Breaking news

thalassina
A

Τα θαλασσινά αποτελούν από τις βασικότερες πηγές των ωμέγα-3 λιπαρών EPA και DHA, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και στηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς και της όρασης. Πολλαπλές μελέτες, σε δείγματα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση ψαριών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπαθειών και πρόωρου θανάτου.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία προτείνει την κατανάλωση 1 έως 2 μερίδων θαλασσινών εβδομαδιαίως, ιδανικά ως υποκατάστατο του επεξεργασμένου ή λιπαρού κρέατος.

Πόσο ψάρι είναι αρκετό;

Για ενήλικες και εφήβους, μια μερίδα ισοδυναμεί με περίπου 113 γραμμάρια. Στα παιδιά, η ποσότητα προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία. Οι εγκυμονούσες και οι θηλάζουσες καλό είναι να καταναλώνουν 2 έως 3 μερίδες την εβδομάδα, επιλέγοντας είδη με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, καθώς τα ωμέγα-3 συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Τα πιο ευεργετικά θαλασσινά

  1. Σολομός: Πλούσιος σε ωμέγα-3, με σχετικά χαμηλά επίπεδα ρύπων. Ο άγριος σολομός υπερτερεί του εκτροφής σε ποιότητα και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, αν και ο εκτροφής είναι οικονομικότερος.
  2. Σαρδέλες, αντσούγιες, σκουμπρί: Μικρού μεγέθους ψάρια, χαμηλά στην τροφική αλυσίδα, με ελάχιστη συσσώρευση τοξινών και υψηλή διατροφική αξία. Είναι περιβαλλοντικά φιλικά και γεμάτα ωφέλιμα λιπαρά.
  3. Πέστροφα: Πηγή βιταμινών D και B12, ωμέγα-3 και πρωτεΐνης. Έχει ήπια γεύση και θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
  4. Μύδια και στρείδια: Πλούσια σε ωμέγα-3, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, με χαμηλό υδράργυρο. Τα καλλιεργούμενα είδη θεωρούνται βιώσιμα, αλλά τα ωμά στρείδια καλό είναι να καταναλώνονται μαγειρεμένα λόγω πιθανής μικροβιακής επιμόλυνσης.

Θαλασσινά που απαιτούν προσοχή

  1. Γαρίδες, τιλάπια και γατόψαρο: Παρότι δημοφιλή, έχουν περιορισμένα ωμέγα-3. Προσφέρουν πρωτεΐνη, αλλά όχι τα καρδιοπροστατευτικά οφέλη άλλων ειδών.
  2. Τόνος (ιδιαίτερα albacore): Παρά την υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3, μπορεί να περιέχει αυξημένα επίπεδα υδραργύρου. Ο ελαφρύς τόνος σε κονσέρβα είναι καλύτερη επιλογή, αλλά οι ειδικοί συμβουλεύουν περιορισμένη κατανάλωση (1-3 μερίδες την εβδομάδα) και αποφυγή του από εγκύους.

Φυτικές εναλλακτικές για όσους δεν καταναλώνουν ψάρια

  1. Υπάρχουν φυτικές τροφές πλούσιες σε ALA, τη φυτική μορφή των ωμέγα-3, οι οποίες μπορούν να καλύψουν μέρος των διατροφικών αναγκών:
  2. Καρύδια
  3. Λιναρόσπορος, σπόροι τσία και κάνναβης
  4. Σόγια και προϊόντα της
  5. Έλαιο κραμβής (canola)
  6. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι

Επιπλέον, ζωικά προϊόντα από ζώα που τρέφονται με χόρτα (όπως αυγά, γάλα και κρέας) περιέχουν υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 σε σύγκριση με τα συμβατικά.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις