί η εσπευσμένη απομάκρυνση όσων βρίσκονταν στα χωριά της Λίνδου και της Καλάθου καθώς και στον οικισμό των Πεύκων, σύμφωνα με επείγουσα ειδοποίηση του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής. Αυτά τα δύο χωριά και ο οικισμός βρίσκονται στις πλέον τουριστικές περιοχές της Ρόδου.

Στάλθηκε μήνυμα από το 112 για τους οικισμούς Γεννάδι και Κιοτάρι που καλούσε τους κατοίκους να απομακρυνθούν, να κατευθυνθούν προς το Πλημμύρι.

Στην διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκε η μεταφορά τουριστών από τις περιοχές που εκκενώθηκαν σε ασφαλή σημεία. Εκατοντάδες τουρίστες φιλοξενήθηκαν σε γυμναστήρια, σε αίθουσες σχολείων σε συνεδριακά κέντρα των ξενοδοχείων σε πλοία ενώ συγκινητική ήταν η ανταπόκριση των εθελοντών που έσπευσαν στα σημεία αυτά για να βοηθήσουν τους τουρίστες με προσφορά ειδών, κλινοσκεπασμάτων κ.α.

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου για να διευκολυνθεί η απομάκρυνση ξένων πολιτών στην Ελλάδα λόγω των δασικών πυρκαγιών.

Το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε επιπρόσθετα τηλέφωνα επικοινωνίας στα οποία μπορούν να καλούν αποκλειστικά ξένοι πολίτες τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων. Πρόκειται για τους αριθμούς 210-3681259 και 210-3681350.

Το υπουργείο Εξωτερικών πάντως παρακαλεί τόσο τους Έλληνες όσο και τους ξένους πολίτες που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να επικοινωνούν απευθείας και αποκλειστικά με την Πολιτική Προστασία στο τηλέφωνο 112.

Ακύρωση πτήσεων προς το Νησί 

H TUI, με έκτακτη ανακοίνωσή της, ενημερώνει ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη Ρόδο, ακυρώνονται όλες οι πτήσεις προς το νησί μέχρι τις 25 Ιουλίου.

Η κατάσταση που δημιουργήθηκε χθες στα νότια της Ρόδου μετά τις δασικές πυρκαγιές παραμένει πολύ επισφαλής και σήμερα και δεν είναι σαφές προς το παρόν πότε θα βελτιωθεί η κατάσταση. Με όλους τους ταξιδιώτες που απομακρύνθηκαν εσπευσμένα χθες θα επικοινωνήσει προσωπικά σήμερα ένας υπάλληλος της TUI, ώστε ο ταξιδιωτικός πράκτορας να επεξεργαστεί την καταλληλότερη λύση για την κατάστασή τους.

Αν και ο αριθμός των Βέλγων ταξιδιωτών στην πληγείσα περιοχή είναι αρκετά περιορισμένος, η κατάσταση επηρεάζει πολλούς παραθεριστές. Σε αυτό το στάδιο της κρίσης, δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα εξελιχθούν οι επόμενες ημέρες σε όλο το νησί. Λόγω αυτών των ασαφών συνθηκών, η TUI αποφάσισε για λόγους ασφαλείας να μην επιτρέψει σε νέους ταξιδιώτες να ταξιδέψουν στη Ρόδο από σήμερα μέχρι και την Τρίτη συμπεριλαμβανομένης. Με αυτόν τον τρόπο, τα κενά δωμάτια ξενοδοχείων στο πλήρως κλεισμένο νησί μπορούν να επιταχύνουν την υποδοχή των πληγέντων πελατών.

Η απόφαση ισχύει για τις πτήσεις προς το αεροδρόμιο της Ρόδου και τα ταξίδια προς όλες τις τοποθεσίες της Ρόδου.

Στη Σουηδία, η Ving και η Apollo έχουν επίσης ακυρώσει τις πτήσεις προς τα θέρετρα της Ρόδου. Η Sunweb Δανίας ενημερώνει επίσης τα μέσα ενημέρωσης ότι ακύρωσε τις αναχωρήσεις για το ελληνικό νησί την Κυριακή.

Η πυροσβεστική υπηρεσία έχει κατηγοριοποιήσει ολόκληρη την ανατολική ακτή της ηπειρωτικής Ελλάδας καθώς και τα νησιά Εύβοια και Ρόδος ως περιοχές κατηγορίας 5, δηλαδή ως τις υψηλότερες σε κλίμακα κινδύνου πυρκαγιάς.

Καθώς η Jet2 ακύρωσε τις πτήσεις της προς τη Ρόδο, δήλωσε ότι τα αεροπλάνα θα εξακολουθήσουν να μεταφέρουν τουρίστες στην πατρίδα τους. Η EasyJet δήλωσε ότι οι πτήσεις πραγματοποιούνται κανονικά.

Βρετανική βοήθεια

Παράλληλα βρετανική ομάδα ταχείας ανάπτυξης έχει αποσταλεί στη Ρόδο κατόπιν αιτήματος της πρεσβείας της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα για να διαχειριστεί τα ζητήματα που αφορούν στην παροχή υποστήριξης στους Βρετανούς πολίτες στη Ρόδο, έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς των τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter η βρετανική πρεσβεία από το Σάββατο, όταν και γιγαντώθηκε η πυρκαγιά στο νησί, η διπλωματική αποστολή του Λονδίνου βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, τις αεροπορικές εταιρείες και τα πρακτορεία ταξιδίων για την παροχή βοήθειας στους Βρετανούς υπηκόους.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις