Το παραδοσιακό τυλιχτό σουβλάκι, αγαπημένο street food των Ελλήνων, φαίνεται πως στην Κρήτη μετατρέπεται πλέον σε ακριβή συνήθεια, καθώς οι τιμές του έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με έρευνα του Creta24.gr σε πλατφόρμες ηλεκτρονικής παραγγελίας, οι εποχές που ένα πιτόγυρο κόστιζε 2,50 ευρώ ανήκουν στο παρελθόν. Σήμερα, σε αρκετές ψησταριές η τιμή ξεπερνά τα 6 ευρώ, ενώ δεν λείπουν περιπτώσεις όπου αγγίζει ακόμη και τα 7 ευρώ. Οι εικόνες που δημοσιεύτηκαν στην έρευνα καταγράφουν ανάγλυφα τη μεγάλη ανατροπή.
Αν και ορισμένα καταστήματα επιχειρούν να κρατήσουν πιο προσιτές τιμές, το βασικό τυλιχτό κοστίζει περίπου 6 ευρώ, ενώ αν ο καταναλωτής επιλέξει μπιφτέκι ή πανσέτα, το κόστος μπορεί να ξεπεράσει τα 7 ευρώ.
Οι επαγγελματίες του χώρου αποδίδουν τις αυξήσεις στην εκτίναξη των τιμών των πρώτων υλών, με το κρέας και άλλα βασικά συστατικά να έχουν ακριβύνει σημαντικά. Το «ράλι» αυτό περνά αναπόφευκτα στο τελικό προϊόν.
Έτσι, μία καθημερινή απόλαυση για τους Κρητικούς –και όχι μόνο– εξελίσσεται σε μια μικρή πολυτέλεια, προκαλώντας ανησυχία στους καταναλωτές και θέτοντας ερωτήματα για τη διατήρηση της προσβασιμότητας των παραδοσιακών γεύσεων στο ευρύ κοινό.