Breaking news

Υπουργείο Υγείας: Δωρεάν εξετάσεις για τεστ ΠΑΠ (ΦΕΚ)
A

Ξεκινούν με μεγάλη καθυστέρηση, το επόμενο διάστημα από το υπουργείο Υγείας, οι δωρεάν εξετάσεις για καρκίνο τραχήλου της μήτρας, για όλες τις γυναίκες 21-65 ετών.

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το πρόγραμμα περιλαμβάνει δωρεάν εξετάσεις που αφορούν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωσή του, τη βελτίωση των δεικτών ίασης αυτού και, συνακόλουθα, τη μείωση του δείκτη θνητότητας της νόσου, καθώς και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων Υπηρεσιών Υγείας και της ζωής των γυναικών, αλλά και HPV DNA τεστκολποσκόπηση και βιοψία, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης».

Η συμμετοχή των πολιτών στη δαπάνη διενέργειας των διαγνωστικών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων είναι μηδενική και, σύμφωνα με το ΦΕΚ, η δράση θα υλοποιηθεί από την ΗΔΙΚΑ. Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το συνολικό κόστος υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος, να ανέρχεται σε 103.195.355,16 ευρώ και διαρκεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2025.

Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί πως, αν και το πολυδιαφημιζόμενο πρόγραμμα για δωρεάν προληπτικό έλεγχο σε χιλιάδες γυναίκες είχε ανακοινωθεί από πέρυσι τον Νοέμβριο, δεν είχε υλοποιηθεί μέχρι και σήμερα. Η δράση ξεκίνησε επίσημα από την Παρασκευή 15 Μαρτίου, ύστερα από την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ.

Ποιες γυναίκες δικαιούνται δωρεάν έλεγχο

Ωφελούμενες της δράσης είναι οι Ελληνίδες πολίτες και οι γυναίκες πολίτες λοιπών χωρών που διαμένουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια και πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

  • ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 21 και 65 ετών,
  • διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ),
  • δεν έχουν υποστεί, μερική ή ολική, υστερεκτομή λόγω καρκίνου,
  • δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκινική νόσο του τραχήλου της μήτρας τύπου C 53.0, 1, 8, 9,
  • δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του σώματος της μήτρας τύπου C 54.0, C 55.0,
  • δεν έχουν διενεργήσει εξέταση PAP-TEST, κατά τα 3 ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης υλοποίησης της δράσης,
  • εφόσον ανήκουν στην ηλιακή υπό-ομάδα μεταξύ 21 και 29 ετών, δεν έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST κατά τα 3 ημερολογιακά έτη που προηγούνται του έτους κατά το οποίο υλοποιείται η δράση,
  • εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή υπό-ομάδα μεταξύ 30 και 65 ετών, δεν έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST κατά τα 5 ημερολογιακά έτη που προηγούνται του έτους κατά το οποίο υλοποιείται η δράση.

Αποζημιώσεις ιατρικών πράξεων

  • Αποκλειστικά για τους σκοπούς της παρούσας Δράσης, το κόστος της ιατρικής επίσκεψης για την δειγματοληψία ορίζεται σε 25,00€ 
  • Η τιμή αποζημίωσης HPV-DNA TEST, ορίζεται σε 80,00€ και καταβάλλεται στον πάροχο που εκτελεί το παραπεμπτικό εξέτασης HPV-DNA TEST, 
  • Η τιμή αποζημίωσης PAP-TEST, ορίζεται σε 13,32 €, και καταβάλλεται στον πάροχο που εκτελεί το παραπεμπτικό εξέτασης PAP-TEST.
  • Αποκλειστικά για τους σκοπούς της παρούσας Δράσης, η τιμή της αποζημίωσης της κολποσκόπησης ορίζεται 40,00€
  • Αποκλειστικά για τους σκοπούς της παρούσας Δράσης, η τιμή της αποζημίωσης της βιοψίας ορίζεται σε 30,00€ 

Οι ωφελούμενες λαμβάνουν το παραπεμπτικό ηλεκτρονικά είτε μέσω γραπτού μηνύματος (sms) στο κινητό τηλέφωνο τους ή/και μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος (email) στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους.

Όλες οι γυναίκες, στις οποίες απευθύνεται το πρόγραμμα, ενημερώνονται για την επιλεξιμότητά τους, καθόλη τη διάρκεια υλοποίησης της Δράσης, κατά την επίσκεψή τους σε οποιαδήποτε δημόσια ή ιδιωτική Μονάδα Φροντίδας Υγείας, ενώ γενική ενημέρωση των πολιτών για τη Δράση επιτυγχάνεται μέσω της ιστοσελίδας του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου (ΕΠΠΕ), μέσω του διαδικτυακού τόπου του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ καθώς και με κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο.

Το παραπεμπτικό των εξετάσεων φέρει την περιγραφή «Προληπτική εξέταση στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου (ΕΠΠΕ)», «Προσυμπτωματικός έλεγχος καρκίνου του τραχήλου της μήτρας», «PAP TEST / HPV-DNA TEST/ Κολποσκόπηση / Βιοψία».

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το ΦΕΚ

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις