Όταν καθαρίζετε μια μπανάνα, ίσως έχετε προσέξει τα λεπτά «κορδόνια» που απλώνονται κατά μήκος του καρπού. Αυτά τα νήματα ονομάζονται φλοίωμα και αποτελούν τμήμα του αγγειακού συστήματος της μπανάνας, το οποίο μεταφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά στο φρούτο καθώς αυτό αναπτύσσεται.
Παρότι συχνά θεωρούνται ενοχλητικά και καταλήγουν στα σκουπίδια, είναι απολύτως βρώσιμα και ιδιαίτερα ωφέλιμα.
Συγκεκριμένα, περιέχουν φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στη σωστή πέψη και στον κορεσμό, αλλά και σημαντικά στοιχεία όπως κάλιο, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C, που ενισχύουν τη μυϊκή και νευρική λειτουργία, καθώς και την άμυνα του οργανισμού.
Το φλοίωμα δεν επηρεάζει τη γεύση της μπανάνας και μπορεί να καταναλωθεί μαζί με το φρούτο, σε σαλάτες ή ακόμη και με ξηρούς καρπούς. Έτσι, η κατανάλωσή του προσθέτει επιπλέον αξία στη διατροφή σας, κάτι που οι ειδικοί συστήνουν να μην παραβλέπετε.