Breaking news

Γάζα
A

Ανελέητο είναι το σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Γάζα, παρά την εορταστική περίοδο, με τους Ισραηλινούς στρατιώτες να βομβαρδίζουν τη Χαν Γιουνίς, χθες, Παρασκευή το βράδυ. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές σχεδόν 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε 24 ώρες.

Παράλληλα, πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιδρομές στον καταυλισμό Νουσεϊράτ στο κεντρικό τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, σύμφωνα με ιατρούς και Παλαιστίνιους δημοσιογράφους.

Οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκοπούν την Χαν Γιουνίς προετοιμάζοντας μια περαιτέρω προέλαση στην νότια αυτή πόλη, τμήματα της οποίας κατέλαβαν στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ ανέφερε ότι: «Οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις προσεγγίζουν κέντρα διοίκησης και αποθήκες όπλων της Χαμάς».

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανέφεραν παράλληλα χθες ότι κατέστρεψαν ένα από τα κρησφύγετα του Γιαχία Σινουάρ, του ηγέτη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Το οίκημα βρισκόταν κοντά στην πόλη της Γάζας.

Οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές της ανέφεραν ότι 187 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα μέσα σε ένα 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 21.507 νεκρούς – περίπου το 1% του πληθυσμού του πολιορκούμενου θύλακα – από την έναρξη του πολέμου της 7ης Οκτωβρίου. Υπάρχουν φόβοι ότι χιλιάδες ακόμη πτώματα βρίσκονται θαμμένα κάτω από ερείπια.

Ένας Παλαιστίνιος δημοσιογράφος που εργαζόταν για το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Quds σκοτώθηκε μαζί με μέλη της οικογένειάς του σε αεροπορική επιδρομή στο σπίτι τους στον καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, δήλωσαν υγειονομικοί αξιωματούχοι και άλλοι δημοσιογράφοι.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς, 106 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου.

Στη Χάγη προσέφυγε η Νότια Αφρική - Κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία των Παλαιστινίων

Η Νότια Αφρική προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται η Σύμβαση για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος της γενοκτονίας με τις επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων, στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι το όργανο του ΟΗΕ που επιλύει τις διαμάχες μεταξύ των κρατών. Οι αποφάσεις του δεν επιδέχονται έφεσης, όμως δεν διαθέτει και κανένα μέσο για να επιβάλει την εφαρμογή τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο, η Νότια Αφρική κατηγορεί το Ισραήλ ότι επιδίδεται σε «πράξεις γενοκτονίας εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα».

Στην καταγγελία της η Νότια Αφρική τόνισε ότι: «Οι πράξεις και οι παραλείψεις του Ισραήλ προσλαμβάνουν γενοκτόνο χαρακτήρα, δεδομένου ότι συνοδεύονται από τη συγκεκριμένη πρόθεση (…) καταστροφής των Παλαιστίνιων της Γάζας, ως μέρους της ευρύτερης εθνικής, φυλετικής και εθνοτικής ομάδας των Παλαιστινίων», αναφέρει η ανακοίνωση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

«Με τη συμπεριφορά του –μέσω των οργάνων και των παραγόντων του και των άλλων προσώπων και οντοτήτων που δρουν βάσει των οδηγιών του ή υπό τη διεύθυνση, τον έλεγχο ή την επιρροή του– απέναντι στους Παλαιστίνιους της Γάζας, το Ισραήλ αμελεί τις υποχρεώσεις που έχει επωμιστεί με τη Σύμβαση κατά της γενοκτονίας», σύμφωνα με την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής.

Η καταγγελία κατατέθηκε σήμερα Παρασκευή, κατά την 84η ημέρα του πολέμου που ξεκίνησε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου. Τότε σκοτώθηκαν περίπου 1.140 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, ενώ 250 απήχθησαν από τη Χαμάς και μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας όπου κρατούνται μέχρι και σήμερα οι 129 από αυτούς.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε ότι θα καταστρέψει τη Χαμάς και σφυροκοπά τον ισραηλινό θύλακα τον οποίο ελέγχει η οργάνωση από το 2007. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, τουλάχιστον 21.507 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μετά τις 7 Οκτωβρίου στη Λωρίδα της Γάζας και οι περισσότεροι από αυτούς ήταν γυναίκες και παιδιά. Από τα 2,4 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας, το 85% αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις εστίες του και να αναζητήσει ασφαλές καταφύγιο στον νότο.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ απέρριψε αμέσως την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο ΔΔ, χαρακτηρίζοντάς την αβάσιμη συκοφαντία του αίματος, χωρίς καμία νομική αξία και διαβεβαιώνοντας ότι τηρεί το διεθνές δίκαιο στον πόλεμο με τη Χαμάς στη Γάζα.

«Η Νότια Αφρική συνεργάζεται με μια τρομοκρατική οργάνωση που ζητά την καταστροφή του Ισραήλ. Ο λαός της Γάζας δεν είναι εχθρός του Ισραήλ, το οποίο καταβάλλει προσπάθεια να περιορίσει την πρόκληση βλάβης σε αμάχους», πρόσθεσε το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις