Breaking news

ΙΝΤΙΜΕ
A

«Στις 22 Μαρτίου θα έχουμε υπουργικό συμβούλιο και η υπουργός Εργασίας θα εισηγηθεί τότε την αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα είναι σε ισχύ από την 1η Απριλίου», διαμήνυσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, σε μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη, την ώρα που η ακρίβεια «συρρικνώνει» το εισόδημα των πολιτών.

Ειδικότερα, μιλώντας σήμερα, Σάββατο, στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι: «Υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας, γίνεται διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, με ινστιτούτα, αυτό που προβλέπει η νομοθεσία. Στις 22 Μαρτίου θα έχουμε υπουργικό συμβούλιο και η υπουργός Εργασίας θα εισηγηθεί τότε την αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα είναι σε ισχύ από 1η Απριλίου, ενώ σημείωσε ότι: «Το πρώτο ψηφίο θα είναι οκτώ».

«Από τα 650 ευρώ, ανεβάσαμε στα 780 ευρώ (σ.σ. μεικτά), σταδιακά, είναι μία αύξηση περίπου 20% και οι επιχειρήσεις άντεξαν. Άντεξε η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και φέτος σκοπεύουμε να κινηθούμε με τον ίδιο τρόπο» είπε. 

Αναφορικά με την ακρίβεια, που «συρρικνώνει» το εισόδημα των πολιτών και «ροκανίζει» οποιαδήποτε αύξηση υπάρχει στον κατώτατο μισθό, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι: «Ασφαλώς η ακρίβεια είναι κάτι αρνητικό, αλλά οι αυξήσεις (σ.σ. στον κατώτατο μισθό) είναι πάνω από τον πληθωρισμό. Σωρευτικά εννοώ, το 2019 ίσα με το 2023, είναι 20% με τον πληθωρισμό, σωρευτικά, να είναι λίγο κάτω από το 15. Το ίδιο ισχύει και για τον μέσο μισθό, ξεκινήσαμε από τα 1.046 ευρώ και ανεβήκαμε στα 1.258 ευρώ, άρα ο στόχος που έχουμε θέσει για τον μέσο μισθό, 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας, είναι εφικτός»

Πάντως, σύμφωνα με την Ενδιάμεση Έκθεση για το 2023 του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΙΝΕ ΓΣΕΕ), όπου φαίνεται ότι ο σταθερά υψηλός πληθωρισμός σε τρόφιμα και μη βιομηχανικά είδη «συρρικνώνει» τις πραγματικές αμοιβές σχεδόν για το σύνολο των εργαζομένων (Δείτε την έκθεση).

Πασχαλινός «μποναμάς»

Αναφορικά με τον Πασχαλινό «μποναμά», που, σύμφωνα με δήλωση του ίδιου την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες το Πάσχα, που φέτος «πέφτει» Κυριακή 5 Μαΐου, είπε ότι: «Αυτή την ώρα, περίσσευμα δεν υπάρχει».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη, Κυριακή, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί έκτακτο επίδομα το Πάσχα στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, υπό προϋποθέσεις.

Τι είπε για τους αγρότες 

Όσον αφορά τους αγρότες, ο υπουργός Οικονομικός σημείωσε ότι: «Δεν έχουμε δυνατότητα να δίνουμε λεφτά χωρίς κανένα περιορισμό. Σε ενάμιση μήνα, πάνω από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού έχουμε δώσει πάνω από 212 εκατ. ευρώ σε επιδόματα γέννησης, εφημερίες σε γιατρούς και αγρότες».

Όπως είπε ο κ Χατζηδάκης, «η Νέα Δημοκρατία όταν εξελέγη μείωσε τους φόρους για τους αγρότες σε σχέση με αυτά που πλήρωναν επί ΣΥΡΙΖΑ την άμεση φορολογία. Στη συνέχεια μείωσε τον φορολογικό συντελεστή για τα λιπάσματα και τις ζωοτροφές στο 6%, τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή. Κατόπιν μείωσε το φορολογικό συντελεστή στο ΦΠΑ για τα αγροτικά μηχανήματα». Πρόσθεσε, ότι: «Σε αντίθεση με το παρελθόν που δεν επιστρέφονταν, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο ντίζελ, ήρθε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον επέστρεψε στο τέλος του 2022 και στο τέλος του 2023».

«Μέχρι τις 20.000 θα είναι το πρόστιμο σε όσους δεν έχουν POS»

Για το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής αναφέρθηκε στην χρήση των POS λέγοντας ότι «Μέχρι τις 20.000 θα είναι το πρόστιμο σε όσους δεν έχουν POS». Επιπλέον, όπως είπε, «έρχεται voucher για αγορά POS και ταμειακών μηχανών».

«Έρχονται «ραβασάκια» για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ που παρουσιάζουν υψηλά έξοδα»

Σχολιάζοντας τον ρόλο της ΑΑΔΕ είπε ότι: «Ελέγχει τις κινήσεις των φορολογουμένων εστιάζοντας ότι έρχονται «ραβασάκια» για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ που παρουσιάζουν υψηλά έξοδα».

Τι είπε για τις αυξήσεις σε βασικά προϊόντα

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο θέμα των αυξήσεων στο ράφι των βασικών προϊόντων λέγοντας ότι: «Αναζητείται «αντίδοτο» για την ακρίβεια».

«Δεν πρέπει να υποτιμούμε το καλάθι του νοικοκυριού», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. «Υπάρχει και η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, η αύξηση των επιδομάτων» είπε.

Τη Δευτέρα τα υπομνήματα για τον κατώτατο μισθό 

Τη Δευτέρα οφείλουν οι επιστημονικές ομάδες των φορέων και των κοινωνικών εταίρων να υποβάλουν τα υπομνήματά τους για τον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στην Επιτροπή Συντονισμού.

Στα υπομνήματά τους οι φορείς λαμβάνουν υπόψη τους τον πληθωρισμό και το ρυθμό ανάπτυξης μεγέθη  τα οποία έχουν σημειώσει αυξομειώσεις από τις αρχικές εκτιμήσεις εκτός από τον πληθωρισμό των τροφίμων που παραμένει αμετακίνητος  σε υψηλά επίπεδα. Στόχος είναι η στήριξη των χαμηλόμισθων νοικοκυριών σε συνάρτηση με την αντοχή των επιχειρήσεων.

Η πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ

Συγκεκριμένα η ΓΣΕΒΕΕ θα έχει ως γνώμονα το ποσοστό του πληθωρισμού του 2023 ( 3.6%- 4%) με στόχο την ενίσχυση των εισοδημάτων των χαμηλότερων νοικοκυριών μέρος των οποίων θα επιστρέψει στην κατανάλωση. Η περαιτέρω μείωση των εισφορών δεν είναι στην ατζέντα της συνομοσπονδίας καθώς πιστεύει ότι έχουν ελαχιστοποιηθεί τα περιθώρια ωφέλειας.

Ωστόσο εμφανίζεται προβληματισμένη όσον αφορά το νέο καθεστώς φορολόγησης των επιχειρήσεων βάσει τεκμηρίων που συνδέεται με τον κατώτατο μισθό. Δηλαδή μια μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγούσε σε αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Επιπλέον στην έκθεσή τους θα ζητήσουν πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Η ΓΣΕΕ θα προτείνει ποσοστό αύξησης με βάση το 60% του ενδιάμεσου μισθού σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό αλλά και την αύξηση της παραγωγικότητας η οποία παραμένει ωστόσο σε χαμηλά επίπεδα.

«Η ακρίβεια στα τρόφιμα απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού των νοικοκυριών με αποτέλεσμα η κατανάλωση άλλων προϊόντων του λιανεμπορίου να έχει μειωθεί και αυτό φάνηκε και στην περίοδο των εκπτώσεων» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας. «Ευτυχώς φέτος η αγορά δεν αντιμετωπίζει την επιβάρυνση από το ενεργειακό κόστος. Όπως πάντα το εμπόριο καταθέτει πρόταση για γενναιόδωρη αύξηση του κατώτατου μισθού, με το σκεπτικό ότι ένα μέρος του ποσοστού της αύξησης θα επιστρέψει στην κατανάλωση. Όμως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί τόσο όσον αφορά την αντοχή των μικρών επιχειρήσεων που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία στη χώρα , όσο και τη φορολογία. Με την αύξηση , η κλίμακα ανεβαίνει και ο μισθωτός μπορεί να χάσει μέρος της ωφέλειας, ιδίως αν δεν έχει παιδιά» τόνισε.

Η ίδια η υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου έχει πει πως το ποσοστό αύξησης δεν μπορεί να υπολείπεται του πληθωρισμού ενώ οικονομικοί παράγοντες κοντά στη διαβούλευση πιστεύουν ότι δε μπορεί να είναι λιγότερο από 5%. Αν η αύξηση κινηθεί σ΄αυτά τα επίπεδα ο μισθός θα φτάσει στα 820 ευρώ ( 706 καθαρά)  από 780 ευρώ (667 καθαρά)  σήμερα. 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις