Breaking news

ΙΝΤΙΜΕ
A

Ορίστηκε η επιτροπή αγροτών που θα συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη τη Δευτέρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το onlarissa.gr, η επιτροπή απαρτίζεται από τους: Αλειφτήρας Σωκράτης, Αντωνίου Σωτήρης,Γαλάνης Δημήτρης, Γιαννακός Σωτήρης, Καλογιαντσίδης Γιάννης, Κουκούτσης Γιάννης,  Κωστόπουλος Αριστείδης, Μαρούδας Ρίζος, Πάντζιος Χρήστος, Πρασσάς Θανάσης, Σβερονόπουλος Γαρύφαλλος, Σδράλης Γιάννης, Σπυρόπουλος Παύλος, Τσικριτσής Στέλιος και Τσιούτρας Γιάννης.

Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Μαρτίου και ώρα 12.30 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου και στο επίκεντρό της θα βρεθούν κατά κύριο λόγο τα ζητήματα που έχουν ανακύψει στον αγροτικό τομέα της Θεσσαλίας μετά την πρωτοφανή θεομηνία του Σεπτεμβρίου.

Κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό οι αγρότες θα ζητήσουν ξανά συγκεκριμένες λύσεις και χρονοδιαγράμματα, καθώς και την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων από τις πλημμύρες. «Θα βουλιάξει η Αγιά από τρακτέρ και αγρότες την ώρα που θα γίνεται η συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου», λένε χαρακτηριστικά οι αγρότες.

Με τα αιτήματα αιχμής για την αναπλήρωση του εισοδήματος, τη μείωση του κόστους παραγωγής, την αποκατάσταση από τις πλημμύρες, να παραμένουν, οι αγρότες της Θεσσαλίας συνεχίζουν την αγώνα για την επιβίωσή τους.

Ήδη τα επόμενα αγωνιστικά βήματα έχουν καθοριστεί και το ραντεβού έχει δοθεί για την Κυριακή 10 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι, στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων για να τιμήσουν την 114η επέτειο του Κιλελέρ και για να διαμηνύσουν πως συνεχίζουν τον αγώνα για την επιβίωσή τους.

Νέες κινητοποιήσεις των αγροτών 

Από τη Λάρισα, οι αγρότες θα φτάσουν στο ραντεβού στο Κιλελέρ με τα τρακτέρ τους, ενώ οι αγρότες της Καρδίτσας με αυτοκινητοπομπή, ενώ κάλεσμα για μαζική συμμετοχή των αγροτών έχουν απευθύνει οι εκπρόσωποι μπλόκων, αγροτικών ομοσπονδιών και συλλόγων των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας.

Ποια είναι η «κόκκινη» γραμμή των αγροτών 

Όλο το διάστημα των δυναμικών κινητοποιήσεων που διήρκησαν σχεδόν πέντε βδομάδες, οι αγρότες ξεκαθάρισαν ότι «κόκκινη γραμμή» γι’ αυτούς είναι η επιβίωση τους και αν η κυβέρνηση δεν δώσει ουσιαστικές λύσεις, τότε δεν θα υποχωρήσουν και θα συνεχίσουν τον αγώνα τους με οποιαδήποτε μορφή.

Άλλωστε τα προβλήματα της πλητόμμενης Θεσσαλίας παραμένουν. Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν παραθέσει, πως 350.000 στρέμματα γης δε θα καλλιεργηθούν φέτος, ενώ πλημμυρισμένα παραμένουν 180.000 στρέμματα στην Κάρλα.

Την ίδια στιγμή ανήσυχοι για τα προβλήματα με τα οποία θα έρθουν αντιμέτωποι είναι και οι αγρότες, που θα καλλιεργήσουν, καθώς όπως λένε, το δίκτυο άρδευσης των ΤΟΕΒ είναι διαλυμένο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μην μπορούν να ποτίσουν τις καλλιέργειες και να έχουν μειωμένη παραγωγή, άρα και εισόδημα. Μάλιστα, εκφράζουν την ανάγκη οι επιδοτήσεις να εξοφληθούν νωρίτερα από το Πάσχα ώστε να καταφέρουν να μπουν στη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Πάντως, όπως όλα δείχνουν, οι αγροτικές διεκδικήσεις δεν έχουν κλείσει, με τους αγρότες να αναμένουν πειστικές και χειροπιαστές λύσεις.

Τα αιτήματα των αγροτών

Η επιστολή των αγροτών που εστάλη το βράδυ της Τετάρτης, 7 Φεβρουαρίου, περιλαμβάνει εννέα βασικά αιτήματα που αφορούν τη μείωση του κόστους παραγωγής, την επαναδιαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αλλά και έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

  1. Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:
  2. Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
  3. Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
  4. Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  5. Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
  6. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
  7. Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
  8. Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες.
  9. Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας

Παράρτημα για τις καταστροφές στη Θεσσαλία

Περιλαμβάνει επίσης και ένα ξεχωριστό παράρτημα για τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel» στη Θεσσαλία.

Το παράρτημα των αγροτών αναφέρει:

  • Ξεχωριστό και επιτακτικής σημασίας ζήτημα να μας κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών. Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους.
  • Ζητούμε να αποζημιώνονται οι πλημμυρισμένες εκτάσεις καθώς και τα κτήματα που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών. Συγκεκριμένα για την Θεσσαλία και Β. Φθιώτιδα.
  • Πρέπει να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφληση του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο. Οι τελικές αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 Euro στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα να δοθεί η 1η αρωγή σε όσους δεν την πήραν. Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες.
  • Τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από την θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ).
  • Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.
  • Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας
  • Απαιτούμε άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου (ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
  • Απαιτούμε αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης.
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις