Breaking news

Χλωριούχο νάτριο
A

Το αλάτι είναι ζωτικής σημασίας για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς συμβάλλει στη ρύθμιση των υγρών, τη λειτουργία των μυών και τη μετάδοση των νευρικών σημάτων. Ωστόσο, η υπερβολική του κατανάλωση μπορεί να αποβεί επιβλαβής για την υγεία.

Η αυξημένη πρόσληψη νατρίου σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση υπέρτασης, μιας από τις κύριες αιτίες καρδιακών νοσημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Επιπλέον, το υπερβολικό αλάτι μπορεί να επιβαρύνει την καρδιά και τα νεφρά, ενώ ευνοεί την κατακράτηση υγρών και το πρήξιμο σε διάφορα σημεία του σώματος. Για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία της μείωσης του αλατιού στη διατροφή και της επιλογής προϊόντων με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

Αν και είναι γνωστό ότι τα πατατάκια περιέχουν πολύ αλάτι, υπάρχουν και άλλες τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά και περιέχουν εξίσου –αν όχι περισσότερο– νάτριο, χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε.

Για παράδειγμα, ένα μικρό σακουλάκι πατατάκια (περίπου 15 τεμάχια) περιέχει περίπου 170 mg νατρίου. Δείτε παρακάτω δέκα τροφές που ξεπερνούν αυτό το ποσό:

  1. Σούπα κονσέρβας (1 φλιτζάνι): 830 mg
  2. Έτοιμα μπισκότα ψυγείου: 528 mg
  3. Κονσερβοποιημένα μαύρα φασόλια (½ φλιτζάνι): 461 mg
  4. Τυρί παρμεζάνα (30 γρ.): 333 mg
  5. Έτοιμο dressing σαλάτας (2 κ.σ.): 304 mg
  6. Γαλλική μπαγκέτα: 218 mg
  7. Αλλαντικά (1 φέτα ψητό κρέας): 199 mg
  8. Τυρί τσένταρ (1 φέτα): 180 mg
  9. Γιαούρτι βανίλιας με χαμηλά λιπαρά (1 φλιτζάνι): 162 mg
  10. Κέτσαπ (1 κ.σ.): 154 mg

Η κατανάλωση αυτών των τροφών μπορεί εύκολα να μας οδηγήσει σε υπέρβαση της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας νατρίου, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να διαβάζουμε τις διατροφικές ετικέτες και να προτιμάμε πιο φυσικές επιλογές χωρίς προσθήκη αλατιού.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις