Breaking news

Σε ύφεση η μεγάλη φωτιά στην Ιεράπετρα - Στάχτη 2.000 στρέμματα
A

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδιναν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το πρωί στην περιοχή Μαύρος Κόλυμπος Λασιθίου και πλέον βρίσκεται χωρίς ενεργό μέτωπο

Η κατάσταση είναι βελτιωμένη από χθες αλλά οι δυνάμεις περιμένουν σε επιφυλακή λόγω των ανέμων. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, πλέον δεν υπάρχει ενεργή εστία στο μέτωπο παρά μόνο διάφοροι καπνοί και «καντηλάκια».

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 186 πυροσβέστες με 14 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 38 οχήματα ενώ από αέρος συνέδραμαν χθες 4 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν επίσης πεζοπόρο τμήμα που διέθεσε το ΓΕΕΘΑ, δυνάμεις της ΕΛΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Σημειώνεται ότι σήμερα το πρωί έφτασαν ακόμη 17 πυροσβέστες οι οποίοι μετέβησαν ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά, για να ενισχύσουν τις ομάδες των πεζοπόρων τμημάτων. Επιπλέον, σε γενική επιφυλακή τέθηκαν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες στην Περιφέρεια Κρήτης έως και την Τρίτη 9 Απριλίου

Μεγάλη καταστροφή

Παρόλα αυτά, η καταστροφή που άφησε πίσω της η φωτιά είναι μεγάλη, καθώς, όπως αναφέρει το radiolasithi, το καταπράσινο πευκόφυτο τοπίο που είχε απομείνει ανέγγιχτο από περασμένες πυρκαγιές, αυτή τη φορά δεν έγινε εφικτό να σωθεί στο σύνολό του με τις φλόγες μέσα σε λίγες ώρες να βρίσκονται από τους πρόποδες της Θρυπτής λίγα μέτρα πριν τη θάλασσα, πριν επεκταθεί ανατολικότερα.

Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, μέχρι χτες το μεσημέρι έγιναν στάχτη 2.000 στρέμματα στο Μαύρο Κόλυμπο Iεράπετρας, ενώ ευτυχώς η πυρκαγιά δεν μπήκε στο δασάκι του Κουτσουρά.

Τρία άτομα τραυματίστηκαν, ένας ηλικιωμένος πυροσβέστης κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης, μία γυναίκα με κάταγμα στο χέρι και πιο σοβαρά ένας 74χρονος πολίτης. O τελευταίος υπέστη σοβαρά εγκαύματα, την ώρα που προσπαθούσε να σώσει το χωράφι του, και νοσηλεύεται διασωληνωμένος στην ΜΕΘ του Βενιζέλειου.

Υπενθυμίζεται ότι οι οικισμοί Μαύρος Κόλυμπος, Αχλιά, Αγία Φωτιά και Γαλήνη είχαν εκκενωθεί και οι κάτοικοί τους, ύστερα από μηνύματα του 112, είχαν απομακρυνθεί από τις περιοχές λόγω της πυρκαγιάς που βρισκόταν σε εξέλιξη.

Στάχτη 2.000 στρέμματα

Συνολικά έγιναν στάχτη 2.000 στρέμματα στο Μαύρο Κόλυμπο στην Ιεράπετρα, όπως καταγράφονται απ’ το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης (https://rslab.gr/) του ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας), μέχρι τις πρώτες μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου, 6 Απριλίου 2024, με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων Sentinel-2.

Στις δορυφορικές εικόνες, απεικονίζεται η περιοχή πριν και μετά την πυρκαγιά, στα χρώματα του ορατού και του κοντινού υπέρυθρου. Επίσης με κόκκινο χρώμα εμφανίζεται η έως το μεσημέρι καμένη έκταση, ενώ με έντονο ροζ οι έως τότε ενεργές εστίες που κινούνταν προς το δασάκι του Κουτσουρά.

Φωτιά στο Λασίθι / Μεγάλη καταστροφή - Στάχτη πάνω από 2.000 στρέμματα μέσα σε λίγες ώρες
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις