Breaking news

Νόμος Κατσέλη: Σε άμεση ισχύ οι μειωμένες δόσεις – Τι αλλάζει για τους δανειολήπτες
A
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις.
Βάλε το proson.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google

Σε άμεση εφαρμογή τίθεται η νέα νομοθετική ρύθμιση που αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού των μηνιαίων δόσεων για όσους έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη (ν. 3869/2010), προσφέροντας σημαντική οικονομική ελάφρυνση σε χιλιάδες δανειολήπτες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η νέα διάταξη εφαρμόζεται από τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ και αφορά όλες τις ενεργές δικαστικές ρυθμίσεις που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί ή δεν είχαν εκπέσει κατά την έναρξη ισχύος του νέου νόμου.

Νέος τρόπος υπολογισμού των δόσεων

Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά τον τρόπο υπολογισμού του τόκου. Πλέον, ο τόκος θα επιβάλλεται μόνο επί της μηνιαίας δόσης και όχι με τον προηγούμενο τρόπο, γεγονός που οδηγεί σε αισθητά χαμηλότερες μηνιαίες καταβολές για τους δικαιούχους.

Οι δανειολήπτες που επιθυμούν να ενημερωθούν για το νέο ποσό της δόσης τους μπορούν να απευθύνονται στην τράπεζα ή στην εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων (servicer) που έχει αναλάβει το δάνειό τους.

Τι ισχύει για τα ποσά που καταβλήθηκαν επιπλέον

Η νέα ρύθμιση προβλέπει επίσης τον επανυπολογισμό των ποσών που έχουν ήδη καταβληθεί με βάση τον προηγούμενο τρόπο υπολογισμού των τόκων.

Η διαδικασία αυτή θα πραγματοποιηθεί από τους πιστωτές και αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες, καθώς απαιτείται η επεξεργασία μεγάλου αριθμού δανειακών φακέλων.

Τα ποσά που θα προκύψουν ως υπερβάλλουσες καταβολές δεν θα επιστραφούν στους δανειολήπτες. Αντίθετα, θα συμψηφιστούν με το υπόλοιπο κεφάλαιο του δανείου και θα αφαιρεθούν από τις τελευταίες δόσεις του προγράμματος αποπληρωμής που έχει εγκριθεί από το δικαστήριο. Έτσι, οι οφειλέτες θα εξοφλήσουν το δάνειό τους νωρίτερα, χωρίς να μεταβάλλεται το ύψος της μηνιαίας δόσης, πέραν της μείωσης που προκύπτει από τον νέο τρόπο υπολογισμού του τόκου.

Παραδείγματα που δείχνουν τη διαφορά

Για παράδειγμα, δανειολήπτης με δικαστικά ορισμένη μηνιαία δόση 300 ευρώ κατέβαλλε μέχρι σήμερα συνολικά 340 ευρώ, καθώς η επιβάρυνση από τους τόκους ανερχόταν στα 40 ευρώ.

Με τη νέα ρύθμιση, ο τόκος υπολογίζεται αποκλειστικά επί της μηνιαίας δόσης, με αποτέλεσμα η επιβάρυνση να μειώνεται σημαντικά. Ενδεικτικά, εάν ο τόκος διαμορφωθεί στα 8 ευρώ, η συνολική μηνιαία καταβολή περιορίζεται στα 308 ευρώ, μειώνοντας αισθητά το οικονομικό βάρος.

Σε άλλη περίπτωση, δανειολήπτης που διαπιστώνεται μετά τον επανυπολογισμό ότι έχει καταβάλει επιπλέον 2.500 ευρώ, δεν θα λάβει το ποσό αυτό πίσω. Ωστόσο, το ποσό θα αφαιρεθεί από το ανεξόφλητο κεφάλαιο του δανείου και θα συμψηφιστεί με τις τελευταίες δόσεις της δικαστικής ρύθμισης. Αυτό σημαίνει ότι ο οφειλέτης θα ολοκληρώσει την αποπληρωμή νωρίτερα ή θα απαλλαγεί από αντίστοιχο αριθμό δόσεων, χωρίς να επηρεάζεται το ύψος των τρεχουσών μηνιαίων καταβολών.

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις.
Βάλε το proson.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google

Δημοφιλείς Ειδήσεις