Ο Αμερικανός καρδιολόγος Dr. Andrew Freeman, γνωστός για την προσήλωσή του σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αποκαλύπτει ποιο είναι το καθημερινό του πρωινό – μια επιλογή απλή, φυτική και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που ενισχύει την υγεία της καρδιάς.
Το «καρδιοπροστατευτικό» πρωινό του Dr. Freeman
Η συνταγή του δεν περιλαμβάνει πολύπλοκα υλικά ή λιπαρές προσθήκες. Ο ίδιος επιλέγει ένα φλιτζάνι βρώμη μαγειρεμένη με νερό – χωρίς γάλα ή βούτυρο – την οποία συνοδεύει με μούρα, λιναρόσπορο και καρύδια. Όπως εξηγεί, αυτός ο συνδυασμός προσφέρει φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και καλά λιπαρά, συστατικά-κλειδιά για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.
Γιατί η βρώμη θεωρείται υπερτροφή για την καρδιά
Η βρώμη –ιδίως στη λιγότερο επεξεργασμένη μορφή της– περιέχει σημαντικές ποσότητες θειαμίνης (βιταμίνης Β1) και βήτα-γλυκάνης, ενός είδους διαλυτής ίνας που συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Όπως αναφέρει και η Κλινική Mayo, η βήτα-γλυκάνη ενισχύει επιπλέον την υγεία του εντέρου, ευνοώντας την ανάπτυξη «καλών» βακτηρίων.
Η διαιτολόγος Maggie Michalczyk επισημαίνει ότι η βρώμη προσφέρει αίσθημα κορεσμού που διαρκεί και βελτιώνει την πεπτική λειτουργία, χάρη στη ζελατινώδη υφή που σχηματίζει στο έντερο.
Τι αποφεύγει ένας καρδιολόγος στο πρωινό του
Ο Dr. Freeman απορρίπτει επιλογές όπως αυγά, γλυκά ψωμάκια και άλλα αρτοσκευάσματα, που συνήθως περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και χοληστερόλη. Όπως σημειώνει, μπορεί να καταναλώνονται περιστασιακά, αλλά είναι σημαντικό να συνοδεύονται από πιο υγιεινές τροφές – όπως φρούτα ή βρώμη – ώστε να περιορίζονται οι αρνητικές επιπτώσεις τους στην υγεία.