Breaking news

Νέα πληρωμή για το επίδομα θέρμανσης - Στα ταμεία οι δικαιούχοι
A

Μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024 αναμένεται να πιστωθεί από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η δεύτερη δόση του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους που έκαναν αίτηση τον Δεκέμβριο στο myΘέρμανση και εγκρίθηκε. Υπενθυμίζουμε ότι η πρώτη δόση πληρώθηκε τον Δεκέμβριο, ενώ  η πληρωμή του Φεβρουαρίου θα αφορά το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2024.

Μετά τον Φεβρουάριο θα ακολουθήσει ακόμα μία πληρωμή, η οποία θα γίνει έως τις 30 Απριλίου 2024. Η πληρωμή αυτή θα αφορά το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2024. Ειδικά για το φυσικό αέριο και για την κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, θα καταχωρούνται έως την 15η Ιουλίου 2024 δικαιολογητικά με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 30η Ιουνίου 2024 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 31η Ιουλίου 2024.

Να σημειωθεί ότι όσοι έλαβαν πέρυσι διπλάσιο επίδομα θέρμανσης, καθώς γύρισαν την πλάτη στο φυσικό αέριο ή ήταν νέοι δικαιούχοι η προκαταβολή ορίζεται στο ήμισυ του συνολικού επιδόματος που τους είχε καταβληθεί.

Η καταβολή των δόσεων

Ειδικότερα η καταβολή των παραπάνω δόσεων πραγματοποιείται μετά την αφαίρεση της καταβληθείσας προκαταβολής. Η  καταχώρηση των αποδείξεων δεν αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς τα στοιχεία αγοράς αντλούνται απευθείας από το σύστημα Ήφαιστος και ο δικαιούχος δεν χρειάζεται να υποβάλλει κανένα παραστατικό μετά την αγορά.

Ακόμη, υπενθυμίζεται ότι οι αγορές που αφορούν σε πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης, φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα (πέλετ) και θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων έως και την 31η Μαρτίου 2024.

Κατ ’εξαίρεση για τα καυσόξυλα οι αγορές πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η Ιουνίου 2023 έως και την 31η Μαρτίου 2024. Σημειώνεται ότι κάθε δικαιούχος δικαιούται επιδότησης ενός μόνο είδους καυσίμου θέρμανσης.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος 

Αναφορικά με τα οικονομικά κριτήρια που απαιτούνται, σημειώνεται ότι το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πρέπει να ανέρχεται έως τα 16.000 ευρώ για μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για το ζευγάρι συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το όριο είναι 29.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο. Για πρώτη φορά φέτος έχει τεθεί ως κριτήριο τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του νοικοκυριού από επιχειρηματική δραστηριότητα να μην υπερβαίνουν το ποσό των 80.000 ευρώ , με σκοπό την καλύτερη στόχευση των δικαιούχων.

Η αξία της ακίνητης περιουσίας (όπως υπολογίζεται για τον προσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ), δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και τις 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Σχετικά με τον υπολογισμό του επιδόματος λαμβάνονται υπόψη τις λεγόμενες βαθμοημέρες, που έχουν να κάνουν με δείκτες ψύχους και απαιτήσεων κατανάλωσης ενέργειας για τη θέρμανση ενός κτιρίου. Το επίδομα που θα λάβει κάθε δικαιούχος δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ, ούτε να υπερβαίνει τα 800 ευρώ. Το ανώτατο ποσό αυξάνεται μέχρι το ποσό των 1.000 ευρώ για οικισμούς με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες.

Τι ισχύει για το επίδομα θέρμανσης με ρεύμα

Ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις στο myΘέρμανση για τη χορήγηση της έκτακτης ενίσχυσης στους πολίτες που χρησιμοποιούν ρεύμα για να ζεσταθούν (δηλαδή air condition, ηλεκτρικές σόμπες, κ.ά.). Να σημειωθεί ότι για να είναι κάποιος δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης για το ρεύμα δεν θα πρέπει να είναι δικαιούχος του επιδόματος για κάποιο άλλο είδος καυσίμου (π.χ. πετρέλαιο θέρμανσης, καυσόξυλα, φυσικό αέριο κ.λπ.).

Ωστόσο, όσοι έκαναν αίτηση και έγινε δεκτή ενδέχεται να απογοητευθούν, καθώς δεν αναμένεται να δουν χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό για το ρεύμα. Ο λόγος είναι για το ότι το επίδομα θέρμανσης δεν θα δοθεί ως χρηματική ενίσχυση, αλλά ως έκπτωση στον λογαριασμό ρεύματος που θα εκδοθεί μετά την περίοδο της επιδότησης. 

Η επιδότηση για το ρεύμα θα δοθεί στα νοικοκυριά για το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως 31 Μαρτίου 2024 και θα κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ για όλη την περίοδο εφαρμογής του μέτρου.

Οι δικαιούχοι δηλαδή, θα δουν στον λογαριασμό ρεύματος έκπτωση που θα κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ, αναλόγως της κατανάλωσης. Για τη χορήγησή της έκπτωσης θα αξιοποιηθούν δεδομένα που αφορούν στους Ταχυδρομικούς Κώδικες, τους δήμους και τους οικισμούς της χώρας. Πρόκειται για τις βαθμοημέρες, που αποτελούν δείκτη για τη δριμύτητα κλίματος μιας περιοχής και χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό των φορτίων θέρμανσης ενός κτιρίου και της απαιτούμενης κατανάλωσης ενέργειας για τη θέρμανσή του. 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις