Breaking news

Φορολογία ελεύθερων επαγγελματιών: Μείωση 50% για το τέλος επιτηδεύματος
A

Μία νέα ρύθμιση «έκπληξη» έρχεται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία θα προβλέπει τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η ρύθμιση αυτή φαίνεται να συζητήθηκε στην κυβέρνηση της τελευταίες ημέρες, ενώ οι πιο πρόσφατες πληροφορίες δείχνουν πως, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, θα ενταχθεί τελικά στο τελικό κείμενο του υπό κατάθεση νομοσχεδίου.

,Tο τέλος επιτηδεύματος για το φορολογικό έτος θα μειωθεί κατά 50% από τα 650 στα 325 ευρώ για όλους τους αυτοαπασχολούμενους, είτε εντάσσονται είτε όχι στο νέο σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης.

Για το φορολογικό έτος 2024, και για τα επόμενα φορολογικά έτη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα προβλέπεται πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλες τις επιχειρήσεις. Η οριζόντια μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για τους αυτοαπασχολούμενους θα περιορίσει την αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων που θα προκύψουν το 2024 για όσους εξ αυτών φορολογηθούν με το νέο σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων, ενώ για τους υπόλοιπους θα παραμείνει μια αμιγής ελάφρυνση της τάξεως των 325 ευρώ ετησίως.

Άλλες βελτιώσεις

Κατά τα λοιπά, οι υπόλοιπες τροποποιήσεις και βελτιώσεις που αποφάσισε να επιφέρει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο κείμενο του νομοσχεδίου προβλέπουν:

1. Διαδικασία τακτικού εξονυχιστικού φορολογικού ελέγχου για όσους αυτοαπασχολούμενους αμφισβητούν το ελάχιστο ποσό καθαρού κέρδους που τους προσδιορίζουν τα αντικειμενικά κριτήρια και δηλώνουν στην ΑΑΔΕ ότι επιθυμούν να φορολογηθούν με βάση τα δηλούμενα χαμηλότερα ποσά καθαρού εισοδήματος που θεωρούν ότι είναι τα πραγματικά φορολογητέα. Ο έλεγχος θα επεκτείνεται στις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων και στις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες τους, προκειμένου να προσδιορίζεται το πραγματικό επίπεδο διαβίωσής τους.

2. Αυτόματη διαδικασία επιβεβαίωσης του δικαιώματος απαλλαγής από το σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων για όσους αυτοαπασχολούμενους:

  • υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία,
  • είναι φυλακισμένοι,
  • νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική,
  • βρίσκονται σε αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή λοχείας με βάση την εργατική νομοθεσία,
  • έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από εκτεταμένες φυσικές καταστροφές,
  • τελούν υπό ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους,
  • τελούν υπό απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον,
  • προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανωτέρας βίας δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η επιβεβαίωση των περιστατικών αυτών θα γίνεται αυτόματα, χωρίς να χρειάζεται να υποβάλει δικαιολογητικά ο φορολογούμενος, αλλά με βάση αποδεικτικά στοιχεία που θα συλλέγει η ίδια η ΑΑΔΕ από διασταυρώσεις δεδομένων που τηρεί η ίδια στα αρχεία της με στοιχεία από τα αρχεία άλλων υπηρεσιών του Δημοσίου.

3. Μείωση των προσαυξήσεων του ελάχιστου τεκμαρτού ποσού ετησίου καθαρού κέρδους βάσει τζίρου: Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η βάση υπολογισμού του τεκμαρτού ποσού ετησίου καθαρού κέρδους προσαυξάνεται κατά ποσοστό κλιμακούμενο από 35% έως 100%, ανάλογα με το κατά πόσο ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολούμενου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του αντίστοιχου ΚΑΔ.

Τα ποσοστά αυτά αναμένεται να περιοριστούν ώστε να μειωθεί η υπέρμετρη επιβάρυνση που διαπιστώθηκε ότι προκύπτει για όσους δηλώνουν ποσά καθαρών κερδών από 15.000 έως 30.000 ευρώ.

4. Μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος για όσους ασκούν εποχικά επαγγέλματα: Βελτιώσεις αναμένονται και στον τρόπο αντιμετώπισης των εποχικών επιχειρήσεων, καθώς είναι προφανές ότι π.χ. μια καντίνα σχολείου ή ένα κατάστημα εποχικών ειδών έχει «νεκρά» διαστήματα, οπότε θα φορολογείται για τους μήνες που πραγματικά λειτουργεί.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις