Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ανακαίνισης σε περισσότερα από 400 σχολεία σε ολόκληρη την Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου». Πρόκειται για μία δωρεά ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας —Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς— με την τεχνική υποστήριξη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Σημειώνεται ότι, οι εργασίες ανακαίνισης οι οποίες θα έπρεπε να έχουν τεθούν σε εφαρμογή εδώ και καιρό, έρχονται να προστεθούν σε ένα μεγάλο αριθμό με ατυχημάτων και περιστατικών σε σχολικές μονάδες, ανά τη χώρα, τα οποία έχει συγκεντρώσει μέσα από τη σχετική ειδησεογραφία το Proson.gr.
Σωρεία ατυχημάτων και περιστατικών σε σχολεία της Ελλάδας
Η γενικότερη κατάσταση των σχολικών εγκαταστάσεων στη χώρα χρήζει εδώ και καιρό άμεσης παρέμβασης και λήψης μέτρων, καθώς εκπαιδευτικοί και σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων ζητούν εντατικούς ελέγχους, άμεσες επισκευές και ουσιαστική αναβάθμιση των υποδομών, ώστε να διασφαλιστεί η σωματική ακεραιότητα μαθητών και προσωπικού.
Από τη έναρξη της σχολικής χρονιάς, μάλιστα, η συντακτική ομάδα του proson.gr έχει καταγράψει -με χρονολογική σειρά- τα εξής περιστατικά:
- Τη Δευτέρα, 26 Μαΐου μια μαθήτρια τραυματίστηκε από πτώση ντουλάπας στο Μουσικό Σχολείο Πειραιά.
- Μέσα στον Μάιο το 7ο Δημοτικό Σχολείο του Ηρακλείου Αττικής σφραγίστηκε λόγω ρωγμών στον τοίχο.
- Στις 12 Μαΐου στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Υμηττού, κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας, μεταλλικό κάλυμμα φωτιστικού αποκολλήθηκε από την οροφή του κτηρίου.
- Στις 30 Απριλίου κατέρρευσε ολοσχερώς η οροφή τάξης του 1ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών.
- Στις 31 Μαρτίου κατέρρευσε πόρτα εν ώρα μαθήματος στο καλλιτεχνικό σχολείο Ηρακλείου Κρήτης.
- Στις 18 Μαρτίου στο Γυμνάσιο της Νέας Αλικαρνασσού του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, «άνοιξε» το πάτωμα σε σημείο του σχολείου.
- Στις 17 Μαρτίου εντοπίστηκε αμίαντος στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου, σε πλακάκια δαπέδου της σχολικής μονάδας.
- Στις 20 Φεβρουαρίου έπεσαν σοβάδες στο 27ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός εργαζόμενου που βρισκόταν στην αίθουσα.
- Στις 11 Φεβρουαρίου 2025 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη στο κυλικείο του 2ου Γυμνασίου Αγίας Βαρβάρας
- Στις 11 Φεβρουαρίου 2025 εξερράγη σωλήνας καλοριφέρ το Δημοτικό Σχολείο Μονοδρίου Εύβοιας και μάλιστα σε ώρα μαθήματος
- Στις 7 Φεβρουαρίου 2025 «έβρεξε» κεραμίδια στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μοιρών στο Ηράκλειο της Κρήτης
- Στις 27 Ιανουαρίου 2025 «έβρεξε» σοβάδες στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου
- Στις 13 Ιανουαρίου 2025 το 6ο Δημοτικό Σχολείο Κορυδαλλού ξαναπλημμύρισε. Οι σοβάδες είναι σάπιοι και όταν βρέχει, το νερό φτάνει μέχρι και στον κεντρικό ηλεκτρολογικό πίνακα, με κίνδυνο ηλεκτροπληξίας για όσους βρίσκονται στο σχολείο.
- Στις 10 Ιανουαρίου 2025 έγινε γνωστό ότι έπεσαν σοβάδες στο ΕΠΑΛ Σπάρτης με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας εκπαιδευτικός.
- Στις 17 Δεκεμβρίου, έπεσε φεγγίτης στην αίθουσα 2 (Ε3) πάνω σε βιβλιοθήκη, στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Υμηττού.
- Στις 10 Δεκεμβρίου έγινε γνωστό ότι έπεσε τμήμα οροφής στο 2ο ΕΠΑΛ Ρόδου.
- Στις 20 Νοεμβρίου αποκολλήθηκε τμήμα μπαλκονιού από παρακείμενη πολυκατοικία του 3ου Γυμνασίου της Χίου, με αποτέλεσμα να πέσουν κομμάτια μπετόν στον αύλειο χώρο του σχολείου, προκαλώντας την αναστάτωση των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
- Στις 14 Νοεμβρίου το σχολικό συγκρότημα του 14ου Γυμνασίου και του 10ου Λυκείου Πατρών, στην περιοχή των Ιτεών, στην Πάτρα, πλημμύρισε με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν μαθητές σε κοντέινερ.
- Στις 14 Νοεμβρίου στο 5ο Γυμνάσιο Νέου Ηρακλείου, κατά τη διάρκεια του μαθήματος, τμήμα του ταβανιού κατέρρευσε μέσα στην τάξη.
- Στις 13 Νοεμβρίου στο ΕΠΑΛ Αλμυρού στον Βόλο, την ώρα που βρίσκονταν μαθητές και καθηγητές μέσα σε αίθουσα αποκολλήθηκαν σοβάδες από το ταβάνι.
- Στις 31 Οκτωβρίου στο 25ο Νηπιαγωγείο Πειραιά, εν ώρα μαθήματος, ένα τζάμι ξεκόλλησε από τη θέση του και έπεσε μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας.
- Στις 25 Οκτωβρίου σοβάδες έπεσαν σε αίθουσα του 9ου δημοτικού σχολείου Κέρκυρας.
- Στις 24 Οκτωβρίου στοιχεία είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το 2ο Νηπιαγωγείο Δροσιάς στη Χαλκίδα. Το κτήριο στο οποίο στεγάζεται το νηπιαγωγείο έχει κριθεί όχι μία, αλλά δύο φορές ακατάλληλο και παρόλα αυτά... συνεχίζει να λειτουργεί.
- Στις 21 Οκτωβρίου μία καθηγήτρια τραυματίστηκε την ώρα που διέσχιζε τον διάδρομο του σχολείου όπου υπηρετεί όταν ένα φωτιστικό ξεκόλλησε και έπεσε στο κεφάλι της.
- Στις 26 Σεπτεμβρίου έπεσαν σοβάδες, την ώρα του μαθήματος, σε συγκρότημα του 3ου γυμνασίου και 3ου λυκείου Θεσσαλονίκης.
- Στις 16 Σεπτεμβρίου έπεσαν σοβάδες, την ώρα του μαθήματος, στο Γυμνάσιο Φιλιππιάδας, με αποτέλεσμα δύο μαθήτριες να μεταφερθούν στο Κέντρο Υγείας της περιοχής.
- Μόλις δύο ημέρες πριν από το άνοιγμα των σχολείων έπεσαν σοβάδες στο 10ο νηπιαγωγείο Ηρακλείου.
Και η λίστα ανανεώνεται διαρκώς...
Το πρόγραμμα ανακαίνισης
Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση της ΕΕΤ στο LinkedIn, τα ανακαινισμένα σχολικά κτίρια θα είναι έτοιμα να υποδεχθούν μαθητές και εκπαιδευτικούς τον Σεπτέμβριο, με αναβαθμισμένες και πιο λειτουργικές εγκαταστάσεις.
Το πρόγραμμα αφορά παρεμβάσεις σε συνολικά 431 σχολικές μονάδες, σε 245 δήμους και στις 13 περιφέρειες της χώρας, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε ειδικά σχολεία, σε σχολεία ακριτικών, νησιωτικών και παραμεθόριων περιοχών, καθώς και σε σχολικές υποδομές περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.
Οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:
- ανακαίνιση χώρων υγιεινής και δημιουργία προσβάσιμων τουαλετών για ΑμεΑ,
- επισκευές ραμπών για άτομα με κινητικές δυσκολίες,
- εσωτερικούς και εξωτερικούς χρωματισμούς,
- βελτιώσεις σε αύλειους χώρους, με νέα γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, καθώς και παιδικές χαρές σε νηπιαγωγεία.
Ο σχεδιασμός του έργου διασφαλίζει την ένταξη τουλάχιστον μίας σχολικής μονάδας ανά δήμο, ενισχύοντας τον στόχο για καθολική και ισότιμη βελτίωση των εκπαιδευτικών υποδομών.
Η σύμβαση για την υλοποίηση του προγράμματος υπεγράφη στα τέλη Μαΐου στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με τη συμμετοχή των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, καθώς και της «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ», που έχει αναλάβει την εκτέλεση του έργου.