Breaking news

Χταπόδι
A

Έκπληκτοι έμεινα οι κάτοικοι στα Κουφονήσια, όταν είδαν ξαφνικά χταπόδια και καλαμάρια να έχουν βγει «βόλτα» στη στεριά. Υπενθυμίζουμε ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το νησί των Κυκλάδων έρχεται αντιμέτωπο με περίεργα φαινόμενα, καθώς και στα τέλη Νοεμβρίου ένα κοπάδι σαρδέλες «αυτοκτόνησε» βγαίνοντας στη στεριά. 

Σε ένα από τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στα social media, φαίνεται ένα χταπόδι που «καβαλάει» μία σταθμευμένη μηχανή.

Σε άλλο βίντεο φαίνεται το λιμάνι που έχει γεμίσει θράψαλα και καλαμάρια. 

Πώς εξηγείται το φαινόμενο

Για το φαινόμενο αυτό μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Newsroom» ο Δρόσος Κουτσούμπας, καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας και πρόεδρος στο Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών της Σχολής Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με αφορμή τα χταπόδια, τα καλαμάρια και τις σαρδέλες που βγήκαν στην στεριά.

«Η Μεσόγειος είναι ένας μικρός ωκεανός που η έκτασή της είναι λιγότερο από το 1% των παγκόσμιων ωκεανών. Παρά ταύτα φιλοξενεί μια πολύ μεγάλη ποικιλία διαφορετικών ειδών. Έχει πολύ υψηλή βιοποικιλότητα» σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας ο οποίος μίλησε για τον «καύσωνα των ωκεανών»

Μιλώντας για την άνοδο της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό που παρατηρείται στις θάλασσες παραδέχθηκε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και στη Μεσόγειο η οποία, όπως είπε, μετατρέπεται σε μια τροπική θάλασσα.

Σχολιάζοντας τις εικόνες από τα Κουφονήσια που δείχνουν καλαμάρια, θράψαλα και σαρδέλες να έχουν βγει στην στεριά ο ίδιος θέλησε εξηγήσει ότι οι λόγοι δεν είναι πάντοτε οι ίδιοι.

«Πριν από ενάμιση μήνα περίπου, είχε εμφανιστεί το φαινόμενο με τις σαρδέλες και στη Χαλκίδα. Είχε παλιότερα εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη. Η πιο πιθανή εξήγηση που βγαίνουν τα ψάρια στην στεριά είναι ότι τα κυνηγάνε οι θηρευτές τους και αποπροσανατολίζονται» δήλωσε. Ερωτηθείς για το αν συσχετίζεται αυτό το φαινόμενο με την κλιματική αλλαγή απάντησε αρνητικά.

Η εμφάνιση φαλαινών και δελφινιών στα ρηχά επίσης μπορεί να αποδοθεί στις περισσότερες περιπτώσεις είτε σε κάποιο ατύχημα είτε στους υποβρύχιους θορύβους τα οποία τα «τρελαίνουν». Επιπλέον, όπως εξήγησε στα θράψαλα και στα καλαμάρια, μετά την αναπαραγωγική περίοδο, εξασθενούν τα θηλυκά τα οποία παρασέροντονται από τα ρεύματα.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις