Breaking news

ΙΝΤΙΜΕ
A

«Αστακό» θα θυμίζει αύριο, Τρίτη, η πρωτεύουσα με κάποιους δρόμους να είναι απροσπέλαστοι, αλλά και με έντονη παρουσία της Αστυνομίας, ενόψει του μεγάλου αγροτικού συλλαλητηρίου.

Ειδικότερα, το αγροτικό συλλαλητήριο, κατά το οποίο οι αγρότες θα διαδηλώσουν για τα αιτήματά τους, θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 6:30 το απόγευμα, στο Σύνταγμα.

Ήδη έχει ξεκινήσει, από σήμερα, Δευτέρα, συνοδεία περιπολικών της τροχαίας, η «κάθοδος» των αγροτών με τρακτέρ, που ξεκίνησαν από τα μπλόκα της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας με τελικό προορισμό την Αθήνα, όπου αύριο θα λάβει χώρα το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο.

Στο μπλόκο της Ανθήλης λίγο έξω από τη Λαμία αναμένεται να γίνει η συνάντηση των τρακτέρ που ξεκίνησαν το πρωί από Λάρισα και Βόλο με τα τρακτέρ που έφτασαν στο σημείο από την Καρδίτσα και τα Φάρσαλα.

Στα τρακτέρ που έφτασαν από τη Θεσσαλία προστέθηκαν άλλα 12 τρακτέρ από το μπλόκο της Ανθήλης και ήδη συνεχίζουν την πορεία τους προς την Αταλάντη 72 τρακτέρ και πολλά αγροτικά οχήματα. Στον κόμβο της Αταλάντης θα προστεθούν κι άλλα τρακτέρ από την ευρύτερη περιοχή και απόψε το βράδυ θα φτάσουν μέχρι το Κάστρο της Βοιωτίας όπου και θα διανυκτερεύσουν.

Αύριο το πρωί θα προστεθούν 70 περίπου τρακτέρ από το μπλόκο των αγροτών στο Κάστρο Βοιωτίας. Όλοι μαζί, οι αγρότες θα αναχωρήσουν για την Αθήνα. Παράλληλα, με λεωφορεία και αυτοκίνητα θα καταφτάσουν στην πρωτεύουσα και άλλοι αγρότες από όλη την Ελλάδα. Ήδη έχουν συμπληρωθεί 60 λεωφορεία από τη Θεσσαλία και δεν αποκλείεται να προστεθούν κι άλλα.

Στο μεταξύ νωρίτερα σήμερα αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι του νομού Χαλκιδικής προχώρησαν σε ολιγόωρο αποκλεισμό του λιμανιού των Νέων Μουδανιών, παρατάσσοντας τα τρακτέρ τους στην είσοδο του λιμένα. Τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματά τους παραμένουν παρατεταγμένα στον κόμβο των Νέων Μουδανιών επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών, από τις 25 Ιανουαρίου.

Επίσης, αύριο, στις 6.30 το πρωί, αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι (πάνω από 200 άτομα) θα αναχωρήσουν από το νομό της Χαλκιδικής, με τρία λεωφορεία και οχήματα ιδιωτικής χρήσης, με προορισμό την Αθήνα, όπου θα συμμετάσχουν στο Πανελλαδικό Αγροτικό Συλλαλητήριο, που είναι προγραμματισμένο για τις 6:30 το απόγευμα. 

Ακόμα, αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Νησέλι Ημαθίας, φόρτωσαν ήδη εννέα τρακτέρ σε νταλίκα, τα οποία και μεταφέρονται στο Κάστρο Βοιωτίας, απ’ όπου νωρίς το πρωί θα ξεκινήσει το κονβόι με προορισμό την Αθήνα.

Παράλληλα, αύριο, Τρίτη, αγρότες της Βόρειας Ελλάδας θα προχωρήσουν σε αποκλεισμούς τελωνείων.

 

Ποιοι δρόμοι κλείνουν 

Η αυριανή ημέρα θα είναι δύσκολη για τις μετακινήσεις στο λεκανοπέδιο, καθώς λόγω της καθόδου των τρακτέρ προβλέπονται προσωρικές διακοπές κυκλοφορίας σε κεντρικούς δρόμους. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, οι αγρότες από τη βόρεια Ελλάδα θα μπουν αύριο συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων στα διόδια των Αφιδνών. Την ίδια ώρα θα φτάσουν οι αγρότες της Πελοποννήσου, επίσης συνοδεία αστυνομικών, στα διόδια της Ελευσίνας.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, οι αγρότες από τη βόρεια Ελλάδα θα μπουν αύριο συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων στα διόδια των Αφιδνών. Την ίδια ώρα θα φτάσουν οι αγρότες της Πελοποννήσου, επίσης συνοδεία αστυνομικών, στα διόδια της Ελευσίνας. Από την Εθνική Οδό, οι αγρότες θα μπουν στη Λεωφόρο Αθηνών, θα κατευθυνθούν συντεταγμένα προς την Ομόνοια από την Αγίου Κωνσταντίνου. Από εκεί πιθανόν μέσω Πανεπιστημίου θα κινηθούν προς το Σύνταγμα, υπό ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανάλογα με την κίνηση των τρακτέρ θα υπάρξει αύριο διακοπή κυκλοφορίας στους δρόμους γύρω από την Ομόνοια και στην Λ. Αμαλίας, στην Πανεπιστημίου και στη Λ. Βασιλίσσης Σοφίας. Ειδικότερα, η κυκλοφορία στη Λ. Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα επιτρέπεται μόνο μέχρι και την οδό Σέκερη. Τα οχήματα που κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα μπορούν να κατευθυνθούν μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.

Ειδικότερα, θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα:

  1. Λεωφόρος Αθηνών,
  2. Αχιλλέως,
  3. πλατεία Καραϊσκάκη.

Ακολούθως, θα κινηθούν αντίθετα:

  • στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου,
  • την πλατεία Ομονοίας,
  • την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα.

Τα οχήματα που θα κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας

Στο πλευρό εργαζόμενοι, φοιτητές και μαζικοί φορείς της Αττικής

Στο πλευρό των αγροτών θα είναι εργαζόμενοι, φοιτητές και μαζικοί φορείς της Αττικής. «Οι εργαζόμενοι θα είμαστε εκεί! Ο αγώνας που δίνουν οι αγρότες είναι δίκαιος!» τονίζουν στο κάλεσμά τους Ομοσπονδίες και Συνδικάτα.

«Ξέρουμε ότι αν νικήσουν οι αγρότες, θα κερδίσουμε και εμείς οι εργαζόμενοι. Ξέρουμε ότι αν νικήσουν οι αγρότες, θα χάσουν οι μεγαλοβιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι σουπερμαρκετάδες, οι εφοπλιστές και οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ενέργεια. Γιατί είναι αυτοί που αγοράζουν τσάμπα και βερεσέ τα αγροτικά προϊόντα από το χωράφι και μας τα πουλάνε πανάκριβα στο ράφι! Γιατί είναι αυτοί που θησαυρίζουν από τον κόπο και τον ιδρώτα των εργαζομένων, που ξεκληρίζουν τους αγρότες, που τους διώχνουν από τη γη τους για την αύξηση των κερδών τους, αξιοποιώντας την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που την εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις στη χώρα. Αυτοί είναι οι κοινοί αντίπαλοι των εργαζομένων και αγροτών», σημειώνουν μεταξύ άλλων στο κάλεσμά τους.

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο καλούν η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής κ.ά.

Τροποποιήσεις σε λεωφορεία και τρόλεϊ

Λόγω των μέτρων, αναμένεται να πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις και στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (Λεωφορεία – Τρόλεϊ).

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος Θαλάμου Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας (Θ.Ε.Π.Ε.Κ.) Αστυνομικός Υποδιευθυντής, Θεοφάνης Αναγνώστου ανέφερε ότι από αύριο, Τρίτη, το μεσημέρι λόγω της επικείμενης συγκέντρωσης- διαμαρτυρίας των αγροτών στο κέντρο της Αθήνας, η τροχαία θα εφαρμόσει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

 

Πού υπάρχουν σήμερα μπλόκα

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι ολιγόωροι αποκλεισμοί δρόμων. Oι αγρότες στο μπλόκο του τελωνείου της Νίκης στη Φλώρινα  θα κλείσουν τα σύνορα για τα φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα σήμερα Δευτέρα 19 του Φλεβάρη από τις 12:00 έως τις 15:00 μετά το μεσημέρι.  

Σήμερα οι αγρότες της Χαλκιδικής αναμένεται να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ σε οργασμό προετοιμασιών βρίσκονται οι διαδικασίες των αγροτών για την μεταφορά των τρακτέρ τους στην Αθήνα, πολλά εκ των οποίων αναμένεται να φορτωθούν σε νταλίκες

Σε νέους αποκλεισμούς προχώρησαν επί της Εγνατίας οδού, οι αγρότες σε Χαλκιδική και Ημαθία. Συγκεκριμένα χθες στις 18.30 το απόγευμα ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής απέκλεισαν την Εγνατία οδό και από τις δύο πλευρές, στο ύψος του κόμβου των Μουδανιών, ενώ στην Ημαθία αποκλεισμός της Εγνατίας οδού έγινε λίγο πριν τις 19.00 το απόγευμα, με μπλόκο των αγροτών στο κόμβο του Νησελίου. Οι αγρότες πραγματοποίησαν πεζή διαμαρτυρία.

Τα σημεία υποδοχής των τρακτέρ για το συλλαλητήριο την Τρίτη στο Σύνταγμα

Τα τρακτέρ θα εισέλθουν στην Αθήνα με συνοδεία περιπολικών. Οι προσυγκεντρώσεις - σημεία υποδοχής των αγροτών από τα εργατικά συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς της Αττικής για το συλλαλητήριο τους στο Σύνταγμα, είναι στις 5:30μμ ως εξής:

Ομόνοια: Ομοσπονδίες και σωματεία εργαζομένων στα Τρόφιμα – Ποτά, στο Φάρμακο, στον Τύπο – Χαρτί και τη Κλωστοϋφαντουργία, Σωματεία Εργαζομένων στην Ενέργεια, στο Νερό και στη Χημική Βιομηχανία, Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, μαζικοί φορείς των δήμων της Αττικής.

Πλατεία Σανταρόζα (απέναντι από REX): Σωματεία εργαζομένων σε Τηλεπικοινωνίες, Ταχυμεταφορές, Χρηματοπιστωτικό, Ομοσπονδία και σωματεία Λογιστών – Ελεγκτών, Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων, εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Σωματεία Καλλιτεχνών, Σωματεία Καθαριστών – Καθαριστριών.

Προπύλαια: Ομοσπονδίες και Σωματεία εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, Σύλλογοι Φοιτητών. Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας και της Εκπαίδευσης. Σύλλογοι Σπουδαστών Κατάρτισης

Σύνταγμα: Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, Εργατικό Κέντρο Πειραιά, Ομοσπονδία και Συνδικάτο Οικοδόμων, Σωματεία στις Κατασκευές, Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Συνδικάτο Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Ναυτεργατικά Σωματεία, Σωματεία Λιμενεργατών και εργαζόμενοι στις Αστικές Συγκοινωνίες, μαζικοί φορείς Νοτίων και Ανατολικών Προαστίων, Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις