Breaking news

Σε ισχύ από σήμερα το χαράτσι στις εξετάσεις ασφαλισμένων
A

Ξεκινούν από σήμερα, Δευτέρα 1η Απριλίου τα επόμενα βήματα για την πλήρη διάλυση του θεσμού της δημόσιας Υγείας, καθώς τίθενται σε ισχύ τα χαράτσια στις εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Συγκεκριμένα, το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και φέρει τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας - Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», προβλέπει πως οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους 1 ευρώ για κάθε εξέταση βιολογικών υγρών (αίμα και ούρα) και άλλα 3 ευρώ για κάθε ακτινολογική εξέταση (αξονική, μαγνητική, ακτινογραφία).

Αξίζει να σημειωθεί πως το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει και ακόμη ένα χαράτσι για τους ασφαλισμένους, καθώς οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού θα μπορούν να πραγματοποιηθούν στα φαρμακεία αρκεί οι ασφαλισμένοι να πληρώσουν από την τσέπη τους 5 ευρώ.

Έρχεται χαράτσι και στα φθηνά φάρμακα

Έρχεται χαράτσι και στα φθηνά φάρμακα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και καθηγητή φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, κ. Ευάγγελο Μανωλόπουλο.

Ειδικότερα, μιλώντας στο πρώτο ο Πρώτο Πρόγραμμα, προανήγγειλε ότι: «Έρχονται λελογισμένες αυξήσεις στα φάρμακα που η τιμή τους σήμερα είναι έως 5 ευρώ».

Ο ίδιος σημείωσε πως η αύξηση στα φάρμακα είναι αποτέλεσμα των ελλείψεων σε αυτά. «Αυτό που συμβαίνει διαχρονικά και είναι ένα κομμάτι του προβλήματος των ελλείψεων, είναι ότι κάποια φάρμακα που είναι παλιά και πολύ φτηνά, δεν έχουν κανένα εμπορικό όφελος για τις εταιρείες και μπορεί να είναι και ζημιογόνα, άρα παύουν να τα κυκλοφορούν και έτσι δημιουργείται η έλλειψη. Και μετά αναγκάζεται ο ΕΟΦ μέσω του ΙΦΕΤ να τα ψάξει, να τα βρει, να τα εισάγει και συνήθως σε πολλαπλάσια τιμή. Εκεί λοιπόν για αυτά τα πολύ φτηνά φάρμακα είναι ένα κίνητρο για να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά από τις εταιρείες είναι να δοθεί μια λογική αύξηση ώστε να μην είναι ζημιογόνα» τόνισε.

«Με αυτό τον τρόπο λοιπόν που υπάρχει τέτοια πρωτοβουλία από το υπουργείο Υγείας, μιλάμε για πολύ φτηνά φάρμακα που είναι κάτω από 5 ευρώ η μια θεραπεία, να χορηγηθεί μια αύξηση ώστε να έχουν νόημα να παραμείνουν στην ελληνική αγορά. Αυτή τη στιγμή είναι σε διαβούλευση και έχουμε ζητήσει από τις εταιρείες που έχουν τέτοια φάρμακα να ζητήσουν τιμή και να είναι από τις φθηνότερες της Ευρώπης» ανέφερε.

«Κόφτης» και σε σκευάσματα για ογκολογικούς ασθενείς

Ο υπουργός προανήγγειλε και την ενεργοποίηση των Ογκολογικών Συμβουλίων στα νοσοκομεία με στόχο τον «εξορθολογισμό» της φαρμακευτικής δαπάνης. Πρόσθεσε πως 3 στα 4 ογκολογικά φάρμακα που συνταγογραφούνται, οι ασθενείς δεν τα χρειάζονται, προαναγγέλλοντας έτσι το κόψιμο της πλειονότητας των σκευασμάτων αυτών.

Γι’ αυτό, πρόσθεσε, η Ένωση Ογκολόγων Ελλάδας ζητάει να ενεργοποιηθούν τα Ογκολογικά Συμβούλια στα νοσοκομεία «και αυτό θα κάνουμε». Η φαρμακευτική δαπάνη, είπε επίσης, συνεχώς αυξάνεται και οι καινοτόμες θεραπείες είναι εξαιρετικά ακριβές. «Εάν δεν μπορέσουμε να ρυθμίσουμε την φαρμακευτική δαπάνη, στο τέλος οι ασθενείς δεν θα έχουν φάρμακα», ανέφερε.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις