Σοκ προκαλεί η υπόθεση που ερευνά η αστυνομία σε μία από τις πιο δημοφιλείς τουριστικές περιοχές της Ισπανίας, μετά τον εντοπισμό πτωμάτων στη θάλασσα, με δεμένα τα χέρια και τα πόδια.
Τουλάχιστον πέντε σοροί έχουν ανασυρθεί από τα νερά των Βαλεαρίδων, ανοιχτά της Μαγιόρκα, από δυνάμεις της Πολιτοφυλακής. Οι Αρχές εκτιμούν ότι πρόκειται για μετανάστες που επιχείρησαν να φτάσουν στις ισπανικές ακτές διασχίζοντας το επικίνδυνο πέρασμα από την Αλγερία — μια διαδρομή που έχει κοστίσει χιλιάδες ζωές.
Αν και δεν είναι ασυνήθιστο να εντοπίζονται σοροί μεταναστών στις παραλίες, η μακάβρια λεπτομέρεια ότι τα συγκεκριμένα πτώματα ήταν δεμένα, ενισχύει το σενάριο της εγκληματικής ενέργειας. Οι Αρχές υποπτεύονται ότι τα θύματα μπορεί να είχαν αντιπαράθεση εν πλω, να δέθηκαν και να πετάχτηκαν στη θάλασσα, κάτι που θα συνιστούσε ξεκάθαρη δολοφονία.
Η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες θανάτου, ωστόσο αντιμετωπίζει σοβαρά εμπόδια, καθώς οι περισσότεροι μετανάστες που διασχίζουν το πέρασμα από τις αλγερινές ακτές βρίσκονται σε καθεστώς παρανομίας και σπάνια καταγγέλλουν την κακοποίηση που ενδεχομένως υφίστανται.
Η μακάβρια ανακάλυψη έγινε σταδιακά τον τελευταίο μήνα, ωστόσο οι Αρχές τηρούν σιγή ιχθύος για την πορεία των ερευνών. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί πέντε πτώματα σε διαφορετικά σημεία της θαλάσσιας περιοχής των Βαλεαρίδων, όλα με εμφανή σημάδια ότι ήταν δεμένα χειροπόδαρα.
Για κάθε περίπτωση εφαρμόστηκε το πρωτόκολλο που προβλέπεται για βίαιους θανάτους. Οι σοροί εξετάζονται από ιατροδικαστές και ειδικά κλιμάκια της Πολιτικής Φρουράς, με τη συλλογή δακτυλικών αποτυπωμάτων (όπου είναι εφικτό) ή δειγμάτων DNA.
Παράλληλα, οι Βαλεαρίδες Νήσοι καταγράφουν ραγδαία αύξηση αφίξεων μεταναστών μέσω θαλάσσης. Μόνο το τριήμερο 20 έως 22 Ιουνίου, οι Αρχές διέσωσαν 344 άτομα που επέβαιναν σε επισφαλή σκάφη. Την Παρασκευή 20 Ιουνίου εντοπίστηκαν 195 μετανάστες, το Σάββατο 106 και την Κυριακή άλλοι 39.