Ακόμα κι όταν ξεπλένονται με νερό, πολλά χημικά παραμένουν στα φρούτα και τα λαχανικά. Ευτυχώς, υπάρχει μια απλή, φυσική και οικονομική μέθοδος καθαρισμού που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική: το ξίδι.
Ξίδι: Ο σύμμαχος στον καθαρισμό των τροφίμων
Το λευκό ξίδι ή το μηλόξιδο μπορούν να απομακρύνουν σημαντικό ποσοστό χημικών υπολειμμάτων από την επιφάνεια των φρούτων και των λαχανικών. Η διαδικασία είναι εύκολη:
Γεμίστε ένα μπολ ή μια λεκάνη με 1 μέρος ξίδι και 3 μέρη νερό. Τοποθετήστε τα τρόφιμα μέσα και αφήστε τα να μουλιάσουν για 15 έως 20 λεπτά. Το οξικό οξύ που περιέχει το ξίδι δρα με ήπιο τρόπο, χωρίς να επηρεάζει τη γεύση ή την υφή, ενώ βοηθά στην αποδόμηση ουσιών που δεν φεύγουν με απλό νερό.
Έξτρα φροντίδα: Απαλό τρίψιμο
Μετά το μούλιασμα, ξεπλύνετε τα τρόφιμα κάτω από τρεχούμενο νερό, χρησιμοποιώντας μια μαλακή βούρτσα. Δώστε προσοχή σε περιοχές όπως οι μίσχοι ή τα σημεία με σχισμές, όπου συσσωρεύονται εύκολα κατάλοιπα.
Αυτή η τεχνική είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τρόφιμα που καταναλώνονται με τη φλούδα, όπως μήλα, αχλάδια, φράουλες, σταφύλια, ντομάτες, αγγούρια, καρότα και κολοκυθάκια. Ακόμα και τα ευαίσθητα πράσινα φύλλα –όπως του σπανακιού ή της σαλάτας– μπορούν να καθαριστούν αποτελεσματικά, εφόσον χειριστούν με προσοχή.
Όχι όλα τα τρόφιμα δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες
Σε προϊόντα που ξεφλουδίζονται πριν την κατανάλωση, όπως μπανάνες, κρεμμύδια ή αβοκάντο, ο κίνδυνος από τα φυτοφάρμακα είναι μικρότερος, αλλά η διαδικασία καθαρισμού με ξίδι παραμένει προαιρετική και χρήσιμη.
Το συχνό λάθος των καταναλωτών
Πολλοί πιστεύουν ότι το πλύσιμο με νερό είναι αρκετό. Ωστόσο, τα περισσότερα φυτοφάρμακα είναι υδρόφοβα, δηλαδή έχουν σχεδιαστεί για να μην απομακρύνονται με το νερό – ούτε της βροχής, ούτε της βρύσης. Γι’ αυτό, η χρήση ξιδιού προσφέρει μια ασφαλέστερη και πιο ολοκληρωμένη λύση.