Αν υπάρχει ένα υλικό που δεν λείπει ποτέ από καμία κουζίνα στον κόσμο, αυτό είναι το κρεμμύδι. Κι όμως, όσοι ξέρουν να μαγειρεύουν γνωρίζουν καλά ότι δεν είναι όλα τα κρεμμύδια ίδια. Άλλο το λευκό, άλλο το κόκκινο και οι διαφορές τους δεν περιορίζονται μόνο στο χρώμα.
Τα λευκά κρεμμύδια έχουν πιο «κοφτερή» και πικάντικη γεύση. Είναι η ιδανική επιλογή για μαγειρευτά, τηγανητά ή σάλτσες, όπου θέλουμε το φαγητό να έχει ένταση. Όταν μαγειρευτούν, γλυκαίνουν και γίνονται πιο απαλά, αλλά κρατούν πάντα αυτόν τον δυνατό χαρακτήρα που τα κάνει να ξεχωρίζουν.
Από την άλλη, τα κόκκινα ή μοβ κρεμμύδια είναι σαφώς πιο ήπια και ελαφρώς γλυκά. Τρώγονται καλύτερα ωμά σε σαλάτες, σάντουιτς ή πιάτα που θέλουν δροσιά και φρεσκάδα. Όταν καραμελώνονται, η γλυκύτητά τους απογειώνεται, μετατρέποντάς τα σε εξαιρετική προσθήκη σε ψητά και σαλάτες.
Με λίγα λόγια: τα λευκά κρεμμύδια δίνουν «δύναμη» στο μαγείρεμα, τα κόκκινα δίνουν «γλύκα» και ισορροπία στα πιάτα που τρώγονται κρύα ή ελαφρά.