Breaking news

Τέμπη: Δεκτή η αναφορά των συγγενών από το Ευρωκοινοβούλιο - «Σιγή ασυρμάτου» από Μαξίμου
A

Δεκτή έγινε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου η αναφορά των συγγενών των θυμάτων της πολύνεκρης τραγωδίας των Τεμπών, με το Μαξίμου να διατηρεί σιγή ιχθύος

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή αποφάσισε να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά που κατέθεσε εκ μέρους του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών, η Μαρία Καρυστιανού.

Στο τέλος της συζήτησης, η αντιπρόεδρος της επιτροπής Αναφορών, Γιάνα Τοομ (Εσθονία, Φιλελεύθεροι) ανακοίνωσε, σε ένα πλαίσιο συγκίνησης  με τη φράση «σας ευχαριστούμε που είστε δυνατή», ότι η αναφορά παραμένει ανοιχτή και το θέμα παραπέμπεται στην επιτροπή Δικαιοσύνης και Ελευθεριών (LIBE) και στην επιτροπή Μεταφορών (TRAN) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ παράλληλα ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια ενημερωμένη γραπτή απάντηση.

Τέμπη: «Ναι» στα αιτήματα των συγγενών από την Ευρωβουλή – Σιγή ιχθύος από το Μαξίμου
INTIME NEWS

 

Ήταν μια ομόφωνη απόφαση και στην αίθουσα επικράτησε συγκίνηση, καθώς αρκετός κόσμος βούρκωσε ακούγοντας την ομιλία της μητέρας της 20χρονης Μάρθης που ήταν μεταξύ των 57 θυμάτων περιγράφοντας την οδύνη των συγγενών των θυμάτων, ζήτησε στήριξη στις προσπάθειες για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, μίλησε για κυβερνητική εντολή συγκάλυψης και παραβίαση αρχών του Κράτους Δικαίου και όταν ολοκλήρωσε την ομιλία της, οι ευρωβουλευτές ξέσπασαν σε δυνατά χειροκροτήματα.

Τέμπη: «Ναι» στα αιτήματα των συγγενών από την Ευρωβουλή – Σιγή ιχθύος από το Μαξίμου
INTIME NEWS

 

Η υπόθεση να συνεχίσει να παρακολουθεί στενά και με τον θεσμικό του ρόλο που έχει θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε έγγραφα, εκθέσεις, πορίσματα και ότι άλλο φανεί χρήσιμο στην πορεία των ερευνών. Υπενθυμίζεται πως το θέμα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών συζητήθηκε την Δευτέρα στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τη διαδικασία του κατ'επείγοντος

«Το αίμα των παιδιών μας αρκεί με το παραπάνω για να αλλάξουν επιτέλους τα πράγματα»

«Στη μνήμη των νεκρών μας, στο όνομα του Κράτους Δικαίου και των κοινών μας αξιών ελπίζουμε να εισακούσετε το θεμιτό και δίκαιο αίτημα μας.

Κανένας άλλος γονιός να μη βρεθεί στη θέση μας και να βιώσει ό,τι ΕΜΕΙΣ» τόνισε και έκλεισε με την ευχή και το σκοπό «στην Ελλάδα που αγαπάμε και πονάμε να ζουν πολίτες με ασφάλεια και αξιοπρέπεια» καθώς «το αίμα των παιδιών μας αρκεί με το παραπάνω για να αλλάξουν επιτέλους τα πράγματα».

«Εμείς δεν προσδοκούμε από εσάς να γίνετε λαϊκό δικαστήριο. Προσδοκούμε, με αφορμή το προσωπικό μας δράμα, να ενσκήψετε με βαθύ το αίσθημα της ευθύνης, σε τρία αντικείμενα μείζονος ενωσιακού ενδιαφέροντος» είπε η κ. Καρυστιανού, εστιάζοντας στα εξής:

  • η προστασία του Κράτους Δικαίου,
  • η προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών και
  • η ασφάλεια των συγκοινωνιών.

Γι’ αυτούς τους λόγους παρακάλεσε:

  • Να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά στην Επιτροπή ,
  • Να ζητηθεί για το θέμα Γνωμοδότηση από τις επιτροπές LIBE και TRAN και από κάθε άλλη αρμόδια υπηρεσία,
  • Να ζητηθεί από την Κομισιόν και τον ERA πλήρη επίσημη ενημέρωση και δημοσιοποίηση του σχετικού υλικού,
  • Να ζητηθεί από τον ERA να επανεξετάσει τη χορήγηση πιστοποιητικού ασφαλείας των ελληνικών σιδηροδρόμων μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών και την πλήρη προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις επιταγές του Ευρωπαϊκού Δικαίου.
  • Να διαβιβαστεί η αναφορά στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, να ζητηθεί να κοινοποιήσει το πόρισμά της για την υπόθεση, και να στηριχθεί το αίτημά για συνεργασία με την Κομισιόν.

Πλήθος κόσμου έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σημειώνεται ότι έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου, σε μια συγκινητική συγκέντρωση συμπαράστασης στους συγγενείς των θυμάτων.

Τέμπη: «Ναι» στα αιτήματα των συγγενών από την Ευρωβουλή – Σιγή ιχθύος από το Μαξίμου
INTIME NEWS

 

Τέμπη: «Ναι» στα αιτήματα των συγγενών από την Ευρωβουλή – Σιγή ιχθύος από το Μαξίμου
INTIME NEWS

 

Οι συγκεντρωμένοι υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα τους αντιπροσώπους του «Συλλόγου Πληγέντων του δυστυχήματος των Τεμπών», Μαρία Καρυστιανού και Παύλο Ασλανίδη κατά την έξοδο τους από το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζοντας το αίτημα να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα.

Τέμπη: «Ναι» στα αιτήματα των συγγενών από την Ευρωβουλή – Σιγή ιχθύος από το Μαξίμου
INTIME NEWS
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις