Τα αντικολλητικά τηγάνια είναι από τα πιο χρήσιμα εργαλεία στην κουζίνα, αλλά συχνά τα καταστρέφουμε χωρίς να το καταλαβαίνουμε.
Το πιο συχνό λάθος; Χρήση μεταλλικών σκευών ή έντονο τρίψιμο που φθείρει την επίστρωση.
Γιατί είναι πρόβλημα
Η αντικολλητική επίστρωση είναι ευαίσθητη και η φθορά της μπορεί να οδηγήσει σε:
-
απώλεια της αντικολλητικής ιδιότητας,
-
προσκόλληση φαγητού,
-
πιθανή μεταφορά μικροσωματιδίων στην τροφή.
Ακόμα και αν φαίνεται ότι το τηγάνι «αντέχει», κάθε χρήση σκληρού σκεύους μειώνει τη διάρκεια ζωής του.
Πώς να τα χρησιμοποιούμε σωστά
- Χρησιμοποίησε σιλικονούχα, ξύλινα ή πλαστικά σκεύη αντί για μεταλλικά.
- Μαγείρεψε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία: οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες φθείρουν γρήγορα την επίστρωση.
- Μην πλένεις το τηγάνι με σκληρά σφουγγάρια ή απορρυπαντικά με σκόνες: προτίμησε μαλακό σφουγγάρι και χλιαρό νερό.
- Μην αποθηκεύεις άλλα σκεύη πάνω στο αντικολλητικό: η πίεση και η τριβή χαράζουν την επιφάνεια.
Extra tip
Αν δεις ότι η αντικολλητική επιφάνεια έχει αρχίσει να φθείρεται, σκέψου να αντικαταστήσεις το τηγάνι. Η διάρκεια ζωής του μέσου αντικολλητικού τηγανιού είναι περίπου 3 - 5 χρόνια με σωστή χρήση.
Με λίγη προσοχή, τα αντικολλητικά τηγάνια μπορούν να κρατήσουν περισσότερο και να συνεχίσουν να κάνουν το μαγείρεμα πιο εύκολο και υγιεινό.