Το σκάνδαλο των «διπλών συμβάσεων» στα ιδιωτικά σχολεία συνεχίζεται και παίρνει νέες διαστάσεις όπως αποκαλύπτει η Ομοσπονδία ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ). Η διπλή σύμβαση γίνεται παράνομα ώστε η μία να σταλεί στο υπουργείο Παιδείας (το διοριστήριο) και η δεύτερη για να ανέβει στο ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας.
Σύμφωνα με την καταγγελία, η πρακτική των «διπλών συμβάσεων» επιτρέπει στα ιδιωτικά σχολεία να απολύουν εκπαιδευτικούς χωρίς αποζημίωση καθώς και να καταβάλουν λιγότερες αποδοχές. Το υπουργείο Παιδείας κωφεύει στις οχλήσεις τις Ομοσπονδίας που προτείνει λύσεις για να λυθεί το πρόβλημα που αφήνει μετέωρους και ανοχύρωτους τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς απέναντι στην εργοδοσία.
Συγκεκριμένα, η ΟΙΕΛΕ έχει προτείνει υπουργείο την έκδοση οδηγίας από τη Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης που θα υποχρεώνει τα ιδιωτικά σχολεία να αποστέλλουν στις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, και τη σύμβαση που καταχωρίζουν στο ΠΣ Εργάνη, ώστε να γίνεται διασταύρωση των στοιχείων και να αποκαλύπτεται οποιαδήποτε παρανομία ή λάθος.
«Δυστυχώς, απευθυνόμαστε μέχρι τώρα σε «ώτα μη ακουόντων» και πραγματικά δεν αντιλαμβανόμαστε τους λόγους που το υπουργείο δεν ακολουθεί μια τόσο εύκολη στην εφαρμογή και τόσο αποτελεσματική λύση για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Μήπως είναι, τελικά, τόσο ισχυρές οι πιέσεις κάποιων εργοδοτών, ώστε να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση;», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Το κόλπο με τις διπλές συμβάσεις
Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ το κόλπο με τις διπλές συμβάσεις έχει τρεις συνιστώσες οι οποίες επιτρέπουν στα ιδιωτικά σχολεία:
1. Να απολύουν παράνομα τους εκπαιδευτικούς χωρίς αποζημίωση
Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί από την πρώτη ημέρα της σύμβασής τους πρέπει να συνάπτουν συμβάσεις αορίστου χρόνου βάσει της κείμενης νομοθεσίας (πλην λίγων εκπαιδευτικών που αναπληρώνουν εγκύους κ.λπ.). Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης υποχρεωτικά εκδίδουν διοριστήριο του υπουργείου, όπου αναφέρεται ρητά ότι ο εκπαιδευτικός είναι αορίστου χρόνου. Κάποιοι «πονηροί» ιδιοκτήτες, όμως, στη δεύτερη σύμβαση που (επίσης υποχρεωτικά) κατατίθεται στην Εργάνη, τούς δηλώνουν παράνομα ως ορισμένου χρόνου. Έτσι λοιπόν, ενώ ενημερώνουν τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης ότι απέλυσαν τον εκπαιδευτικό, στην Εργάνη ανακοινώνουν απλώς «λύση σύμβασης λόγω λήξης του χρόνου της» κι έτσι γλιτώνουν την καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης!
2. Να καταβάλλουν λιγότερες αποδοχές
Συχνά, επίσης, παρατηρείται το φαινόμενο να δηλώνονται στο ΠΣ Εργάνη λιγότερες ώρες από τις προβλεπόμενες στο διοριστήριο προκειμένου να αμείβεται ο εκπαιδευτικός λιγότερο. «Περιττό να σημειώσουμε» αναφέρει η Ομοσπονδία «ότι με τις πρακτικές αυτές γλιτώνουν χιλιάδες ευρώ, τα οποία «ληστεύουν» από τις τσέπες των εκπαιδευτικών».
3. Να κάνουν κι άλλα λάθη
Παρατηρείται, επίσης, και το αντίθετο φαινόμενο: ενώ ο ιδιωτικός εκπαιδευτικός έχει διοριστήριο με σύμβαση ορισμένου χρόνου, στην Εργάνη να δηλώνεται λανθασμένα ως αορίστου.