CLOSE

Breaking news

Ο λογαριασμός της εφορίας για το 2023 για 6,5 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις
A

Την επαναφορά των παλαιών ρυθμίσεων για την εξόφληση των χρεών στην εφορία σε 100 και 120 δόσεις, αλλά και της τμηματικής αποπληρωμής των οφειλών της πανδημίας σε 36 ή 72 δόσεις, για όσους φορολογούμενους έχασαν την ευκαιρία, σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Στόχος είναι η διευκόλυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην εξόφληση των χρεών τους και η ανάσχεση ενός νέου κύματος «κόκκινων» φορολογικών οφειλών που θα στερούσε πολύτιμους πόρους από τα κρατικά ταμεία. Ήδη τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν εκτιναχθεί στα 113 δισ. ευρώ και τα νέα από απλήρωτους φόρους υπερβαίνουν τα 7 δισ. ευρώ τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει σοβαρά το σενάριο της αναβίωσης των παλαιών ρυθμίσεων δίνοντας μία δεύτερη ευκαιρία σε όσους τις έχασαν να επανενταχθούν και να τακτοποιήσουν τα χρέη τους σε πολλές δόσεις.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπει ότι η επανένταξη των φορολογούμενων στις ρυθμίσεις που έχασαν λόγω μη πληρωμής των μηνιαίων δόσεων θα συνοδεύεται με την καταβολή δύο ή περισσότερων δόσεων των παλαιών ρυθμίσεων που χάθηκαν μετά την υποβολή της νέας αίτησης για επανένταξη στη ρύθμισης. Οι υπόλοιπες δόσεις που έχουν χαθεί θα προστίθενται στο τέλος της ρύθμισης που θα αναβιώσει.

Ειδικότερα εξετάζεται να αναβιώσουν οι εξής ρυθμίσεις:

  1. Ρύθμιση 100 ή 120 δόσεων: Η αναβίωση των παλιών ρυθμίσεων των 100 ή 120 δόσεων θα γίνει υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της αρχικής ρύθμισης για την υπολειπόμενη οφειλή. Οι δόσεις που χάθηκαν θα κολλήσουν στο τέλος της ρύθμισης. Για παράδειγμα εάν κάποιος οφειλέτης δεν έχει πληρώσει για 12 μήνες η ρύθμιση των 120 δόσεων για παράδειγμα θα επεκταθεί για επιπλέον 12 μήνες. Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση των 120 δόσεων που εφάρμοσε η κυβέρνηση είχαν ενταχθεί πάνω από 600.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ωστόσο στην πορεία αρκετοί και διάφορους λόγους την έχασαν.
  2. Ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων για χρέη πανδημίας: Η ρύθμιση αφορά οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που βεβαιώθηκαν το διάστημα από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021 οι οποίες εξοφλούνται σε έως 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Στη ρύθμιση μπορούσαν να ενταχθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που είχαν χαρακτηρισθεί πληγέντες από την πανδημία. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ήταν 30 ευρώ για οφειλές ύψους έως 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ αν το ύψος των οφειλών είναι μεγαλύτερο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, οφειλές ύψους 5,3 δισ. ευρώ έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση (100 δόσεις, 120 δόσεις, χρεών πανδημίας σε έως 72 δόσεις και πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών 24-48 δόσεις). Από το ρυθμισμένο υπόλοιπο, το 53,5% προέρχεται από φυσικά πρόσωπα ενώ το υπόλοιπο 46,5% από νομικά πρόσωπα. Το 36,4% του ρυθμισμένου υπολοίπου (1,932 δισ. ευρώ ) προέρχεται από οφειλέτες με βασική οφειλή 5.001-50.000 ευρώ, ενώ το 26,2% του ρυθμισμένου υπολοίπου προέρχεται από οφειλέτες με βασική οφειλή 50.001-300.000 ευρώ.

Πάντως, οι τελικές αποφάσεις για το χρόνο, το πλέγμα και τους όρους των ρυθμίσεων που θα επανεργοποιηθούν αναμένεται να ληφθούν στο τέλος Φεβρουαρίου μαζί με τα άλλα έκτακτα μέτρα στήριξης με αρμόδιους παράγοντες να «βγάζουν από το κάδρο» το ενδεχόμενο μιας νέας ρύθμισης οφειλών.

Επισημαίνεται ότι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία έχουν πάνω από 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) από τους οποίους 3,8 εκατ. ή 9 στους 10 χρωστούν έως 10.000 ευρώ. Μάλιστα τον τελευταίο χρόνο καταγράφεται αύξηση του αριθμού των μικρών οφειλετών.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις