Όλοι αγαπάμε ένα λαχταριστό, φρέσκο κέικ, αλλά πόσο εκνευριστικό είναι όταν προσπαθούμε να το κόψουμε και θρυμματίζεται;
Ευτυχώς, με μερικά απλά κόλπα από επαγγελματίες ζαχαροπλάστες, η διαδικασία γίνεται παιχνιδάκι.
Χρησιμοποίησε το σωστό μαχαίρι
Το μαχαίρι που θα επιλέξεις παίζει καθοριστικό ρόλο.
Ιδανικά, προτίμησε ένα μακρύ, λεπτό μαχαίρι με οδοντωτή λεπίδα (σαν αυτό που χρησιμοποιείς για ψωμί). Η οδοντωτή λεπίδα κόβει χωρίς να συμπιέζει το κέικ, κρατώντας τα κομμάτια καθαρά.
Προετοίμασε το κέικ
Αν το κέικ είναι πολύ φρέσκο και αφράτο, ίσως χρειάζεται λίγη ψύξη πριν το κόψεις.
Τοποθέτησέ το στο ψυγείο για 20–30 λεπτά ή ακόμη και στην κατάψυξη για 10–15 λεπτά. Αυτό «σταθεροποιεί» την υφή και μειώνει τον κίνδυνο θρυμματισμού.
Σωστή τεχνική κοπής
Το μυστικό είναι να μην πιέζεις το κέικ. Τοποθέτησε τη λεπίδα στο σημείο που θέλεις να κόψεις και χρησιμοποίησε απαλές, πριονιστές κινήσεις, κινώντας το μαχαίρι μπρος-πίσω.
Μην προσπαθείς να κόψεις σε μια κίνηση.
Καθαρίζεις το μαχαίρι ανάμεσα σε κάθε κομμάτι
Ένα μαχαίρι γεμάτο ψίχουλα θα δυσκολέψει τα επόμενα κοψίματα. Σκούπισέ το με ζεστό πανί ή χαρτί κουζίνας ανάμεσα σε κάθε κομμάτι για να διατηρούνται τα κομμάτια καθαρά και ομοιόμορφα.
Επιπλέον tips για διακόσμηση και σερβίρισμα
-
Αν το κέικ έχει στρώσεις ή γλάσο, κόψε πρώτα τις άκρες για να έχεις καθαρές γραμμές.
-
Χρησιμοποίησε σπάτουλα ή πλαστική σπάτουλα για να σερβίρεις τα κομμάτια χωρίς να καταστραφούν.
-
Για πολύ αφράτα κέικ, όπως sponge cakes, μπορείς να χρησιμοποιήσεις νυχτερινή ψύξη ώστε να είναι πιο σταθερά.
Με αυτά τα μυστικά, το επόμενο κέικ που θα κόψεις θα μοιάζει βγαλμένο από επαγγελματικό ζαχαροπλαστείο, χωρίς θρυμματισμένα κομμάτια και με όμορφη παρουσίαση. Ένα καθαρό, τέλειο κόψιμο κάνει τη γεύση ακόμη πιο απολαυστική!