Breaking news

Πλήρες vs ελαφρύ γάλα: Τελικά ποιο είναι πιο υγιεινό;
A

Το ερώτημα για το ποιο γάλα είναι πιο υγιεινό, το πλήρες ή το χαμηλών λιπαρών, παραμένει ανοιχτό, με την επιστημονική κοινότητα να παρουσιάζει συχνά αντικρουόμενα δεδομένα.

«Αν είστε μπερδεμένοι σχετικά με το ρόλο του γάλακτος και άλλων γαλακτοκομικών τροφίμων σε μια υγιεινή διατροφή, δεν είστε οι μόνοι», επισημαίνει ο Walter Willett, καθηγητής Επιδημιολογίας και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Harvard.

Για δεκαετίες, οι διατροφικές οδηγίες πρότειναν τρεις μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως, κατά προτίμηση χαμηλών λιπαρών, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά που συνδέονται με καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, νεότερες ανασκοπήσεις μελετών δείχνουν ότι ούτε τα πλήρη ούτε τα ελαφρά γαλακτοκομικά αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Η ουσία κρύβεται στον όρο «ουδέτερο». Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση γάλακτος, γιαουρτιού ή τυριού, ανεξάρτητα από τα λιπαρά, δεν βρέθηκε πιο επιβλαβής σε σχέση με άλλα τρόφιμα που συγκρίθηκαν, όπως ζάχαρη, λευκό ψωμί ή επεξεργασμένο κρέας. Αυτό όμως δεν συνεπάγεται ότι είναι εξίσου υγιεινά με φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως οι ξηροί καρποί, η σόγια και τα όσπρια.

Μεγάλες έρευνες στις ΗΠΑ έδειξαν ότι η κατανάλωση πλήρους γάλακτος συνδέθηκε με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας, ενώ το γάλα χαμηλών λιπαρών όχι. Παράλληλα, η αντικατάσταση γαλακτοκομικών λιπαρών με φυτικά λίπη, όπως ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινή διατροφή:

  • Το γιαούρτι και το τυρί, ιδιαίτερα τα προϊόντα ζύμωσης, αποτελούν ίσως τις πιο ευνοϊκές γαλακτοκομικές επιλογές.
  • Η ποσότητα έχει σημασία: μία μερίδα γαλακτοκομικού με πλήρη λιπαρά την ημέρα έχει μικρή επίδραση στον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
  • Αν επιλέξετε χαμηλών λιπαρών γάλα, δώστε προσοχή στο τι αντικαθιστά το λίπος, προϊόντα με ζάχαρη ή επεξεργασμένα άμυλα μπορεί να είναι χειρότερα.
  • Τα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες και μέταλλα) παραμένουν ίδια σε όλα τα είδη γάλακτος, πλήρες, ελαφρύ ή αποβουτυρωμένο.
  • Για εναλλακτικές, το γάλα σόγιας χωρίς πρόσθετα ζάχαρης αποτελεί μια υγιεινή επιλογή.
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις