Breaking news

Υγεία και σώμα
A

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα εντοπίζουν κρίσιμους διατροφικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ένταση του πόνου – Νέα προσέγγιση στη θεραπεία με βάση την εξατομίκευση

Μια πρωτοποριακή μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα ανοίγει νέο κεφάλαιο στη διαχείριση του χρόνιου πόνου, αποκαλύπτοντας στενή σύνδεση μεταξύ χαμηλών επιπέδων μικροθρεπτικών συστατικών και της έντασης των συμπτωμάτων. Η επιστημονική ομάδα υποστηρίζει πως ελλείψεις σε βιταμίνες και μέταλλα – όπως η D, η B12, η C, το φολικό οξύ και το μαγνήσιο – ενδέχεται να επιδεινώνουν σημαντικά την εμπειρία του πόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του onmed.gr, η μελέτη, που χαρακτηρίζεται ως η πρώτη του είδους της για την κλίμακά της και την εφαρμογή της εξατομικευμένης ιατρικής (precision medicine), ανέλυσε δεδομένα από χιλιάδες άτομα. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες: άτομα χωρίς πόνο, με ήπιο έως μέτριο χρόνιο πόνο και με σοβαρό χρόνιο πόνο. Τα ευρήματα ήταν αποκαλυπτικά: όσο πιο σοβαρή η ανεπάρκεια συγκεκριμένων μικροθρεπτικών στοιχείων, τόσο αυξημένος ο κίνδυνος χρόνιου πόνου.

Ιδιαίτερη σημασία είχε η παρατήρηση ότι ακόμη και οριακά χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C σχετίζονταν με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης πόνου στους άνδρες, φανερώνοντας ότι ακόμη και ήπιες διατροφικές ελλείψεις μπορούν να έχουν απροσδόκητα ισχυρό αντίκτυπο.

Η δρ. Julie Pilitsis, νευροχειρουργός και επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Θεραπεύω ασθενείς με χρόνιο πόνο και πολλές φορές δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε διάγνωση. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει χειρουργική λύση, δεν σημαίνει ότι ο πόνος τους δεν είναι πραγματικός – απλώς υποδεικνύει τα όρια της κατανόησής μας».

Η ίδια προσθέτει ότι η συγκεκριμένη έρευνα ανοίγει δρόμους για μια πιο ολιστική θεώρηση της αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου. Αντί για φαρμακευτικές αγωγές ή παρεμβάσεις, οι ασθενείς μπορούν να ωφεληθούν από πιο απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους – ξεκινώντας από τη διατροφή τους.

Πέρα από τον ρόλο της διατροφής, η ομάδα των επιστημόνων επισημαίνει τη σημασία της εξατομικευμένης προσέγγισης. Όπως σημειώνουν, η μελέτη αποκάλυψε ότι ανεπάρκειες σε βιταμίνες και μέταλλα είναι πιο διαδεδομένες μεταξύ ατόμων με χρόνιο πόνο – ιδιαίτερα σε ορισμένες φυλετικές και εθνοτικές ομάδες, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την αποφυγή γενικεύσεων και την ανάγκη για προσαρμοσμένες παρεμβάσεις.

«Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ασθενών και να περιορίσουμε την ανάγκη για χρήση οπιοειδών. Τα ευρήματα αυτά αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», τονίζουν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), σχεδόν ένας στους τέσσερις ενήλικες στις ΗΠΑ πάσχει από χρόνιο πόνο – μια κατάσταση που δεν περιορίζεται μόνο στη σωματική δυσφορία, αλλά σχετίζεται και με ψυχικές νόσους, όπως κατάθλιψη, άγχος και εξαρτήσεις που συχνά παραμένουν χωρίς διάγνωση ή θεραπεία.

Η μελέτη αυτή ρίχνει φως σε έναν συχνά παραγνωρισμένο παράγοντα – τη διατροφή – προσφέροντας ελπίδα για μια πιο ανθρώπινη και βιώσιμη προσέγγιση στη μάχη κατά του χρόνιου πόνου.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις