Breaking news

Πλήρης οδηγός για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023
A

Μόλις, δύο ημέρες έμειναν μέχρι την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, όπου πρόκειται να διεξαχθούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές σε όλη την Ελλάδα, ενώ όπου χρειαστεί να πραγματοποιηθούν επαναληπτικές εκλογές αυτές πρόκειται να διεξαχθούν την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023.

Στις εν λόγω εκλογές πρόκειται να επανέρθει το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα ανάδειξης των αιρετών οργάνων των «Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης» (ΟΤΑ) μετά την εφαρμογή, κατά τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές του 2019, που διεξήχθησαν με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.

Σημειώνεται ότι οι νέες Αρχές πρόκειται να εγκατασταθούν την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους θα είναι πενταετής και θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2028.

Ακολουθεί ένας πλήρης οδηγός, με όλες τις βασικές πληροφορίες αναφορικά με τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Διαβάστε επίσης: Αυτοδιοικητικές Εκλογές: Οι 15 ερωτήσεις και απαντήσεις του ΥΠΕΣ

Τι ώρα ανοίγουν και κλείνουν οι κάλπες

Οι δημοτικές όσο και οι περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθούν ταυτόχρονα στο σύνολο της χώρας την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023. Οι πολίτες θα μπορούν να προσέλθουν στις κάλπες από τις 7 πμ έως και τις 7 μμ. 

Ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών θα διεξαχθεί την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, ενώ, όπου απαιτηθεί δεύτερος γύρος, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Οκτωβρίου. Οι νέες δημοτικές Αρχές θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024.

Πόσους σταυρούς βάζετε

Ο αριθμός των σταυρών εξαρτάται από τον αριθμό των εδρών των περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων ανά εκλογική περιφέρεια.

Ειδικότερα, για την εκλογή δημοτικών συμβούλων, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του με σταυρό υπέρ 1, 2 ή 3 υποψηφίων σε δήμους που εκλέγουν έως και 19 μέλη, δηλαδή σε δήμους που έχουν μέχρι 10.000 κατοίκους.

Αν ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 25, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του με σταυρό υπέρ 4 υποψηφίων κατά ανώτατο όριο.

Με ανάλογο τρόπο, στις περιφερειακές εκλογές ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:

 • προς 1 υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο σε περιφέρειες όπου εκλέγεται 1 σύμβουλος,
 • προς 1 ή 2 στις περιφέρειες όπου εκλέγονται από 2 έως και 7 σύμβουλοι
 • μέχρι και τρεις σε περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 μέλη
 • έως και 4 υποψήφιους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Πού ψηφίζετε

Σε ό,τι αφορά το πού ψηφίζετε, η διαδικασία είναι γνωστή από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου: μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε που ψηφίζεις 2023».

Οι ψηφοφόροι συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία στα αντίστοιχα πεδία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας, ημερομηνία γέννησης) και να μάθουν με λίγα κλικ σε ποια περιοχή και σε ποιο εκλογικό τμήμα θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Τι θα ισχύσει για τα γραφεία ταυτοτήτων και διαβατηρίων

Ανοιχτά πρόκειται να παραμείνουν τα γραφεία ταυτοτήτων και διαβατηρίων στα Αστυνομικά Τμήματα όλης της χώρας, το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Οκτωβρίου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες που θέλουν να ψηφίσουν στις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, τα γραφεία ταυτοτήτων και τα γραφεία διαβατηρίων των αστυνομικών υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα, θα λειτουργήσουν, πέραν του καθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους, ως εξής: 

Γραφεία ταυτοτήτων

 • Σάββατο, 7 Οκτωβρίου 2023, κατά τις ώρες 08.00 έως 20.00 
 • Κυριακή, 8 Οκτωβρίου 2023, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00 

Επισημαίνεται ότι τα γραφεία ταυτοτήτων θα λειτουργήσουν προκειμένου να επιδίδουν-καταχωρίζουν νέα δελτία ταυτότητας, ενώ παράλληλα η εξυπηρέτηση των προγραμματισμένων ραντεβού θα πραγματοποιηθεί κανονικά. 

Γραφεία διαβατηρίων (για την παράδοση διαβατηρίων που δεν έχουν παραληφθεί από τους δικαιούχους)

 • Σάββατο, 7 Οκτωβρίου 2023, κατά τις ώρες 08.00 έως 15.00 
 • Κυριακή, 8 Οκτωβρίου 2023, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00

Περισσότερες πληροφορίες για τα δικαιολογητικά και διευκρινιστικές λεπτομέρειες σχετικά με την έκδοση Δελτίων Ταυτότητας, από τα γραφεία, μπορούν οι πολίτες να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας. Επίσης, στην ίδια ιστοσελίδα είναι δυνατή η αναζήτηση των στοιχείων επικοινωνίας των κατά τόπους γραφείων ταυτοτήτων των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Η διαδικασία ψήφου για τους ετεροδημότες

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν ισχύουν οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών και αποδήμων, που ισχύουν για τις βουλευτικές εκλογές, τις εκλογές για την ανάδειξη των Ελλήνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τα δημοψηφίσματα.

Αυτό σημαίνει ότι οι εκλογείς μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στους δήμους, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.

Δωρεάν διόδια σε όλη τη χώρα μόνο για τους δικαστικούς αντιπρόσωπους

Η δωρεάν διέλευση από τα διόδια όλης της χώρας θα αφορά μόνο τους δικαστικούς αντιπροσώπους και όχι τους ψηφοφόρους, όπως «παραδοσιακά» ίσχυε στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Έτσι οι ψηφοφόροι που είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν προς τις ιδιαίτερες πατρίδες τους με αυτοκίνητο, θα πρέπει να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη καθώς, εκτός των τιμών της βενζίνης θα πρέπει να συνυπολογίσουν και το κόστος των διοδίων. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, έχει ήδη δοθεί η εντολή για παύση είσπραξης διοδίων σε όλη την επικράτεια για τους δικαστικούς αντιπροσώπους. 

Ειδικότερα, η δωρεάν διέλευση αφορά τις εξής περιόδους:

 • Από την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 00.00 έως και τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 22.00.
 • Από την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 00.00 έως και τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 22.00.

Η δωρεάν διέλευση ισχύει αποκλειστικά για τους δικαστικούς αντιπροσώπους και θα επιτρέπεται με την επίδειξη της απόφασης διορισμού τους, καθώς και του Δελτίου της Αστυνομικής τους Ταυτότητας.

Οι παραχωρησιούχοι οφείλουν να τηρήσουν αρχείο με καταγραφή των διελεύσεων και σημείωση της απόφασης διορισμού, ενώ το κόστος θα αναλάβει το Δημόσιο, δυνάμει των Συμβάσεων Παραχώρησης.

Πότε αναμένονται τα Exit Polls

Σύμφωνα με όσα έχουν γνωστοποιηθεί έως και σήμερα, αυτή τη φορά θα μάθουμε νωρίτερα από ποτέ τα αποτελέσματα.

Η μετάδοση Exit Poll για μεγάλους δήμους και περιφέρειες, δεν έχει «κλειδώσει» επίσημα. Ωστόσο, με κριτήριο τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, αυτό αναμένεται αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες, τουλάχιστον για Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Τα ποσά αποζημίωσης για τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών

Τα ποσά για τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών είναι τα ίδια που είχαν καθοριστεί και στις εκλογές του Μαΐου 2023 και Ιουλίου του ίδιου έτους και είναι αυξημένα σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2019.

Αναλυτικότερα:

 • Στους Εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής και στους αναπληρωτές αυτών καταβάλλεται ποσό 140 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης.
 • Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και στους αναπληρωτές αυτών καταβάλλεται ποσό 120 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης
 • Στους δημόσιους ή δημοτικούς υπαλλήλους, που χρησιμοποιούνται ως διερμηνείς της τουρκικής γλώσσας και στους γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών καταβάλλεται ποσό 100 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης
 • Στα διοριζόμενα μέλη των εφορευτικών επιτροπών καταβάλλεται ποσό 40 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης.

Αν υπάρξει και δεύτερος γύρος εκλογών στις 15 Οκτωβρίου, η αποζημίωση θα είναι ως εξής:

 • Στους Εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής και στους αναπληρωτές αυτών καταβάλλεται ποσό 140 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης
 • Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και στους αναπληρωτές αυτών καταβάλλεται ποσό 100 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης
 • Στους δημόσιους ή δημοτικούς υπαλλήλους, που χρησιμοποιούνται ως διερμηνείς της τουρκικής γλώσσας και στους γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών καταβάλλεται ποσό 100 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης.
 • Στα διοριζόμενα μέλη των εφορευτικών επιτροπών καταβάλλεται ποσό 30 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης.
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις